Háziorvosi praxisok fix összegű és indikátor alapú finanszírozása

Háziorvosi praxisok fix összegű és indikátor alapú finanszírozása

Az egészségügyi alapellátás finanszírozásának a szerkezete a 2023. január 1-én életbe lépett a háziorvosok és fogorvosok indikátor alapú teljesítményértékeléséről szóló 83/2022.(XII.30.) BM rendelet alapján jelentősen átalakul. A fix összegű díjak közel a negyedükre csökkenek, míg az indikátor alapú finanszírozás csaknem az ötszörösére emelkedik. A teljes háziorvosi „kasszán” belül a fix díjak részaránya annak ellenére is jelentősen csökken, hogy a hátrányos helyzetű településeken működő praxisok plusz finanszírozása is ezek között kerül elszámolásra a jövőben. 

A hátrányos helyzetű településeken működő praxisok díjazása

A területi kiegészítő díjazás megszűnik, a hátrányos helyzetű településeken működő praxisok támogatása a fix összegű finanszírozás terhére történik. Mértéke praxisonként és havonta 100 ezer forinttal lett előírányozva. A támogatásban részesülő praxisok meghatározása a kedvezményezett települések besorolásáról és a besorolás feltételrendszeréről szóló a 105/2015. (IV. 23.) Korm. rendelet alapján tört. Az egyes vármegyékre jutó háziorvosi szolgálatok közül a hátrányos helyzetű települést ellátó praxisok száma Szabolcs-Szatmár-Bereg (53,5 %), Somogy (43,7 %) és Borsod-Abaúj-Zemplén (41,4 %) vármegyékben a legmagasabb. (Az adatok forrása: Nemzeti egészségbiztosítási Alapkezelő)

A kiegészítő díjazás számítása során kedvezményezett települések jegyzéke a 105/2015. (IV. 23.) Korm. rendelet alapján >>>

Az indikátor alapú finanszírozás

Az új finanszírozási rendszerben az indikátordíjazás 3%-ról 10,9%-ra változik. Az indikátor alapú finanszírozásra elkülönített emelt összeg az elért teljesítmények arányában kerül felosztásra az egyes háziorvosi praxisok kötött. Az egyes indikátorok vonatkozásában a legjobban teljesítő 25% 2 vagy 2,4 pontot, a 25-50% pedig 1 illetve 1,2 pontot kap.

NetDoktor Indikátor-2023 modul

A NetDoktor Indikátor-2023 modult két szinten támogatja a felhasználók munkáját indikátor pontok, és ezáltal a praxis finanszírozásának maximalizálásában.

  • Egyrészt az adott páciens ellátásánál információt nyújt azzal kapcsolatban, hogy a páciens ellátása milyen indikátorokat érint.
  • Másrészt praxis szinten biztosít információt a praxis aktuális indikátor helyzetéről. Részben a NEAK-tól lekért indikátor tényadatok, részben a praxis adatbázisából számolt adatok alapján.

A NetDoktor Indikátor modul tendenciákat mutat az egyes indikátorokkal kapcsolatban, amik folyamatos nyomon követésével a praxis jelentős befolyással lehet a lehető legnagyobb összegű indikátor alapú finanszírozásra.

Bővebben >>>

Amennyiben Önnek is szüksége lenne egy a napi feladatok ellátását hatékonyan támogató medikai szoftverre, akkor vegye fel velünk a kapcsolatot!

További Blog

Váltson NetDoktorra!

Kérje kötelezettségmentes, ingyenes bemutatónkat.
Maximális támogatással!