Idősek gyógyszeres kezelésének támogatása okoseszközökkel

Idősek gyógyszeres kezelésének támogatása okoseszközökkel

Előfordult már a praxisában, hogy egy idős  beteg gyógyszeres kezelése azért volt hatástalan, mert a páciens nem, vagy nem megfelelően szedte a gyógyszereit?

Sajnos az ilyen eset nem rendkívüli, és ahogy öregszik a társadalom egyre gyakoribb. Az előrejelzések szerint 2030-ra közel 1 millióval kevesebben fogunk élni az országban, a lakosság jelentős része pedig nyugdíjas lesz. A jövőben megválaszolandó kérdés, hogy hogyan lehet az egyedül élő időseknek segíteni abban, hogy minél tovább tudják élvezni a saját otthonuk biztosította kényelmet anélkül, hogy ezzel egészségi állapotukat veszélyeztetnék. A technológiai innovációnak kiemelt szerepe van és lesz a probléma kezelésében. A technológiai cégek egyre újabb és újabb az időseket támogató megoldásokat fejlesztenek.

Egyre több okoseszköz és különféle alkalmazás segíti az időseket a hétköznapokban.

Időseket támogató okos eszközök

A Gondosóra program néhány éve indult jóléti szolgáltatás, mely egy távfelügyeleti program keretében nyújt segítséget a bajba került időseknek. Sajnos a regisztrált személyek esetén, csak az esések 20-30%-ában tud segíteni a rendszer, mivel a készüléket elfelejtik vagy más okból nem viselik. De már elérhető az optikai szenzorokat és a mesterséges intelligenciát ötvöző beltéri világítási rendszer is, mely éjjel-nappal figyel, és vészjelzést ad esés esetén.

Időseket támogató applikációk

Az idősek életminőségét támogató applikációk száma is napról napra bővül. Ezek közé tartoznak a gyógyszerbevételre emlékeztető alkalmazások. Az idősek körében jelent leginkább problémát, hogy a gyógyszereiket nem, vagy nem megfelelően veszik be. Sokszor azért nem hatásos egy kezelés, mert a beteg a számára rendelt készítményeket nem az előírtaknak megfelelően szedi. Ennek megelőzésében nyújtanak nagy segítséget az olyan alkalmazások, melyekbe betáplálhatjuk, hogy melyik gyógyszert, mikor és milyen mennyiségben kell beszedni, és az alkalmazás ennek megfelelően jelzi az idős ember számára, hogy elérkezett az ideje a gyógyszer bevételének.

NetDoktor Páciens applikáció

Mivel az applikációk hamar elhasználják a készülékeken rendelkezésre álló erőforrásokat, ezért célszerű olyan appokat letölteni, melyeket több célra is igénybe lehet venni. A NetDoktor Páciens applikációja a gyógyszer emlékeztető funkción túl, alkalmas az orvossal való kapcsolattartásra is. Lehetőséget biztosít az applikáción keresztül online igényelni az állandó gyógyszerek felírását, szükség esetén időpontot foglalni orvosi vizitre. 

NetDoktor Páciens applikáció – Gyógyszer felírási funkció

Az alkalmazás telemedicina menüjében igényelhetők az állandó gyógyszerek. Az app már akkor figyelmeztet, amikor a gyógyszer fogyóban van. Miután a páciens kitölti az egészségi állapotára vonatkozó kérdőívet, igényelni tudja a fogyóban lévő készítményeket.

A gyógyszerfelírási igényt az orvos ellenőrzi. Ha megtört a felírás, az alkalmazás értesítést küld róla a felhasználónak.

NetDoktor Páciens applikáció – Gyógyszer emlékeztető funkció

Az app-ba felvett gyógyszerekre külön-külön állítható be a napi adag és a bevételi időpont.

Ezt követően a készülék jelez, amikor a gyógyszer bevétele esedékessé válik.

Az applikációról bővebb tájékoztatás egy korábbi blog bejegyzésünkben olvasható (https://netdoktor.hu/online-gyogyszerigenyles-tamogatasa).

Az applikáció letölthető a Google Play (android) és az AppleSore (iOS – iPhone) Huawei (app galery) ) on-line áruházakból.

További Blog

Váltson NetDoktorra!

Kérje kötelezettségmentes, ingyenes bemutatónkat.
Maximális támogatással!