EESZT belépési problémák

EESZT belépési problémák

Az EESZT használata nélkül ma már szinte elképzelhetetlen egy háziorvosi rendelés. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az a számtalan telefonhívás, ami az EESZT leállása esetén fut be az ügyfélszolgálatunkra. Az EESZT (ágazati portál - portal.eeszt.gov) csatlakozás azonban számos egyéb okból is meghiúsulhat. Ezek közé tartozik, ha az okmányhoz tartozó tanúsítvány érvényessége lejár, vagy ha meghibásodik a kártyaolvasó.

OKMÁNY HIBA

A 2016.12.08- és 2018.01.09. között kiállított eSzemlyi igazolványok tanúsítványai az okmányok hitelességi ideje előtt jártak/járnak le. Ezt a problémát az okmányokba beépített chipek okozzák. Ez azt jelenti, hogy az okmányok bár lejáratukat tekintve hitelesek maradnak, de az elektronikus azonosításra nem alkalmasak. Az érintett okmányokkal a tanúsítvány lejáratának a dátumától kezdődően nem lehetséges a központi rendszerek használatához szükséges azonossítás. Ezekkel az okmányokkal az érintettek nem tudnak belépni az EESZT rendszerébe.

A probléma az okmányok cseréjével előzhető meg, valamint az EESZT mobilToken alkalmazás is megoldást jelenthet a csere idejére. FONTOS: A mobilToken regisztrációhoz ÉLŐ EESZT kapcsolat szükséges. Kérjük, ne várják meg az alkalmazás telepítésével, még az okmányuk tanúsítványa lejár!

ESZKÖZ HIBA

Az eSzemélyik kártyaolvasói sem örök életűek. Az eszközcsere több tízezer forintos kiadást jelent. FONTOS tudni, hogy kizárólag a HUN megjelölésű (magyar nyelvű verzió) kártyaolvasó készülékek biztosítják az e-közigazgatásban a teljes funkcionalitást. Továbbá azzal is jó tisztában lenni, hogy a Windows 2000/XP/Vista (a Microsoft által már hivatalosan nem támogatott) operációs rendszerek esetén az RFID kártyaolvasók használata biztonsági okokból nem ajánlott. Az RFID kártyaolvasók alternatívája az eSzemélyiM mobilalkalmazás. Az eSzemélyiM mobilapplikáció segítségével már kártyaolvasóként is használható az okostelefon, amely így képes kiváltani a speciális USB-s kártyaolvasókat. A kártyaolvasási funkció kizárólag az olyan Android rendszerű okostelefonokon elérhető, melyek NFC olvasási képességgel is rendelkeznek. Az ingyenes, magyar és angol nyelvű mobilapplikáció letölthető a Google Play Áruházból (Android), valamint az Apple App Store-ból (iOS).

Míg az EESZT mobilToken egy olyan alkalmazás, melynek a használatához nincs (a telepítéséhez viszont van) szükség érvényes eSzemélyire, ezzel szemben az eszemélyiM alkalmazás, csak érvényes okmány birtokában biztosítja a központi közigazgatási rendszerekbe való belépést.

További Blog

Váltson NetDoktorra!

Kérje kötelezettségmentes, ingyenes bemutatónkat.
Maximális támogatással!