Külföldön munkát vállalók ellátása

Külföldön munkát vállalók ellátása

Itt a nyár, és ezzel a szabadságolások időszaka. Sok külföldön dolgozó honfitársunk látogat haza a nyári szabadság idejére. Olykor azonban előfordul, hogy egy betegség, vagy egy baleset elrontja a várva várt pihenést. Hogyan kell eljárni az ilyen betegek esetén? Milyen ellátás nyújtható? Milyen igazolás adható?

A legfontosabb tudnivaló, hogy külföldi munkavállalás esetén a magyar egészségbiztosítás szünetel, mivel a munkavállaló ez idő alatt nem a magyar társadalombiztosítás befizetője. Külföldi munkaviszony létesítése esetén a munkavállalónak 15 nap áll rendelkezésére, hogy ezt bejelentse. A bejelentés megtehető a lakóhely szerint illetékes kormányhivatalnál személyesen vagy postai úton, valamint ügyfélkapun keresztül is. A bejelentést követően az érintett személy TAJ száma ideiglenesen érvénytelenné vállik, az-az kékre vált. Ha ilyen személynek van szüksége hazai tartózkodása során egészségügyi ellátásra, akkor csak a szükséges mértékű ellátás biztosítható a számára, amit a külföldi biztosító által kiállított Európai Egészségbiztosítási Kártyával, vagy azzal egyenértékű formanyomtatvánnyal vehet igénybe.

Amennyiben a betegnek a keresőképtelenségét igazoló dokumentumra van szüksége, akkor az orvos kiadhat ilyen igazolást, de az nem jelenhet meg a táppénzes naplóban.

A NetDoktorban lehetőség van a külföldön munkát vállaló páciens részére a Táppénz menüben olyan tápénzigazolást kiállítani, ami nem kap sorszámot, így a táppénzes naplóban sem fog szerepelni.

Amennyiben Önnek is szüksége lenne egy a napi feladatok ellátását hatékonyan támogató medikai szoftverre, akkor vegye fel velünk a kapcsolatot!

További Blog

Váltson NetDoktorra!

Kérje kötelezettségmentes, ingyenes bemutatónkat.
Maximális támogatással!