Átalakítás előtt az alapellátás

Mi az, amit tudni lehet az alapellátás tervezett átalakításáról? Mire számíthatnak az alapellátás szereplői, és mire készülünk mi, mint medikai szoftverfejlesztők?
Átalakítás előtt az alapellátás

Takács Péter, egészségügyért felelős államtitkár a hetekben több fórumon is beszámolt róla, hogy milyen átalakítások várhatók az alapellátás terén. 

Az állam homogén alapellátást kíván biztosítani, az önkormányzati fenntartás viszont heterogén rendszert hozott létre. A kormány a tervezett intézkedés csomag részeként ezeket a különbségeket fel kívánja számolni. A körzethatárok kijelölését az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) feladatává teszi. A praxisjogot átalakítja. Az egészségügy számára rendelkezésre álló források hatékonyabb felhasználása érdekében a finanszírozási rendszerbe új elemeket épít be. Nagyobb szerepet szán az ellenőrzésnek és a kontrollnak.

Azok alapján, amit a tervezett átalakításról eddig megtudtunk, arra számítunk, hogy az alapellátással szemben támasztott adatszolgáltatási kötelezettség egyre mélyebb szintűvé fog válni. 

A gyorsan változó jogszabályi környezethez az online alapon működő informatikai rendszerek jobban tudnak alkalmazkodni, mivel ezek esetén nincs szükség a felhasználó részéről lefrissíteni a programot ahhoz, hogy egy változtatás implementálva legyen a szoftverben. A NetDoktor használata során nincs szükség az időt rabló verzió-frissítésekkel vesződni. Amikor elindítják a böngészőt, és bejelentkeznek a NetDoktor fiókjukba, mindig a legfrissebb szoftververzió áll a rendelkezésükre.
A kötelező adatszolgáltatás a különböző rendszerek felé gyakran többlet adminisztrációt jelent. Ezt elkerülendő a NetDoktort becsatornáztuk minden olyan központi rendszerbe, amely felé kötelező adatot szolgáltatni, és az adatszolgáltatás elektronikusan lehetséges. A szoftver folyamatosan monitorozza a berögzített adatokat, és ha szükséges, akkor továbbítja azokat a megfelelő irány(ok)ba. 
Nézzünk egy gyakorlati példát. A páciens vizsgálata során megállapított betegség fertőző betegségnek minősül. Ebben az esetben nem elegendő az EESZT felé adatot szolgáltatni róla, hanem az NNK által üzemeltetett OSZIR Járványügyi alrendszere felé is jelenteni kell. A NetDoktor használata esetén a fertőzőbeteg jelentéshez nem kell egy külön rendszerbe is belépni, hanem a NetDoktor orvosi szoftverből is elküldhetők a szükséges adatok.

A NetDoktor fejlesztői nap, mint nap azon dolgoznak, hogy az általuk létrehozott informatikai megoldásokkal a felhasználók hatékonyabban végezhessék a munkájukat.

Ha a praxisokkal szemben megnövekedett elvárásokat jobban támogató, funkcionalitásában bővebb, modern szoftvert keres, akkor érdemes olyan szoftvert választani, mely képes rugalmasan implementálni a gyorsan változó központi direktívákat, és kiszolgálni a felhasználói igényeket.

Ha szeretne megismerkedni egy könnyen kezelhető, átlátható medikai rendszerrel és a hozzá kapcsolódó ügyféltámogatási szolgáltatásainkkal, vegye fel velünk a kapcsolatot!

Takács Péter tájékoztatójában arról is beszámolt, hogy az alapellátás átalakításán belül a legsürgetőbb feladat az új ügyeleti rendszer megszervezése. Az ügyelet működtetése az Országos Mentőszolgálat feladatkörébe kerül. A tavaly Hajdú-Bihar megyében indított pilot projekt januártól országos szinten is bevezetésre kerül. Ez azt jelenti, hogy az OMSZ munkatársa fogadja a hívásokat és szigorú protokoll alapján eldönti, hogy a betelefonálót az ellátás melyik szintjére irányítja. ha szükséges rohamkocsit küld, vagy az ügyeletbe bevont szakemberhez irányítja a hívást, aki a telemedicina eszközök bevonásával látja el a beteget.

A telemedicina egy az az orvos-beteg kapcsolatot kiegészítő szolgáltatás, mely személyes találkozás megvalósulása nélkül is gyors és hatékony segítséget jelenthet a betegellátásban, emellett az alapellátás betegszámának folyamatos növekedése és az orvosok létszámának csökkenése között feszülő ellentmondás feloldására is jó lehetőséget kínál. 

Hiszünk benne, hogy a modern technológia adta lehetőségek a betegellátásban jól alkalmazhatók. A NetDoktor fejlesztésével egy olyan szoftvert szeretnénk alkotni, ami megfelel a jövő felhasználói igényeinek is.

A NetDoktor az ÁEEK Telemedicina Projektjének keretében fejlesztett páciens applikáción keresztül képes a beteg által felvett mérési értékek (vérnyomás, vércukor, testsúly, stb.) átadására. A beküldött adatok felkerülnek az orvosi rendszerbe, a páciens kórtörténetébe is, jelezve, hogy azok a beteg által mért értékek. A Szegedi Tudományegyetemmel együttműködve megvalósítottuk egy olyan holter EKG eszköz illesztését, amely 2-3 napon keresztül lehet a páciens mellkasán, úgy hogy az nem zavarja a mindennapi életben (nincs külön vezeték, doboz, fürödhet vele, stb.) és folyamatosan szolgáltatja az EKG jeleket Bluetooth-on keresztül a mobil app felé. Az SZTE által kidolgozott algoritmussal a jelek feldolgozásra és értékelésre kerülnek, és pitvarfibbliráció gyanúja esetén alarm jelet küld a háziorvos illetve igény esetén a bevont kardiológus felé.
A NetDoktor Páciens applikációt folyamatosan fejlesztjük. Az app biztonságos csatornát biztosít a beteg-orvos közti kommunikációra, dokumentumok küldésére, kényelmes megoldást nyújt az állandó gyógyszerek felíratására, időpont foglalásra, stb.

Szeretnénk a mai korszerű mobil technológiákkal megoldani, hogy a személyes beteg-orvos kapcsolatot nem igénylő adminisztrációs feladatok automatikusan távolról megtörténjenek, az orvosok sokkal több információval rendelkezzenek a betegeikről és a betegek is sokkal tájékozottabbak legyenek. 

Bátorítsa a pácienseit, hogy töltsék le a NetDoktor Páciens applikációt, és azon keresztül küldjék el a gyógyszerfelírási igényeiket, foglaljanak időpontot, illetve küldjenek üzeneteket! Látni fogja, mennyivel kevesebb telefonon érkező megkeresés lesz. Az alkalmazás a Google Play áruházból illetve az App Store-ból ingyenesen letölthető.

Amennyiben Önnek is szüksége lenne egy a napi feladatok ellátását hatékonyan támogató medikai szoftverre, akkor vegye fel velünk a kapcsolatot!

További Blog

Váltson NetDoktorra!

Kérje kötelezettségmentes, ingyenes bemutatónkat.
Maximális támogatással!