A háziorvosi körzetek átalakítása

A háziorvosi körzetek átalakítása

A betöltetlen háziorvosi körzetek megszűntetésére készült egy rendelettervezet, mely fő szabályként a szomszédos körzetekhez rendelné a betöltetlen praxisok bejelentettjeit.

A rendelettervezet szerint az önkormányzatoknak kell majd nyilatkozniuk arról, hogy az illetékességi területükön van-e olyan önkormányzati rendelettel kialakított háziorvosi, házi gyermekorvosi, fogorvosi körzet amely 6 hónapot meghaladóan tartósan betöltetlennek minősül, továbbá hogy van-e helyettesítő orvossal kötött megbízási szerződésük, és ha van, akkor annak mi az időtartama illetve a felmondási ideje.

A nyilatkozat tételi időt követően a praxiskezelő (Országos Kórházi Főigazgatóság- OKFŐ) a tartósan betöltetlen alapellátási körzet területét – az Eatv.-ben előírt egyeztetések eredményét is figyelembe véve – a szomszédos alapellátási körzet területébe építi be. Az érintett önkormányzatoknak és háziorvosoknak a feladat-ellátási szerződéseket az új körzethatárok kialakítását követő 30 napon belül kell módosítaniuk.

Az önkormányzatoknak lehetőségük lesz a praxiskezelőnél kezdeményezni, hogy az ellátást a továbbiakban is helyettesítéssel oldják meg, míg a körzet újra betöltésre kerül.

A tervezet értelmében a praxiskezelőnek 2027. december 31-ig kell létrehozni az új körzethatárokat a meglévő körzethatárok módosításával, vagy akár egyes körzetek megszüntetésével.

A rendelettervezetet augusztus 24-ig lehet véleményezni.

Rendelettervezet >>>

Az OKFŐ nyilvántartása szerint, 2023.08.01-én tartósan betöltetlen háziorvosi körzetek részletes listája >>>

Szakemberhiánnyal küzdő egészségügy minden problémáját nem lehet megoldani átszervezéssel és informatikai fejlesztésekkel, de a legújabb technológiák alkalmazása nagyban hozzá tud járulni a kezelésükhöz.

A Máltai Szeretetszolgálat mobil egészségügyi programjának keretében nyolc teljes értékű mobilrendelő működik a NetDoktor medikai rendszerével és a szoftverrel kommunikálni képes orvostechnikai eszközökkel. A mozgó rendelőkben jól képzett egészségügyi szakasszisztensek végzik el a páciensek állapotfelmérését és kockázati csoportokba sorolását. A vizsgálatot online követi az orvos, aki meghatározza a páciens kezelését, felírja a szükséges gyógyszereket, kiértékeli a beteg leleteit, és ha szükségesnek tartja, további szakorvosokat von be a telemedicina segítségével.

 A NetDoktor online működéséből adódóan

  • a program a regisztrált felhasználók számára bárhonnan, bármikor, bármilyen informatikai eszközről elérhető,
  • a program számtalan más rendszerhez (EESZT, NEAK, NNK, EHVB, NAV online számla, stb.) képes kapcsolódni, így rengeteg ismételt adatbevitelt szüntet meg,
  • a program számtalan okoseszközzel (Holter EKG, vércukorszint mérő eszköz, stb.) képes kommunikálni,
  • a programból közvetlen nyújtható telemedicinális ellátás,
  • a rendszernek szerves része egy lakossági applikáció, melynek legnépszerűbb funkciói a gyógyszerigénylés, időpontfoglalás és az online konzultáció
  • a praxisok meghatározott jogosultságok mellett könnyen összekapcsolhatók,
  • az verziófrissítés és adatmentés automatizált és garantált.

A program akár csak egy netbank szolgáltatás, bárhol, bármikor a felhasználó rendelkezésére áll, és bármilyen eszközről (PC, laptop, tablet, mobiltelefon) használható.

Amennyiben Önnek is szüksége lenne egy a napi feladatok ellátását hatékonyan támogató medikai szoftverre, akkor vegye fel velünk a kapcsolatot!

További Blog

Váltson NetDoktorra!

Kérje kötelezettségmentes, ingyenes bemutatónkat.
Maximális támogatással!