Gyógyszerfelírás szakorvosi javaslatra

Gyógyszerfelírás szakorvosi javaslatra

A betegellátás során a leggyakrabban előforduló feladatok egyike a gyógyszerfelírás. A gyógyszerfelírás bizonyos esetekben szakorvosi javaslathoz kötötten történik. A feladat ellátást gyorsabbá és könnyebbé teszi a NetDoktor a készítményekhez rendelt színkódokkal és a szakorvosi javaslatok automatikus beemelésével.

A NetDoktorban orvosi szoftver különböző színeket használ a gyógyszertörzsön belül. A gyári készítmények listájában azokat a gyógyszereket, melyek nincsenek forgalomban, halvány szürke színnel jelöli. A vény nélkül kapható szerek sötét szürke színűek, míg a vénykötelesek feketék. A bordó szín jelentése, hogy az adott gyógyszer csak szakorvosi javaslat esetén írható, míg a kék arra hívja fel a figyelmet, hogy az csak szakorvos által rendelhető. A félkövér betűtípussal szereplő készítmények közgyógy igazolásra, Eü emelt illetve Eü kiemelt támogatási jogcímmel is felírhatók.

Mely készítmények felírásához szükséges szakorvosi javaslat?

Azt, hogy mely készítmények felírásához szükséges szakorvosi javaslat, azt a készítmény forgalomba hozatalakor a hatóságok döntik el. Ezeknek a készítményeknek a rendeléséhez vagy a javaslat kiadásához az orvosnak az adott készítmény/segédeszköz alkalmazási területén szakorvosi végzettséggel kell rendelkeznie. Szakorvosi javaslat alapján történő gyógyszerrendeléskor a vényen szereplő adatok között fel kell tüntetni a javaslatot kiállító szakorvos pecsétszámát, illetve a javaslat kiállításának dátumát is.

A szakorvosi javaslatok letöltése az EESZT-ből

A szakorvosi javaslatokat a 39/2016. (XII. 21.) EMMI rendelet alapján kötelező elektronikus adatként továbbítani az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térbe (EESZT).

A NetDoktor automatikusan letölti az EESZT rendszerébe újonnan bekerült EHR dokumentumokat, külön a gyógyszer, külön a gyógyászati segédeszköz rendeléshez.  A letöltésükhöz EESZT kapcsolat szükséges.

Ha a kezelő orvos a NetDoktor medikai szoftverben ellátást nyit egy adott pácienshez, akkor a program lekérdezi az EESZT adatbázisából, hogy van-e a páciensnek olyan szakorvosi javaslata, ami még nem lett a programba átemelve az utolsó ellátása óta. Ha van ilyen, akkor letölti. Amennyiben már létezett szakorvosi javaslattal felvett állandó gyógyszere a betegnek, akkor annak lejárati dátumát automatikusan meghosszabbítja. Beemeli az adatok közé a szakorvos pecsétszámát és a javaslat kiadásának dátumát, érvényességét, EÜ pontjait. FONTOS: A szoftver csak akkor tölti be az állandó gyógyszeekhez a szakorvosi javaslatot, ha az EÜ pont is megegyezik a javaslatban lévővel. Az  EÜ pontját nem fogja átállítani a mentett gyógyszernek.

Amennyiben Önnek is szüksége lenne egy a napi feladatok ellátását hatékonyan támogató medikai szoftverre, akkor vegye fel velünk a kapcsolatot!

További Blog

Váltson NetDoktorra!

Kérje kötelezettségmentes, ingyenes bemutatónkat.
Maximális támogatással!