Adatvédelmi feladatok

Adatvédelmi feladatok

Ma már tízszer többet fizetnek a feketepiacon az egészségügyi, mint a bankkártya adatokért. Ezért az egészségügyi adatok is a hackerek célkeresztjébe kerültek.

Az adatkezelés során, akár csak az egészségügy területén kiemelt szerepe van a prevenciónak. Jobb a bajt megelőzni, mint utólag orvosolni.

Az egészségügyi szolgáltatóknak kiemelt figyelmet kell fordítaniuk a megfelelő adatvédelemre. Az egészségügyi adatok, minősített adatok, ezért ezek adatkezelőire fokozattan szigorú szabályok vonatkoznak.  Adatkezelőként kötelességük az érintett adatok biztonságának és védelmének gyakorlati biztosítása, ami minimalizálja egy esetleges adatincidens kockázatát. A vonatkozó jogszabály az elszámoltathatóság elvén alapul, és fordított bizonyítási kényszert jelent. Lényegében nem a hatóságnak kell bebizonyítania, hogy egy szervezet nem felel meg az adatvédelmi szabályoknak, hanem a szervezetnek kell bizonyítania a megfelelést.

Bár több adathalász támadás is érte a hazai egészségügyi szektor szereplőit, amelyek leginkább a kórházi alkalmazottak kódjait célozták, de nem elhanyagolható a háziorvosi és a magán praxisok által kezelt adatok kitettsége sem.

A Netdoktor felhasználóknak lehetőségük van a rendszerbe történő belépés során kétlépcsős azonosítást használni. A NetDoktor medikai rendszer ezzel is segíti a felhasználókat az általuk kezelt adatok megfelelő védelmében.

Mit jelent a kétlépcsős azonosítás?

A kétlépcsős azonosítással egy újabb védelmi vonallal erősödik a kezelt adatok állománya. A kétlépcsős azonosítás során a felhasználónak két alkalommal, két különböző módon kell igazolni a személyazonosságát.

Hogyan működik a kétlépcsős azonosítás?

Az azonosítás kódokkal történik. Az első kód maga a felhasználói jelszó, a második egy SMS-ben, vagy mobil applikációban a felhasználó telefonkészülékére érkező kódsor. A NetDoktorban ez utóbbi megoldás nyújt emelt szintű védelmet az adatok biztonságos kezelésében.

Hogy kell a NetDoktorban a kétlépcsős azonosítást bekapcsolni?

A szolgáltatás a Beállítások / Profil / Belépési azonosítás résznél kapcsolható be. A bekapcsolás után az eddigi jelszó megadásán túl a NetDoktor Orvos mobil applikáció által generált 6 számjegyű azonosító kód beírására is szükséges a szoftverbe történő belépéshez.

A beállítás menete >>>

Elsőre körülményesnek tűnhet a kétlépcsős azonosítás használata, de fontos tudni, hogy ez a megoldás akkor is megfelelő adatvédelmet jelent, ha a felhasználói jelszó illetéktelenek birtokába kerül. Ugyanis az azonosító kód, ami a belépéshez szüksége minden esetben a felhasználó által beállított készülékre érkezik, ehhez pedig nem tud hozzáférni illetéktelen személy. Emellett, ha érkezik egy kód, amit nem a felhasználó kért, akkor a felhasználó rögtön értesül róla, hogy valaki illetéktelenül akar a nevében belépni a szoftverbe, és azonnal meg tudja változtatni a jelszavát. A jelszavakat egyébként is tanácsos időközönként megváltoztatni a megfelelő védelem érdekében. A biztonságos és erős online jelszavak használata a mai világban talán fontosabb, mint eddig bármikor. Helytelen gyakorlat a személyes adatokra (születésnap, pecsétszám, stb.) utaló jelszavak és az általános karaktersorok (12345678, JELSZÓ, stb.) használata. Fontos továbbá, hogy a jelszavakat ne írjuk fel, és ne osszuk meg másokkal!

Amennyiben Önnek is szüksége lenne egy a napi feladatok ellátását hatékonyan támogató medikai szoftverre, akkor vegye fel velünk a kapcsolatot!

További Blog

Váltson NetDoktorra!

Kérje kötelezettségmentes, ingyenes bemutatónkat.
Maximális támogatással!