GYSE felírás az új rendszerben

2021. november 1-től már csak az EESZT eGYSE modulján keresztül lehet gyógyászati segédeszközt felírni. Kivéve, ha az elektronikus vény kiállítása nem lehetséges, vagy a rendelés „pro familia” történik.
GYSE felírás az új rendszerben

2021. november 1-től már csak az EESZT eGYSE modulján keresztül lehet gyógyászati segédeszközt felírni. Kivéve, ha az elektronikus vény kiállítása nem lehetséges, vagy a rendelés „pro familia” történik.

FONTOS: A korábban felírt GYSE vények még 3 hónapig érvényesek maradnak. 2022. január végéig még kiválthatók.

Mely gyse termékek érintettek?

Az optikai és fogtechnikai segédeszközök kivételével, minden gyógyászati segédeszköz bekerült az eGYSE-be, így a sorozatgyártású és egyedi méretvétellel készült termékek és szolgáltatások (javítások, kölcsönzések) is.

2021. november 1-től új szabályozás lépett életbe a betegnyilatkozatokra, a szakorvosi javaslatok rögzítésére, az ellenjegyzés folyamatára és a kihordási időre vonatkozóan is.

Betegnyilatkozatok kezelése

A jogszabályi módosítás szerint, a beteg – a vényre történő felírással egyidejűleg – a vény hátoldalán írásban nyilatkozik arról, hogy a gyógyászati segédeszköz kihordási idején belül részére azonos rendeltetésű gyógyászati segédeszközt társadalombiztosítási támogatással nem váltottak ki. Az elektronikus vényen történő rendelés esetén a beteg a nyilatkozatot a betegdokumentáció részeként kell kezelni. Meglétét az orvos az EESZT-be történő felküldésnél egy pipa kitöltésével jelzi. (A telemedicinális ellátás esetére vonatkozó szabályozás még nem ismert.)

Szakorvosi javaslathoz kötött gyse felírása

Szakorvosi javaslatra rendelhető eszköz esetén a szakorvosi javaslatot adó orvos orvosi bélyegzőjének számát, a szakorvosi javaslat keltét és a szakorvosi javaslatot adó orvos által végzett ellátást azonosító naplósorszámot is fel kell tüntetni a vényen.

FIGYELEM: A veszélyhelyzet időtartama alatt, és annak megszűnését követően 90 napig a gyógyszerekre és gyógyászati segédeszközökre kiállított szakorvosi javaslatok érvényesek maradnak. A szakorvosi javaslat ideiglenes meghosszabbítását a háziorvosnak a páciens egészségügyi dokumentációjában rögzítenie kell.

Ellenjegyzés folyamata

Az eGYSE modul támogatja a kizárólag ellenjegyzéshez kötött eszközök elektronikus úton történő vény rendelését. Ebben az esetben a vény felírásakor jelölni kell az ellenjegyzés szükségességét. Ilyenkor a vény az EESZT-be történő feltöltéskor „ellenjegyzésre vár” státuszt kap. Ezt követően a NEAK ellenjegyző főorvosa dönt arról, hogy jóváhagyja-e a GYSE termék felírását. Ennek függvényében az elektronikus vény engedélyezett – „nyitott” vagy elutasított („visszavont”) státuszba kerül. Az engedélyezett vények a gyógyászati segédeszköz forgalmazóknál és a gyógyszertárakban is lekérdezhetővé és kiválthatóvá válnak. (Az ellenjegyzésről a hivatalos választ a NEAK papíron is kiküldi.)

Kihordási idő ellenőrzése

A kihordási idő ellenőrzését a kezelőorvos jelenleg még csak a saját medikai szoftverében tudja megtenni, de ahogy telik az idő és egyre több eGYSE recept lesz az EESZT-ben, az adat innen is lekérdezhetővé válik az orvos jogosultsággal rendelkezők számára. (A GYSE előzmények lekérdezés az EESZT-ből a gyógyszertárakban és a segédeszköz forgalmazóknál nem lehetséges.) A kihordási idő 14/2007. (III. 14.) EüM rendelet 10. számú mellékletének „I” oszlopában szereplő információ, amit a gyógyszerek és a gyógyászati segédeszközök havonta frissülő központi törzse, a PUPHAX is tartalmaz. A központi rendszerből az adatokat a NetDoktor is átveszi, és a kezelői felületen megjeleníti.

A gyógyászati segédeszköz felírást a NetDoktor számos automatizmussal is támogatja.

Gyse felírást támogató automatizmusok a NetDoktorban

Egyes eszközök rendelésekor kötelező feltüntetni

  • az oldaliságot. Ezt a NetDoktor automatikusan figyeli, és ha ilyen eszközt írnak fel, akkor azt csak akkor engedi feltölteni a térbe, ha az orvos megadja, hogy jobb vagy bal oldali testrészre rendeli.
  • a páciens nemét. Ennek figyelése és kitöltése vagy tiltása is automatikus a NetDoktorban.
ISO kódok kezelése

GYSE rendelet 19. számú mellékletben meghatározott eszközcsoportokba tartozó gyógyászati segédeszközöket az orvos az eszköz megnevezése helyett az ISO10 kódhoz tartozó eszközcsoport megnevezésével is rendelheti. Ez tipikusan pl. a parókák felírásnál jelentkező funkció, ahol csak a készítmények ISO azonosítójának az első tíz karakterét küldi a NetDoktor a vényen, a konkrét termék kiválasztása a kiadói oldalon válik véglegessé a felküldött ISO csoportból.

Felírási igazolás (FIG)

Változott a felírás igazolások kiadásra vonatkozó szabályozás is. A korábbi felíró oldali kiadási kötelezettsége 2021. július 7-ével megváltozott. Elektronikus vényen történő segédeszköz és gyógyszerrendelés esetén az orvos csak a beteg külön kérésére készít felírási igazolást. Az igazolás kiadási kötelezettsége a 14 éven aluli páciensek esetében is eltörlésre került. Amennyiben a páciens mégis kéri, akkor az egy egyszerű fehér papírra is kinyomtatható, sőt több is nyomtatható egy oldalra. Az sem előírás, hogy szerepeljen rajta az orvos aláírása és az orvosi bélyegzőjének a lenyomata, és akár elektronikus formában, e-mailben, pdf-ként is elküldhető a páciensnek.

Amennyiben Önnek is szüksége lenne egy a napi feladatok ellátását hatékonyan támogató medikai szoftverre, vegye fel velünk a kapcsolatot!

További Blog

Váltson NetDoktorra!

Kérje kötelezettségmentes, ingyenes bemutatónkat.
Maximális támogatással!