Eltérések az indikátor pontokban

Eltérések az indikátor pontokban

Az indikátor pontok számítása során a NEAK nagyobb részben a járó- és fekvőbeteg szakellátás által szolgáltatott adatokból, illetve a gyógyszerforgalmi adatokból dolgozik és csak kisebb részben a háziorvosi jelentésekből (B300) származó adatokból. Ebből következik, hogy a NetDoktor Indikátor modul teljes pontossággal nem tudja kiszámolni a praxis aktuális teljesítményét. 

Miből adódhatnak eltérések?

Egyes labor vizsgálatok esetén

Ha szakorvos utalja be a pácienst laborba, akkor is megkapja a vizsgálatnak megfelelő indikátor pontot a háziorvosi praxis, amelyiknél a TAJ regisztrálva van abban az időszakban. Ehhez a labor eredményeket nem kell a medikai szoftverbe rögzíteni, viszont a biztonságos betegellátás szempontjából fontos lehet, hogy az adatok a páciens kórelőzményei közt szerepeljen.

Egyes képalkotó diagnosztikai vizsgálatok esetén

Ha kormányhivatal által kiküldött meghívó alapján kerül sor a mammográfiai vizsgálatra, akkor is megkapja az indikátor pontot a háziorvosi praxis, amelyiknél a TAJ regisztrálva van abban az időszakban. Ehhez a medikai szoftverben nem kell rögzíteni a vizsgálat tényét és eredményét, viszont a biztonságos betegellátás szempontjából fontos lehet, hogy az adatok a páciens kórelőzményei közt szerepeljen. 

Ha a háziorvos beutalja a pácienst mammográfiai vizsgálatra, aki úgy dönt, hogy magán szolgáltatónál végezteti azt el, akkor hiába is rögzíti a háziorvos a szoftverében, mivel  magán szolgáltató nem küld róla adatot a NEAK felé, ezért az indikátor teljesítménybe ez nem fog beleszámítani.

Ezekben az esetekben az indikátor rendszer részére az adatokat a közfinanszírozott járóbeteg szakellátók szolgáltatják. A NEAK a jelentésekben szereplő TAJ számokhoz hozzá rendeli a megfelelő praxist a nyilvántartásában szereplő adatok alapján. (A TAJ ütköztetés jelentőségéről és menetéről korábbi bejegyzésünkben írtunk.)

Egyes gondozási tevékenységek esetén

A háziorvosi szolgáltatóhoz bejelentkezett 40-54, illetve 55-69 év közötti biztosítottak közül azok számítanak magasvérnyomás betegség miatt gondozottnak, akik magas vérnyomás kezelésére szolgáló, a C02, C03, C04, C05, C07, C08, C09 ATC csoportokba tartozó gyógyszert váltottak ki legalább 4 alkalommal a megelőző 12 hónapban. Gondozási tevékenységek esetén részben vagy egészben a gyógyszeradatokból számol a NEAK. Vagyis ha a felírt készítményt a beteg nem váltja ki, akkor nem számít bele a praxis indikátor teljesítményébe.

Szűrések esetén

Teljes mértékben azokra az indikátorokra lehet a praxis hatással, melyek adatforrása a B300-as jelentés. Ezért nagyon fontos, hogy az indikátor rendszerbe bevont szűrések és védőoltások megfelelő kódokkal kerüljenek rögzítésre.  

Például a kardiovaszkuláris kockázatfelmérés esetén a figyelembe vehető szűrés kód: 216; a 6 év alatti gyermekek esetén előírt kötelező szűrések esetén a figyelembe vehető szűrés kódok: 010,020,030,040,045,050,060,070,080,090. Ezekből viszont elég EGY kód is! (A szűrővizsgálatok kódjait az 51/1997. (XII.18) NM rendelet 1. számú melléklete tartalmazza.)

NetDoktor Indikátor modul

A NetDoktor Indikátor modul tendenciákat mutat az egyes indikátorokkal kapcsolatban, amik folyamatos nyomon követése jelentős befolyásolja az indikátor alapú finanszírozást mértékét. A NetDoktor Indikátor modul praxis szinten informál a praxis aktuális indikátor helyzetéről. Részben a NEAK-tól lekért indikátor tényadatok, részben a praxis adatbázisából számolt adatok alapján. Fontos azonban megjegyezni, hogy a medikai rendszereket a jogszabályban megfogalmazott kritériumok alapján programozzák a szoftverfejlesztők, az „esetileg” alkalmazott számítási eljárásokra, például ha egy indikátort a finanszírozó figyelmen kívül hagy, nem tudják felkészíteni.

Amennyiben Önnek is szüksége lenne egy a napi feladatok ellátását hatékonyan támogató medikai szoftverre, akkor vegye fel velünk a kapcsolatot!

További Blog

Váltson NetDoktorra!

Kérje kötelezettségmentes, ingyenes bemutatónkat.
Maximális támogatással!