Az eljárásrend margójára

Fertőzőbeteg jelentés, RAT feltöltés és mintavételezés, mint praxisközösségi tevékenység beküldése az EESZT-be a NetDoktorból.
Az eljárásrend margójára

2022. január közepén jelent meg az országos tisztifőorvos által kiadott közlemény, mely a koronavírussal kapcsolatos járványügyi és infekciókontroll eljárásrendjéhez kapcsolódik. A szabályozás szerint a betegellátónak a fertőző betegség bejelentést 24 órán belül kell megtennie a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) által működtetett Országos Szakmai Információs Rendszer (OSZIR) Járványügyi Szakrendszer Fertőzőbeteg-jelentő alrendszerébe.

A közlemény 2.1.pontja szerint a nyilvántartás módja, folyamata a következő:
  • OSZIR fertőző beteg jelentő lap kitöltése a betegellátó által (BNO: igazolt: U0710, gyanús: U0720)
  • Változások (pl. kórházba kerül vagy távozik; gyógyul vagy meghal) rögzítése a kijelentő lapon a betegellátó által
  • Betegségeset létrehozása a hatóság által
  • A megbetegedés kimenetelének (gyógyult, meghalt) jelentése a szolgáltató és ennek rögzítése a hatóság által
Fertőzőbetegség jelentés (OSZIR)

A fertőzéses eseteket nem elég az EESZT-be feltölteni. Az NNK felé is jelenteni kell őket az OSZIR Járványügyi alrendszerén keresztül, ami korábban jelentős többlet adminisztrációt jelentett. Mostantól viszont már nem kell a fertőzőbeteg jelentéshez egy külön rendszerbe is belépni, hanem a NetDoktor orvosi szoftverből is elküldhetők a szükséges adatok.

Amennyiben az ellátás során megállapítást nyer, hogy a háziorvosnak/házi gyermekorvosnak az NNK felé is jelentési kötelezettsége keletkezett, akkor az EESZT funkciók közt rá kell kattintani a „Fertőzőbeteg jelentés” gombra, és akkor az adatok az OSZIR Járványügyi alrendszere felé is továbbítva lesznek.

Ugyanígy a beteg gyógyulását követően sincs szükség dupla adminisztrációra a kijelentéshez. A koronavírusos esetek utánkövetése során ugyancsak a programon belülről indítható a kötelező adatszolgáltatás az NNK rendszerébe. A fertőzőbeteg jelentés OSZIR-ba történő beküldésének sikeressége az antsz.hu oldalán, a szokásos belépés után ellenőrizhető.

Lehetséges hibák:
  • Az adatküldés a praxis/intézmény 4 jegyű finanszírozási azonosítójának a használatával történik. Amennyiben ez az azonosító az NNK oldalán hibásan szerepel, vagy hiányzik, akkor a jelentés küldés hibára fut. Ilyen esetben az NNK helyileg illetékesével kell felvenni a kapcsolatot.
  • Minden csillaggal jelölt adatmező kitöltése kötelező.

A “Fertőzőbeteg jelentés” funkció az alapcsomag részeként minden netdoktoros felhasználó számára elérhető.

A „Fertőzőbeteg jelentés” funkció természetesen nem csak a koronavírusos esetek kötelező NNK adatszolgáltatására használható, hanem minden egyéb – Clostridium difficile által okozott fertőzés, multirezisztens kórokozó által okozott fertőzések, véráramfertőzés, stb. – a rendelet által bejelentendő fertőzésnek nyilvánított esetben is. Így például a bárányhimlő fertőzés lejelentésére is.

Rapid Antigén Tesztek (RAT) feltöltés

A koronavírus gyanús esetek adminisztrálását támogató másik funkció, hogy a Rapid Antigén Tesztek (RAT) eredményeit a NetDoktor közvetlenül továbbítani tudja az EESZT felé. Ezzel szükségtelenné válik az ágazati portálra történő bejelentkezést követően az ismételt adminisztráció. A funkció használatához készített leírás >>>

Mintavételezésért járó pontok a szoros praxisközösségben

Szoros praxisközösségi tagok számára a „epidémia, pandémia esetén (pl. koronavírus pandémia) speciális orvosi mintavételezés (fertőzés kimutatását szolgáló tesztek elvégzése), eredmény medikai szoftverben adott BNO kóddal dokumentálva” (jelenleg) 8 pontot ér. Amennyiben az ellátás alkalmával sor kerül ilyenre (vagy más az OKFŐ által közzétett, a háziorvosi, házi gyermekorvosi és fogorvosi praxisokban végezhető prevenciós és egyéb szakmai feladatok végzésére), akkor a NetDoktor a kibővített eseménykatalógus adatai között ezt is feltölti az EESZT rendszerébe.

FIGYELEM: A szoftverek az EESZT felé csak abban az esetben tudják az adatszolgáltatási kötelezettséget teljesíteni, ha a praxisközösség ötjegyű kódja előzőleg rögzítésre került a rendszerbe.

A medikai szoftverekből az EESZT-be történő közvetlen jelentés beküldése jelenleg még nem kötelező, viszont használatával a szoros praxisközösségek teljesítményének negyedéves ellenőrzése jóval egyszerűbbé válhat.

A NetDoktor medikai szoftver ingyenesen biztosítja a szoros praxisközösségi együttműködésre vállalkozó praxisok számára azokat az alap funkciókat, melyek a minimális elvárások teljesítéséhez szükségesek. Ezen túlmenően azonban számos egyéb a praxisközösségi tevékenységet támogató funkció is elérhető a NetDoktor Praxisközösségi Moduljában.

Amikor belekezdtünk a NetDoktor fejlesztésébe volt egy víziónk. Olyan szoftvert szerettünk volna alkotni, ami jobban megfelel a jövő felhasználói igényeinek. Az idő bennünket igazolt. Amennyiben Önnek is szüksége lenne egy a napi feladatok ellátását hatékonyan támogató medikai szoftverre, vegye fel velünk a kapcsolatot!

További Blog

Váltson NetDoktorra!

Kérje kötelezettségmentes, ingyenes bemutatónkat.
Maximális támogatással!