Digitális egészségügy

Digitális egészségügy

Digitális egészségügy, sokan, sok mindent értenek ez alatt, az online konzultációtól a távolból végzett műtétekig széles a paletta.

A szakember hiány miatt kevesebb munkaerővel és több technológiai, internetalapú megoldással lehet csak az egészségügyi ellátást a jövőben is biztosítani. Ezek közé sorolhatók a távdiagnosztikai megoldások.

A DeriCom számos olyan fejlesztésben vett részt az elmúlt években, melyek korszerű technológiai megoldásokkal támogatják az egészségügyi ellátórendszert.

A távdiagnosztika használatának egyik lehetséges módja az orvosi eszközök betegekhez történő kihelyezése, amiket a telemedicina során tudnak használni. Ilyen lehet például egy vérnyomás és vércukorszint mérő, vagy egy holter EKG, melyek adatot továbbítanak a kezelőorvos számára, illetve közvetlen az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) felé.

Ezért a DeriCom fejlesztő csapata most azon dolgozik, hogy a NetDoktorba  beépítse azt a funkciót, ami alapján a háziorvos a betegekhez kihelyezett távdiagnosztikai eszközök által az EESZT-be feltöltött telemedicinális adatokat le tudja tölteni, és  azonnal meg is tudja jeleníteni azokat. Ez hozzájárulhat  a praxisok amúgy is jelentős adminisztratív terheinek a mérsékléséhez.

A távdiagnosztika használatába a mesterséges intelligencia (AI) is jól beilleszthető. Jó példa erre a DeriCom által fejlesztett NetDoktor és az AIPDerm telemedicinális dermatológiai alkalmazás összekapcsolása. Az alkalmazás mögött lévő különböző bőrelváltozások felvételeit tartalmazó adatbázis és a páciensekhez kapcsolódó  részletes adatok alapján a mesterséges intelligencia (AI)  képes felismerni és diagnosztizálni számos dermatológiai elváltozást. Az AI által felállított diagnózist minden esetben bőrgyógyász szakorvos ellenőrzi, melyet követően a  beteg értesítést kap az applikáción keresztül arról, hogy nincs teendője az elváltozás miatt, vagy arról, hogy a szakorvos eRecepten rendelt számára bizonyos készítményeket, vagy arról, ha ezen túlmenően személyes konzultáció is szükséges. Az alkalmazást a Semmelweis Egyetem Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinikája tesztelte, és már teljes körű az elérhetősége.

A digitális ellátás előnyeit azonban nem elég felismerni, a képességet is meg kell teremteni hozzá mind az ellátói, mind pedig az ellátottak oldalán. Azokban a régiókban, ahol a legnagyobb a digitális lemaradás más típusú megoldásokra van szükség. Ilyen a Máltai Szeretetszolgálat hibrid orvosi ellátást biztosító programja.

A DeriCom egyik legnagyszabásúbb projektje a Máltai Szeretetszolgálat mobil egészségügyi programja számára végezett fejlesztés volt. Ennek keretében nagylátószögű, térmikrofonos kamera, digitális fonendoszkóp, vizelet tesztcsík eredményeinek leolvasását és értékelését elvégző eszköz illesztését végeztük el a NetDoktor medikai rendszerhez.

A Máltai Szeretetszolgálat jelenleg nyolc teljes értékű mobilrendelőt működtet a NetDoktor medikai rendszerével és a szoftverrel kommunikálni képes orvostechnikai eszközökkel. A mozgó rendelőkben jól képzett egészségügyi szakasszisztensek végzik el a páciensek állapotfelmérését és kockázati csoportokba sorolását. A vizsgálatot online követi az orvos, aki meghatározza a páciens kezelését, felírja a szükséges gyógyszereket, kiértékeli a beteg leleteit, és ha szükségesnek tartja, további szakorvosokat von be a telemedicina segítségével. A márciusi indulás óta huszonöt településre jutottak el a mozgó orvosi rendelők és ezerkétszáz beteget láttak el, további kétezer embernek pedig tanácsot adtak vagy megszervezték a betegútját.

Amennyiben Önnek is szüksége lenne egy a napi feladatok ellátását hatékonyan támogató medikai szoftverre, akkor vegye fel velünk a kapcsolatot!

További Blog

Váltson NetDoktorra!

Kérje kötelezettségmentes, ingyenes bemutatónkat.
Maximális támogatással!