Bejelentett biztosítottak állománya a teljesítményfinanszírozás szempontjából

Bejelentett biztosítottak állománya a teljesítményfinanszírozás szempontjából

Az indikátor alapú finanszírozás szabályai alapján azok a területi ellátási kötelezettséggel rendelkező praxisok kerülnek az egyes indikátorok alapján pontozásra, melyek elérik a területi besorolásuknak megfelelő célértéket.

A célértékek meghatározása

Havi szinten kerül megállapításra az adott indikátorban érintett praxisok legjobb eredményt elérő 25%-ának és 50%-ának legmagasabb (bizonyos indikátoroknál a legalacsonyabb) értéke. Felnőtt és vegyes praxis esetén, ha a praxis teljesítménye a legjobb egynegyedbe kerül, akkor 2 pontot, ha a legjobb 50%-ba, akkor 1 pontot kap az adott indikátor tekintetében. Gyermek  praxis esetén, ha a praxis teljesítménye a legjobb egynegyedbe kerül, akkor 2,4 pontot, ha a legjobb 50%-ba, akkor 1,2 pontot kap az adott indikátor tekintetében. A finanszírozó NEAK a számításnál az adott praxisba bejelentett összes biztosított számához viszonyítva állapítja meg az elért teljesítményt.

A praxisoknak lehetőségük van rá, hogy összevessék a saját bejelentett pácienseiket a NEAK által nyilvántartott, praxishoz tartozó bejelentett páciens állománnyal.

A "TAJ ütköztetés" menete a NetDoktorban

Miután a praxis a változásjelentést beküldte, és azt a NEAK feldolgozta, készíteni kell egy TAJ regisztert a program Szezonális jelentések menüjében. Ezután a korábban feltöltött (és a NEAK által feldolgozott) változásjelentést le kell cserélni a netdoktoros TAJ jelentésre a NEAK rendszerében. A NEAK elvégzi a feltöltött adatok összevetését a saját nyilvántartásával és visszaküld egy dokumentumot, megjelölve, hogy TAJ szám alapján kik azok a páciensek, akik az adott praxisba vannak bejelentkezve, illetve kik azok, akik passziváltak, elhunytak, vagy átjelentkeztek másik háziorvoshoz. Ez alapján ki kell keresni azokat a TAJ számokat, melyek már nem tartoznak a praxishoz, és ki kell jelenteni őket. Szükség esetén a páciensek a következő hónapban újra bejelenthetők. Az újra bejelentett TAJ számok a havi változásjelentéssel kerülnek a NEAK-hoz beküldésre. A változásjelentés feldolgozását követően az adott TAJ szám, ismét a praxihoz tartozóként lesz rögzítve a központi adatbázisban.

Az aktualizált adatok ismeretében a NetDoktor Indikátor modul pontosabb információt tud nyújtani az egyes indikátorok tekintetében a praxis elért teljesítményéről.

NetDoktor Indikátor-2023 modul

A NetDoktor Indikátor-2023 modul két szinten támogatja az indikátor pontok, és ezáltal a praxis finanszírozásának maximalizálását. Egyrészt az adott páciens ellátásánál felhívja a figyelmet arra, hogy mik azok a teendők, amiket el kell végezni az indikátor pontok szempontjából, és részben a páciens megfelelő preventív és/vagy gondozási ellátása érdekében. Másrészt praxis szinten informál a praxis aktuális indikátor helyzetéről. A NetDoktor Indikátor modul tendenciákat mutat az egyes indikátorokkal kapcsolatban, amik folyamatos nyomon követése jelentős befolyásolja az indikátor alapú finanszírozást mértékét.

Bővebben >>> 

FIGYELEM:

  • Az indikátorrendszer alapú értékelésben csak azok a háziorvosi szolgálatok vesznek részt, amelyeknél a bejelentett biztosítottak száma eléri a 200 főt.
  • Adott indikátor csak akkor kerül figyelembe vételre, ha a vizsgált célcsoport az adott szolgálatban eléri a 10 bejelentett biztosítottat.

Amennyiben Önnek is szüksége lenne egy a napi feladatok ellátását hatékonyan támogató medikai szoftverre, akkor vegye fel velünk a kapcsolatot!

További Blog

Váltson NetDoktorra!

Kérje kötelezettségmentes, ingyenes bemutatónkat.
Maximális támogatással!