Jogosítvány alkalmassági igazolás

A vezetői alkalmassági igazolás kiállításáról készített összefoglalónkkal a leggyakrabban előforduló problémákhoz szeretnénk segítséget nyújtani.
Jogosítvány alkalmassági igazolás

A jogosítvány hosszabbítás feltétele az előzetes egészségügyi alkalmassági vizsgálat és a vizsgálat eredményéről kiállított orvosi igazolás. Az igazolást az azt kiállító orvosnak fel kell tölteni a Belügyminisztérium (BM) adatbázisába.

Ez történhet az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) miniHis alkalmazásának a használatával, vagy közvetlen a medikai szoftverből, amennyiben a szoftver rendelkezik ennek a modulnak az akkreditációjával.

A NetDoktor fejlesztése során a kezdetektől arra törekszünk, hogy az ismételt adatrögzítéseket megszüntessük. Szoftverünk nem csak a kötelező adatszolgáltatások esetén mentesíti a felhasználót számos adminisztrációs tehertől, hanem számos kényelmi szolgáltatást is biztosít a különböző adatbázisok közti online kapcsolat kiépítésével. Ilyen például a NEAK modul, a Számlázó modul, stb.

A vezetői alkalmassági igazolás kiállításáról készített összefoglalónkkal a leggyakrabban előforduló problémákhoz szeretnénk segítséget nyújtani.

Az online adatszolgáltatási kötelezettség miatt fontos, hogy a vizsgálatot végző orvos már az ellátás megkezdésekor be legyen jelentkezve az EESZT rendszerébe.

A mentés gomb elindítja az adatfeltöltési folyamatot. Amennyiben az EESZT ellenőrizte a strukturált adatokat, és nem talált közöttük hibás adatot, úgy továbbítja azokat a BM felé. Ez néhány másodperctől akár egy-két percig is eltarthat. Fontos, hogy a felhasználó megvárja a folyamat végét, vagyis amikor a lekérdezett igazolás státusza „Renderelt” állapotról „Kézbesített” állapotra vált. Ugyanis csak ekkor tudjuk megtekinteni a PDF visszaigazolást, amely egy két oldalas dokumentum. Amennyiben azt látja a felhasználó, hogy sikeres a feldolgozás, akkor minden rendben. Ilyenkor érdemes megkérdezni a pácienst, hogy otthonról, ügyfélkapun keresztül szeretné-e a jogosítvány hosszabbítást elindítani. Ha igen, akkor nincs szükség semmilyen igazolást kinyomtatni.

Amennyiben sikertelen a feldolgozás, akkor a visszaigazolás első oldalán szerepel egy hiba lista. Ha a felhasználó a hibaüzenet alapján megtalálja, hogy mely adatokban van eltérés, és javítani tudja, akkor lehetőség van új igazolást felküldeni. A hibás igazolást nem lehet módosítani, de még törölni se. Csak azt az igazolást lehet visszavonni, ami hibátlanul készült el.

A probléma általában abból adódik, hogy a páciens medikai szoftverben tárolt törzsadatai nem egyeznek a BM által nyilvántartott adatokkal. Ezért célszerű a jogosítvány érvényességi igazolás kiállítását először a páciens törzsadatainak ellenőrzésével kezdeni. Gyakori hibák: a születési név rögzítése a férfiaknál is kötelező, a második kereszt név az anyja neve mezőben is kötelező, a születési hely megadásakor a személyi okmányon szereplő teljes adat kötelező, a születési ország megadása is kötelező. (Viszont a jelenlegi rendszer a lakcímet nem ellenőrzi.) A személy azonosítására három igazolvány típus közül lehet választatani. Amire érdemes odafigyelni, hogy ha lejárt egy okmány érvényessége, akkor az az informatikai rendszerekben a veszélyhelyzetre vonatkozó szabályozás ellenére is érvénytelen.

Amennyiben javítást követően sem lesz sikeres a feldolgozás, akkor ki kell nyomtatni a visszaigazolást (elegendő a második oldalt), és ezzel az okmány irodába vagy kormányablakba kell irányítani a pácienst, mivel ez esetben az otthoni ügyintézésre nincs lehetőség.

Az otthonról, ügyfélkapun keresztüli jogosítvány elkészítéséhez szükség van a BM rendszerében három évnél frissebb arckép és aláírás mintának lennie. Ezeket lehetséges egy arcképes azonosítással rendelkező ügyfélkapuba való belépéssel is megszerezni, de ehhez szükséges egy okostelefon, internet kapcsolat és sok-sok türelem. Ha sikerül az ügyfélkapus ügyintézés, a régi lejáró okmányt 15 napon belül le kell adni valamelyik okmányirodába.

Amennyiben Önnek is szüksége lenne egy a napi feladatok ellátását hatékonyan támogató medikai szoftverre, vegye fel velünk a kapcsolatot!

További Blog

Váltson NetDoktorra!

Kérje kötelezettségmentes, ingyenes bemutatónkat.
Maximális támogatással!