Indikátor tapasztalatok

Indikátor tapasztalatok

Megérkeztek az első indikátorelszámolások a praxisokhoz. Áttanulmányozásukat követően sok házi gyerekorvosnak feltűnt, hogy számos olyan bejelentett páciensük van, akiknek a vizsgálatai nem szerepelnek a kimutatásokban. Mi lehet az oka?

A házi gyermekorvosi praxisok indikátorjegyzékében sok olyan indikátor szerepel, ahol az adatforrás a B300-as jelentés. A lejelentett vizsgálatok és oltások csak akkor kerülnek elszámolásra, ha azok összetalálkoznak a NEAK nyilvántartásában szereplő adatokkal. Az eltérést sok esetben az okozza, hogy az újszületteket képzett TAJ számuk alapján veszik fel a praxisokba, és amikor megkapják a csecsemők a végleges TAJ számukat, akkor változást hibásan adminisztrálják a szoftverükben. A képzett TAJ számokat sem az EESZT, sem a NEAK nem kezeli. Ezért, ha a páciens adatlapján képzett TAJ szerepel és a státusza bejelentett, akkor a TAJ számot nem elég felülírni, hanem a változást be kell jelenteni a NEAK felé. Ezért van, hogy egyes praxisok inkább ambulánsként kezelik a képzett TAJ esetén nyújtott ellátásokat, és csak akkor veszik fel a kis pácienseket bejelentettnek, amikor megkapják a valódi TAJ számukat.

A praxisoknak lehetőségük van rá, hogy összevessék a saját bejelentett pácienseiket a NEAK által nyilvántartott, praxishoz tartozó bejelentett páciens állománnyal. Bővebben >>>

A központi költségvetésben az indikátor alapú finanszírozásra elkülönített összeg az elért teljesítmények arányában kerül felosztásra az egyes háziorvosi praxisok kötött. A teljesítmény számítása során az adott hónapban oltottak, szűrtek, gondozottak, gyógyszerezettek száma kerül elosztásra a praxisra vonatkozó területi és típus szerinti csoportra meghatározott értékekkel.

A NetDoktor Indikátor-2023 modult két szinten támogatja a felhasználók munkáját indikátor pontok, és ezáltal a praxis finanszírozásának maximalizálásában.

Egyrészt az adott páciens ellátásánál információt nyújt azzal kapcsolatban, hogy a páciens ellátása milyen indikátorokat érint. Felhívja a figyelmet arra, hogy adott páciens esetében mik azok a teendők, amiket el kell végezni az indikátor pontok szempontjából, és részben a páciens megfelelő preventív és/vagy gondozási ellátása érdekében.

Amennyiben Önnek is szüksége lenne egy a napi feladatok ellátását hatékonyan támogató medikai szoftverre, akkor vegye fel velünk a kapcsolatot!

További Blog

Váltson NetDoktorra!

Kérje kötelezettségmentes, ingyenes bemutatónkat.
Maximális támogatással!