eGYSE – új szabályok

2021, november 1-től már csak az EESZT eGYSE modulján keresztül lehet gyógyászati segédeszközöket felírni. FONTOS: A gyógyszeres eRecept modulban korábban felírt GYSE vények még 3 hónapig - 2022. január 30-ig - érvényesek maradnak, az-az kiválthatók.
eGYSE – új szabályok

2021, november 1-től már csak az EESZT eGYSE modulján keresztül lehet gyógyászati segédeszközöket felírni. FONTOS: A gyógyszeres eRecept modulban korábban felírt GYSE vények még 3 hónapig – 2022. január 30-ig – érvényesek maradnak, az-az kiválthatók.

A járvány helyzetre való tekintettel már 2020. május 1-vel bevezetésre került, hogy a NEAK által engedélyezett, szűkebb terméklistán lévő gyógyászati segédeszközök (pelenkák, teszt csíkok, stb.) az EESZT gyógyszeres eRecept moduljában is felírhatók, és a gyógyszertárakban kiválthatók. A mostani változtatás ezt a csatornát megszüntette és a folyamatot átirányította az EESZT új moduljába, az eGYSE modulba. A termék kör is kibővült. Az optikai és fogtechnikai segédeszközök kivételével, minden gyógyászati segédeszköz bekerült az eGYSE-be.

A szoftverüzemeltetőknek 2021. október végéig akkreditálniuk kellett a rendszereiket. Azonban az átállás így sem volt zökkenőmentes. Az EESZT-hez kapcsolódó medikai szoftverek és a patikai rendszerek közti összhang még nem 100%-os.

Az új szabályozás azt jelenti, hogy amikor az orvos az általa korábban is használt orvosi programban ír receptre gyógyászati segédeszköznek minősülő terméket, akkor az automatikusan elektronikus recept lesz, és felkerül az EESZT-be, ahonnan az ország bármely patikájában és gyógyászati segédeszköz forgalmazójánál lekérdezhetővé válik. Felírási igazolás kiadására csak akkor van szükség, ha a terméket nem a beteg saját maga kívánja kiváltani. FIGYELEM: A felírási igazolás A4-es papírra is készülhet, több vény adata is szerepelhet rajta, és az orvos aláírása és bélyegzője nélkül is érvényes. A felírási igazolás e-mailben, pdf dokumenetumként is elküldhető a páciensnek.

A 44/2004. (IV. 28.) ESzCsM rendelet 11/A.§ alapján az orvos kivételes esetben továbbra is kiállíthat kézzel vagy szoftverrel papíralapú vényt is a rózsaszín NEAK formavényre.

2021. november 1-től új szabályozás lép életbe a kihordási időre és a betegnyilatkozatokra vonatkozóan is. A 32/2021. (VII. 29.) EMMI rendelet módosította a gyógyászati segédeszközök társadalombiztosítási támogatásba történő befogadásáról, támogatással történő rendeléséről, forgalmazásáról, javításáról és kölcsönzéséről szóló 14/2007. (III. 14.) EüM rendeletet. A jogszabályi módosítás szerint, a beteg – a vényre történő felírással egyidejűleg – a vény hátoldalán írásban nyilatkozik arról, hogy a gyógyászati segédeszköz kihordási idején belül részére azonos rendeltetésű gyógyászati segédeszközt társadalombiztosítási támogatással nem váltottak ki.

Az elektronikus vényen történő rendelés esetén a beteg a nyilatkozatot a betegdokumentáció részeként írásban teszi meg, melynek meglétét az orvos az EESZT-be történő felküldésnél egy pipa kitöltésével jelzi. (A telemedicinális ellátás esetére vonatkozó szabályozás még nem ismert.) FIGYELEM: A veszélyhelyzet időtartama alatt, és annak megszűnését követően 90 napig a gyógyszerekre és gyógyászati segédeszközökre kiállított szakorvosi javaslatok érvényesek maradnak. A szakorvosi javaslat ideiglenes meghosszabbítását a háziorvosnak a páciens egészségügyi dokumentációjában rögzítenie kell.

Amennyiben Önnek is szüksége lenne egy a napi feladatok ellátását hatékonyan támogató medikai szoftverre, vegye fel velünk a  kapcsolatot!

Novembertől a gyógyszeres elektronikus vényekhez hasonlóan, az eGYSE vények is lekérdezhetővé, kereshetővé váltak az EESZT Lakossági Portálon (eeszt.gov.hu), a Betegdokumentumok között. A témáról bővebben egy korábbi bejegyzésünkben olvashat.

EESZT Lakossági Portál >>>

További Blog

Váltson NetDoktorra!

Kérje kötelezettségmentes, ingyenes bemutatónkat.
Maximális támogatással!