Háziorvosi ügyelet

Átalakítják, de marad a háziorvosi ügyelet.
Háziorvosi ügyelet

A betöltetlen háziorvosi praxisok számának növekedését egyelőre nem sikerült megállítani. Azért, hogy az ellátási kötelezettséget teljesíten lehessen a háziorvosi ügyeleti rendszert (is) átszervezi a Kormány.

Az új ügyeleti rendszer tesztelése az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) bevonásával már 2021- ben elindult. Hajdú-Bihar megyében 22 ügyeleti telephelyet alakítottak ki, és új szakembereket is bevontak a programba.  A modell kialakítása 1,1 milliárd forint vissza nem térítendő európai uniós támogatással valósult meg. A Belügyminisztérium megfogalmazásában az „új ügyeleti rendszer legfontosabb rendező elve a központi triázsolás, melynek várható eredményeként a beteg kórelőzménye, betegségének rizikó-besorolása, valamint általános állapota alapján a megfelelő ellátóhelyre kerül.” A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy az OMSZ munkatársa fogadja a hívásokat, és szigorú protokoll alapján eldönti, hogy a betelefonálót az ellátás melyik szintjére irányítja. Ha szükséges rohamkocsit küld, vagy az ügyeletbe bevont szakemberhez irányítja a hívást, aki a telemedicina eszközök alkalmazásával látja el a beteget.

Ez év június 30-ával az uniós projekt lezárult. Egy év alatt mintegy 30 ezer betegből több mint 25 ezret láttak el a helyszínen a mentők ügyeletesei. A tesztüzem alatt begyűjtött adatok alapján a sürgősségi, ügyeleti betegforgalom 95 százaléka 16:00 és 22:00 óra között jelentkezett. A 22 óra előtti esetek inkább voltak általános jellegűek, míg az azutáni esetek inkább akut panaszok. Ezért a rendszert úgy kívánja a Kormány átszervezni, hogy este 10 óráig a háziorvosok kapnak nagyobb szerepet az ügyeleti betegellátásban, után pedig a mentőszolgálat veszi majd át a feladatot. A napokban megjelent 28/2022. (VIII.25) BM rendelet alapján a háziorvosi ügyletbe a rezidenseket is be lehet vonni a jövőben.

Az eredeti elképzelés az volt, hogy 2022 januárjától kiterjesztik a rendszert az egész ország területére. A friss híradásokból viszont arról értesültünk, hogy egyelőre csak Veszprém, Győr-Moson-Sopron és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére terjesztik ki az új rendszert.

A NetDoktor online működése lehetővé teszi a felhasználó számára, hogy bárhol, bármikor használni tudja a programot, ami különösen hasznos lehet a háziorvosi, házi gyermekorvosi ügyeleti ellátásban. Az online működés a NetDoktor esetében azt jelenti, hogy nem kell bekapcsolva hagyni a rendelői gépet ahhoz, hogy az orvos csatlakozni tudjon a rendszerhez. Elég egy olyan eszköz, ami kapcsolódni tud az internethez. A kötelező adatszolgáltatás az EESZT felé ebben az esetben is automatikusan megtörténik, ammenyiben a felhasználó belépése 12 óránál nem régebbi. Ha az ügyeleti ellátással a 12 órát megahaladóan kíván a felhasználó adatokat beküldeni az EESZT rendszerébe, akkor a mobiltokenes belépéssel bárhonnan újra csatlakozni tud a Térhez.

Amennyiben Önnek is szüksége lenne egy a napi feladatok ellátását hatékonyan támogató medikai szoftverre, akkor vegye fel velünk a kapcsolatot!

További Blog

Váltson NetDoktorra!

Kérje kötelezettségmentes, ingyenes bemutatónkat.
Maximális támogatással!