A praxisközösségek adminisztrációs feladatai

A praxisközösségek adminisztrációs feladatai

A szoros praxisközösségeknek 2022. januárjától kezdődően, negyedévente szakmai beszámolót kell készíteniük a praxisközösségi tevékenységről. A negyedéves jelentéseket a praxisközösségi vezető állítja össze az egyes praxisok által közölt adatok alapján. Ezt követően az összesítést online feltölti az OKFŐ rendszerébe.

FIGYELEM: Az ellátás során keletkezett dokumentumokat nem kell továbbítani, elegendő megőrizni és a medikai szoftverben eltárolni.

A praxisoknak havonta 100 pontot kell elérniük, de a közösségen belül az egyes praxisok teljesítménye ettől eltérő is lehet. Sőt az egyes hónapok teljesítménye is eltérhet a 100 pontos előírástól. A lényeg, hogy a praxisközösség egészére vonatkozóan teljesüljön a tagok száma X hónapok száma X 100 pont elvárás.

A NetDoktor Praxisközösség Modul

A NetDoktor Praxisközösség Modul biztosítja

  • a közös adminisztrációs felület használatát,
  • a riportolási, statisztikai és jelentési felületet,
  • az egymással és a lakossággal történő hatékony kommunikációt.

A NetDoktor online működéséből adódóan képes az egyes praxisok praxisközösségi tevékenységeinek a teljesítményeit automatikus összesíteni, folyamatosan szinkronizálni, amennyiben a praxisközösségi tagok mind ugyanazt az orvosi programot használják. A praxisközösségi jelentésekhez még csak riportolnia sem kell, mert a praxisközösségi vezető a számára biztosított felületen, szabályozott jogosultságok mellett online is lekérheti a szükséges adatokat a beszámoló összeállításához.

EESZT adatszolgáltatás

A NetDoktor képes a praxisközösségi  tevékenységekről közvetlen adatot szolgáltatni az EESZT felé,  ha a praxisközösség ötjegyű kódja előzőleg rögzítésre került a rendszerbe. Ezt az azonosítót, az OKFŐ a praxisközösségek nyilvántartásba vételi igazolásával egyidejűleg küldte meg a praxisközösségi vezetők számára. A szoftver a praxisközösségi statisztikák lekérdezésénél egyértelműen megmutatja, hogy melyek azok a tevékenységek, melyek “EESZT-be küldött” illetve “EESZT-be nem küldött” státuszúak. Ha az OKFŐ által megadott listán szereplő tevékenységről nem történt adatszolgáltatás, annak az az oka, hogy a praxis ötjegyű praxisközösségi azonosítója nincs feltöltve a rendszerbe. Ettől függetlenül a páciens ellátása és felírt vényei természetesen megjelennek az EESZT-ben, és a praxisközösségi pontok a negyedéves jelentéssel szintén felkerülnek a TÉR-be.

FIGYELEM: Akik csak a kollegiális praxisközösség tagjai, azoknak ebben a formában nem kell jelenteniük. Számukra nincs szükség praxisközösségi azonosítóra.

Praxisközösségi tevékenységek adminisztrálásának támogatása

A NetDoktorba számos olyan megoldás került beépítésre, melyek segítik a praxisközösségi tevékenységet.

A vizsgálatok menüpontban, a Fiziológia vagy a Műszeres vizsgálatok listájában külön jelölésre kerültek azok a tevékenységek, melyek praxisközösségi pontot érnek. A felhasználó a listából könnyen ki tudja választani azokat, melyekhez adatot kíván felvenni.

Az egyes tevékenységekhez kapcsolódó kérdővek között ki vannak emelve azok, amelyek kitöltése praxisközösségi pontot ér. (Pl. Osas esetén az Alvási Apnoé után nem, de a Berlin kérdőív után jár pont.)

A program a háttérben automatikusan gyűjti az elvégzett praxisközösségi tevékenységek után járó pontokat.

A praxisközösségi tevékenységekről a Riportok menüben lehet statisztikákat lekérni. Az adott időszak adatait megnevezés, darab, pont és arányszám szerint, de akár OENO kód, OKFŐ kód szerint  is összesíteni lehet.

A statisztikák Excel formában le is tölthetők.

Ha szeretne többet megtudni a NetDoktor Praxisközösségi moduljáról, írjon nekünk, vagy hívja a kapcsolattartóját telefonon!

A praxisközösségek prevenciós tevékenysége

A praxisközösségek működését szabályozó rendelet alapján a praxisközösségeknek szabályozniuk kell a prevenciós rendelés beosztását és a szolgáltatások tartalmát. A praxisoknak hetente legalább 20 óra rendelési időt és azon belül legalább 4 óra prevenciós rendelést kell biztosítaniuk. A prevenciós rendelésbe a tanácsadás is beleszámít.

A szoros praxisközösségek esetén a kötelező prevenciós idő számítása ennél bonyolultabb. Ha egy vagy több praxisban a bejelentett (NEAK által visszaigazolt) páciensek száma meghaladja a 2000 főt, akkor további prevenciós rendelési időt kell meghatározni. A 2000 fő feletti létszámot praxisközösségi szinten egybe kell számítani, és minden további 500 bejelentett után hetente plusz 1 óra prevenciós rendelést kell biztosítani. Hogy erre melyik praxisban kerüljön sor, arra a rendelet nem tér ki, ezt a praxisközösségi tagok az ellátási rend megalkotása során maguk szabályozzák.

A NetDoktor a prevenció adminisztrálását különböző szolgáltatásokkal támogatja.

Amennyiben a program a Naptár menüjében be van állítva, hogy melyik nap, mettől meddig tart a prevenciós rendelés, akkor az ebben az időszakban nyitott ellátásokat, alapból prevenciós ellátásnak fogja a NetDoktor leadminisztrálni.

Ha Ön is szeretne egy olyan szoftverrel dolgozni, ami a praxisközösségi munkát maximálisan támogatja, kérje ajánlatunkat!

További Blog

Váltson NetDoktorra!

Kérje kötelezettségmentes, ingyenes bemutatónkat.
Maximális támogatással!