Beutalás szabályai

Beutalás szabályai

Végnélküliek a várólisták. Egy nemrég megjelent elemzés szerint a szürkehályog-műtétre várakozó személyek száma jelenleg 18 ezer fő. A legtöbbet a Kiskunhalasi Semmelweis Kórházban kell várakozni egy ilyen beavatkozásra, konkrétan 1447 napot, ami majdnem 4 évet jelent.

Ilyen körülmények között nem csoda, hogy a lakosság egyre nagyobb arányban fordul az állami egészségügyi rendszer helyett a magánszolgáltatók felé. Azzal azonban kevesen számolnak, hogy a magánszolgáltatást nyújtó orvos közfinanszírozott vizsgálatokra nem utalhatja be a páciensét (kivéve, ha a finanszírozóval beutalásra jogosító szerződést köt.) Vagyis, ha magánellátás keretében történik az ellátás, akkor a beteg nem kérhet beutalót a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) által  finanszírozott szakellátásba.

A beutaló kiállítása

A beutalás rendjére vonatkozó alapszabály, hogy az orvosi beutalót mindig az az egészségügyi szolgáltató állítja ki, aki a vizsgálatot előírja.  Amennyiben a járóbeteg-, vagy fekvőbeteg-szakellátás szakorvosa további vizsgálat(ok) elvégzését rendeli el, akkor az ehhez szükséges beutaló(ka)t, ő maga köteles kiállítani. A területen kívüli járó- vagy fekvőbeteg ellátásba csak abban az esetben utalhatja az orvos a páciensét, ha a szolgáltató a beutaló orvos vagy a biztosított felé befogadó nyilatkozatot ad ki arról, hogy fogadja a beteget. A beutaló a kiállítástól számított 90 napig érvényes. Ezt úgy kell értelmezni, hogy az időpont kérésnek kell 90 napon belül megtörténnie, maga a vizsgálat történhet ennél későbbi időpontban is. Kontroll vizsgálatra nem kell beutaló, ha annak szükségességét a kezelő orvos a vizsgálat dokumentációjában rögzítette, és a páciens a megismételt vizsgálatra ugyan azon intézményben a megadott időn belül jelentkezik.

A beutaló kötelező tartalmi elemei:

 • a beutaló orvos és az ellátóhely azonosítója,
 • a biztosított neve, TAJ száma,
 • a beutaló indikálásakor az ellátás során generált naplószám,
 • a vizsgálatra felkért szolgáltató neve, azonosítója,
 • a beteg rövid releváns kórelőzménye,
 • a megelőző vizsgálatok leletei, fizikális vizsgálati leírás, beutaló iránydiagnózis, BNO kód,
 • a felkért szolgáltató felé szóló szakmai kérdés,
 • a területi ellátási kötelezettség ténye,
 • a dátum.
Beutalás a NetDoktorban

A NetDoktor számos beállítással rendelkezik, amelyek kényelmesebbé, gyorsabbá és pontosabbá tehetik a beutalók előírásoknak megfelelő kiállítását.

Beállítások fül alatt az Ellátás Beutalás menüjében találhatók az Alapértelmezett beállítások. Itt találhatók a beutaláshoz kapcsolódó beállítások, melyek a következők:  

 • a fő diagnózis beemelése a beutalóra,
 • meghatározott páciens adatok automatikus átemelése a beutalóra,
 • az alapértelemzett Területi ellátási kötelezettség beállítása,
 • stb.
Az eBeutaló

A NetDoktor automatikusan továbbítja az EESZT rendszere felé a beutaló adatait. Az eBeutaló azonban sokszor hibára fut. A zavartalan működésnek ugyanis feltétele lenne egy olyan központi adatbázis, ami naprakészen tartalmazza a fogadó (szerződött) intézmények különböző központi adatbázisokban szereplő szolgáltató kódjainak az összerendelését, és amit a medikai rendszer le tud kérni. 

A probléma mentesen működő eBeutalóra épülhet majd a jövőben az az erőforrás publikáció kezelését megvalósító rendszer, mely a személyes időpontfoglalást átcsatornázza interneten keresztül történő foglalássá.

További Blog

Váltson NetDoktorra!

Kérje kötelezettségmentes, ingyenes bemutatónkat.
Maximális támogatással!