A magas vérnyomás gondozása az indikátorrendszerben

A magas vérnyomás gondozása az indikátorrendszerben

A hypertóniás betegek kezelése több szakterületet érintő feladat, melyben kiemelt jelentősége van kardiovaszkuláris kockázat felmérésnek és a betegek kiszűrésének, gondozásba vételének. Ezért az alapellátás új finanszírozási rendszerébe külön ösztönzők is beépítésre kerültek.

A szoros praxisközösségekben elszámolható szakmai tevékenységek közel negyede kardiovaszkuláris vonatkozású feladat.

Mivel a hipertónia sokszor tünetmentes betegség, ezért a szűrése alapvető fontosságú. A 65 év feletti páciensek esetén a kardiovaszkuláris kockázatfelmérés kiemelt jelentőségű, ezért ez a tevékenység az új indikátorrendszerbe is bekerült. Bővebben >>>

A NetDoktor a 65. életévet be nem töltött bejelentett páciensek esetén végzett kardiovaszkuláris szűrést a praxisközösségi tevékenységek között adminisztrálja, amennyiben az adott praxis tagja valamely szoros praxisközösségnek. A 65. életévét betöltött biztosítottak esetén a vizsgálat a B300-as jelentés B308 szűrési adatsorán kerül jelentésre, és így bekerül az indikátor számítás adatai közé.

Magas vérnyomás betegség gondozása

A kis kardiovaszkuláris kockázatú pácienseknél, 1. fokozatú magas vérnyomásnál nem preferált a gyógyszeres kezelés, ugyanakkor közepes vagy nagy rizikójú esetekben már javasolt a gyógyszeres kezelés.

A 40-54, illetve a 55-69 éves korosztályba tartozó biztosítottak magas vérnyomás betegség gondozása az új indikátor rendszer alapján része a praxisok teljesítmény finanszírozásának. A számítás alapja a háziorvosi szolgálathoz bejelentkezett 40-54 év, illetve az 55-69 év közötti biztosítottak közül, azok aránya, akik hypertonia kezelésére szolgáló gyógyszert váltottak ki legalább 4 alkalommal az elmúlt 12 hónapban. Egy TAJ az adott időszakon belül csak egyszer kerül figyelembevételre.

Ennél az indikátor mutatónál a NEAK leirat szerint csak az adott korcsoportra meghatározott ATC kóddal felírt készítmények kiváltását figyeli. A meghatározott, NEAK által vizsgált ATC kódok: C02; C03, C04, C05, C07, C08, C09.

A Netdoktorban a felhasználónak lehetősége van az aktuális PUPHA törzsben az egyes ATC csoportokhoz tartozó készítményeket leszűrni. A programnak ez a funkciója hasznos segítség annak a megfelelő készítménynek a kiválasztásában, melyet a NEAK az indikátor számításnál figyelembe vesz.

NetDoktor Indikátor-2023 modul

A NetDoktor Indikátor-2023 modul két szinten támogatja az indikátor pontok, és ezáltal a praxis finanszírozásának maximalizálását.

  • Egyrészt az adott páciens ellátásánál felhívja a figyelmet arra, hogy mik azok a teendők, amiket el kell végezni az indikátor pontok szempontjából, és részben a páciens megfelelő preventív és/vagy gondozási ellátása érdekében.
  • Másrészt praxis szinten informál a praxis aktuális indikátor helyzetéről. (Részben a NEAK-tól lekért indikátor tényadatok, részben a praxis adatbázisából számolt adatok alapján.)

A NetDoktor Indikátor modul tendenciákat mutat az egyes indikátorokkal kapcsolatban, amik folyamatos nyomon követése jelentős befolyásolja az indikátor alapú finanszírozást mértékét.

Bővebben >>> 

Amennyiben Önnek is szüksége lenne egy a napi feladatok ellátását hatékonyan támogató medikai szoftverre, akkor vegye fel velünk a kapcsolatot!

További Blog

Váltson NetDoktorra!

Kérje kötelezettségmentes, ingyenes bemutatónkat.
Maximális támogatással!