Humán inzulinok rendelhetősége

Humán inzulinok rendelhetősége

Változik a humán inzulin készítmények rendelhetősége 2023. július elejétől. A változás hátterében az egyik nagy gyógyszergyártó cég üzletpolitikájának átalakítása áll. A Sanofi gyártási problémák, és gazdaságossági szempontok miatt a globális gyártás és forgalmazás megszüntetésről döntött humán inzulinjai az Insuman Basal és az Insuman Rapid tekintetében.

A Belügyminisztérium Egészségügyért Felelős Államtitkársága ezért körlevélben hívja fel az érintettek figyelmét a változásra, és kéri, hogy a konkrét gyógyszerek felírása előtt tájékozódjanak a közelben lévő patikáknál rendelkezésre álló termékekről. A gyógyszer nagykereskedők tájékoztatása szerint június végén még két hétre elegendő készlet található raktáron a kifutó termékekből.

FONTOS:  A törzskönyvezett gyógyszerek és a különleges táplálkozási igényt kielégítő tápszerek társadalombiztosítási támogatásba való befogadásának szempontjairól és a befogadás vagy a támogatás megváltoztatásáról szóló 32/2004. (IV. 26.) ESZCSM rendelet 5/A. § (2) bekezdés f) pontja értelmében a szakorvosi javaslaton a javasolt gyógyszer hatóanyaga, hatáserőssége, beviteli módja, javasolt adagolása szerepel. Sőt a szakorvos által javasolt hatóanyag egy konkrét készítményre is vonatkozhat a rendelet értelmében , azonban a javaslat alapján a felíró orvos a javasolt hatóanyagon belül bármely márkanevű készítményt rendelhet a betege számára. Vagyis másik szakorvosi javaslatra nincs szükség.

FIGYELEM: Amennyiben a páciens állandó gyógyszeriből történik a felírás, kérjük, ellenőrizzék, hogy mely márkanevű készítmény van rögzítve, és szükség esetén a felírás előtt módosítsák!

Amennyiben Önnek is szüksége lenne egy a napi feladatok ellátását hatékonyan támogató medikai szoftverre, akkor vegye fel velünk a kapcsolatot!

További Blog

Váltson NetDoktorra!

Kérje kötelezettségmentes, ingyenes bemutatónkat.
Maximális támogatással!