Az indikátorrendszer jövőjéről

Az indikátorrendszer jövőjéről

A HaOSz 2023. március 1-én tartott online eseményének vendége volt dr. Kőrösi László, a NEAK főosztályvezetője. A megbeszélés fókuszában az indikátorrendszer jövője állt.  A NEAK munkatársának részéről elhangzott, hogy jelenleg még csak a tesztidőszaka zajlik az új háziorvosi indikátorrendszernek. Azóta ezt az információt a Belügyminisztérium is megerősítette egy tájékoztatójával. Valószínűleg ezzel függ össze az is, hogy a NEAK weboldaláról lekerült a Háziorvosi szolgálatok indikátor alapú teljesítményértékelése 2023. január elnevezésű dokumentum. Mindazon által a 2023. január 1-én életbe lépett a háziorvosok és fogorvosok indikátor alapú teljesítményértékeléséről szóló 83/2022.(XII.30.) BM rendelet nem került visszavonásra. Vagyis a háziorvosi praxisok finanszírozásában a januárban bevezetett új indikátorrendszernek jelentős szerepe lesz.

A NetDoktor Indikátor-2023 modul két szinten támogatja az indikátor pontok, és ezáltal a praxis finanszírozásának maximalizálását.

  • Egyrészt az adott páciens ellátásánál felhívja a figyelmet arra, hogy mik azok a teendők, amiket el kell végezni az indikátor pontok szempontjából, és részben a páciens megfelelő preventív és/vagy gondozási ellátása érdekében.
  • Másrészt praxis szinten informál a praxis aktuális indikátor helyzetéről. (Részben a NEAK-tól lekért indikátor tényadatok, részben a praxis adatbázisából számolt adatok alapján.)

A NetDoktor Indikátor-2023 modul tendenciákat mutat az egyes indikátorokkal kapcsolatban, melyek folyamatos nyomon követésére érdemes figyelmet fordítani, mivel segítségükkel jelentősen befolyásolható az indikátor alapú finanszírozás mértéke.

NetDoktor Indikátor-2023 modul működése

Az ellátás nyitást követően a NetDoktor az Info panelen jelzi, hogy az adott páciensre mely indikátorok vonatkoznak (korcsoport, gondozási csoport, stb. alapján).  Az IND felirat piros színre vált, és ha a felhasználó rákattint, akkor részletes tájékoztatást ad a szükséges teendőkről.

A múltbéli (2-3 hónappal ezelőtti) indikátor-számokat a NetDoktor a NEAK adatbázisából folyamatosan letölti, feldolgozza, és ezekből a tényadatokból grafikonok segítségével szemlélteti a praxis teljesítményét. Viszont a közelmúlt ill. az aktuális hónap indikátor helyzetéről, csak a NetDoktorban tárolt adatok alapján tud predesztinált tendenciákat mutatni.

A jelenlegi rendszerben egyes indikátorok számítási alapja a háziorvosi praxisok által beküldött jelentésekből származik. Felnőtt és vegyes körzetek esetében ezek az influenza elleni védőoltás és a kardiovaszkuláris kockázat felmérése. Ahhoz, hogy a medikai szoftver a jelentés összeállításánál le tudja gyűjteni az adott időszakhoz tartozó adatokat, ahhoz elengedhetetlen, hogy a vizsgálatok megfelelő módon legyenek rögzítve a programban.

A 60 éves kor feletti bejelentkezett biztosítottak körében végzett influenza elleni vakcináció

Az adott 12 hónapos intervallumban egy TAJ csak egyszer számolható el. A számítás alapján a B300-as jelentés B312 OENO adatsorai. OENO kód: 43591, 43592

Az oltások adminisztrálása

Az oltásokat minden esetben a páciens ellátásához tartozó Oltási felületen kell rögzíteni ahhoz, hogy a B300-as jelentés megfelelő sorában a megfelelő OENO kód megjelenjen. Első lépés az ellátásnyitás. Ezt követően az Oltások menüpontban a vakcina rögzíthető manuálisan, vagy kiválasztható az adott listából is.

FIGYELEM: A páciensek oltásai az Infopanel OLT részén is megtekinthetők, viszont ha itt kerül rögzítésre a beadott vakcina, akkor a B300-as jelentésben nem fog szerepelni.

A 65 éves kor feletti bejelentkezett biztosítottak körében végzett kardiovaszkuláris kockázatfelmérés

Egy TAJ szám 12 hónap alatt csak egyszer kerül figyelembevételre. A számítás alapja a B300 jelentés, B308 szűrési adatsor. A figyelembe vehető szűrés kód 216-os.

A kardiovaszkuláris szűrés adminisztrálása

A fiziológiai vizsgálatok közül ki kell választani a CV szűrést.

A vizsgálati lapon a „Szűrés történt” felirat előtti jelölő négyzetbe bele kell kattintani, hogy ki legyen pipálva.

Ha a „Szűrés történt2 ki lett pipálva, akkor a szűréseknél automatikusan elkészül egy CV rizikószűrés sor, ami bekerül a B300-as jelentés B308 adatsorába.

A NetDoktor a teljesítménydíjazás maximalizálását és a praxisközösségi tevékenységeket számos beépített automatizmussal és funkcióval támogatja.

Amennyiben Önnek is szüksége lenne egy a napi feladatok ellátását hatékonyan támogató medikai szoftverre, akkor vegye fel velünk a kapcsolatot!

További Blog

Váltson NetDoktorra!

Kérje kötelezettségmentes, ingyenes bemutatónkat.
Maximális támogatással!