Laborkapcsolat - Adatkapcsolat

Laborkapcsolat - Adatkapcsolat

Az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) adatbázisának folyamatos bővülése és a mesterséges inteligencia alkalmazása hatalmas lökést képes adni az egészségügyi diagnosztika fejlődésének. A mesterséges inteligencia (AI) azonban csak akkor képes hatékony támogatást nyújtani a diagnózisok felállításában, ha jól struktúrált adatokkal dolgozhat. Az olyan adathalmazok tekinthetők struktúráltnak, amelyben előre definiált sémában, meghatározott megkötések mentén vannak tárolva az adatok. Hagyományosan sorokban és oszlopokban rögzítettek, könnyen kereshetők: ilyenek például a népszerű XML és JSON formátumokban tárolt adatok.

Jó példa az AI és a struktúrált adatok diagnosztikai alkalmazására az AIPDerm dermatológiai alkalmazás. Az alkalmazás mögött lévő különböző bőrelváltozások felvételeit tartalmazó struktúrált adatbázis és a páciensekhez kapcsolódó  részletes adatok alapján a mesterséges intelligencia (AI)  képes felismerni és diagnosztizálni számos dermatológiai elváltozást. Az alkalmazást az AIP Labs fejlesztette, a Semmelweis Egyetem Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinikája tesztelte, és a NetDoktor biztosítja hozzá az EESZT felé az adatkapcsolatot.

Ugyancsak a struktúrált egészségügyi adatok gyűjtését és feldolgozását támogatja a NetDoktornak a Corden laborral illetve a Synlabbal közös fejlesztése.

Kapcsolat diagnosztikai laborokkal

Az egészségügyi ellátás fontos adatforrásai a labor adatok. Ezek a legtöbb esetben struktúrálatlan adathalmazok. A NetDoktornak a Corden laborok szoftverfejlesztőjével, az IntegraMeddel valamint a Synlabbal közös fejlesztése azonban lehetővé teszi,  hogy a felhasználók strukturált formában labor kéréseket küldjenek, és leleteket töltsenek le közvetlenül a laborvizsgálatot végző szolgáltatótól, melyeket a NetDoktor automatikusan fel is tud dolgozni. Az elektronikus laborkapcsolatot használók felé az adatok strukturált formában érkeznek, ami azt jelenti, hogy ezekkel az eredményekkel a program tovább tud dolgozni, a megfelelő helyekre automatikusan be tudja emelni, felhasználói beavatkozás nélkül. (Pl.: CV-szűrés a vizsgálaton belül, Indikátor laborparaméter eredmények, INR napló, eGFR napló.)

A kétirányú laborkapcsolat modul használata nem csak kényelmesebbé és pontosabbá teszi a labor adatok kezelését, de még a gyógyszer kutatásokban való részvételt is támogatja, mivel több információt tölt be a páciensekről.

Gyógyszerkutatási projektek támogatása

A különböző klinikai programokban való részvételre alkalmas páciensek kiszűrését, és az IQ Labor Gyógyszerkutatási és Betegreferáló rendszerén keresztül történő delegálását támogatja a NetDoktor CRP modulja.

A modul használatával a felhasználó részletes információhoz juthat az aktuális kutatások feltételeiről, céljairól és arról, hogy mely páciensei felelnek meg az egyes projektek kritériumainak. Ezzel a páciensek a legújabb és leghatékonyabb gyógymódokban részesülhetnek, a delegáló orvosok pedig többletfinanszírozáshoz juthatnak hozzá.

A digitalizációban és az adattudományban rejlő lehetőségek kiaknázásától az ágazat szereplői jelentős javulást várnak az egészégügyi ellátás, az oktatás és a kutatás területén egyaránt.

Amennyiben Önnek is szüksége lenne egy a napi feladatok ellátását hatékonyan támogató medikai szoftverre, akkor vegye fel velünk a kapcsolatot!

További Blog

Váltson NetDoktorra!

Kérje kötelezettségmentes, ingyenes bemutatónkat.
Maximális támogatással!