Légúti (influenza) figyelőszolgálat

Légúti (influenza) figyelőszolgálat

A korábbi évek során jól működő influenza figyelőszolgálat mintájára 2022/2023-ban az NNK elindítja az országos légúti figyelőszolgálatot. Az adatgyűjtés célja az influenza mellett más egyéb járványügyi szempontból aggályos légúti betegségek monitorozása. Ezért a figyelőszolgálat működésébe bevont háziorvosoktól és házi gyermekorvosoktól a korábbi évek influenza jelentéseihez képest kibővített adattartalmú statisztikát várnak. Az új adatgyűjtés az influenzaszerű megbetegedések mellett kiterjed az akut légúti fertőzésekre, megbetegedésekre is.

Az érintett praxisoknak az alábbi adatokat szükséges jelenti:

  • az adott héten orvoshoz forduló betegek száma;
  • az adott héten influenzaszerű tünetekkel orvosnál jelentkezők száma korcsoportonként;
  • az adott héten akut légúti fertőzéssel orvosnál jelentkezők száma korcsoportonként.

A figyelőszolgálatba bevont háziorvosok és házi gyermekorvosok szakmai tapasztalatuk alapján döntik el, hogy kiket mely jelentésben szerepeltetnek. Ennek megkönnyítésére kiadták az influenzaszerű megbetegedések (ISZM) és az akut légúti fertőzés (ARI) esetdefinícióit. A jelentéseket az ezekben szereplő tünetek, tünetegyüttesek alapján kell összeállítani.

A NetDoktor alkalmas mind az ISZM, mind az ARI jelentés elkészítését támogatni. Az ellátás adatainak rögzítése során a fizikális vizsgálati adatoknál kiválasztható a két tünetcsoport közül (ISZM és ARI), hogy melyikbe illik a diagnózis. Ennek a plusz információnak az alapján képes a program leszűrni az adott időszak adatait. A NetDoktor Szezonális jelentések menüjében az influenza figyelőszolgálat funkciója került bővítésre. Az ARI jelentésbe bekerül minden, ami az ISZM jelentésnek a része.

A korcsoportos bontás tovább finomodott. Amennyiben szükség van rá, úgy a részletes lista alapján, az egyes korcsoportok adatait a jelentés kitöltésekor össze kell vonni.

A légúti figyelőszolgálat tervezetten a 2022. év 40. (2022. október 3.) és a 2023. év 20. hete (2023. május 21.) közötti időszakban fog működni.  

Amennyiben Önnek is szüksége lenne egy a napi feladatok ellátását hatékonyan támogató medikai szoftverre, akkor vegye fel velünk a kapcsolatot!

 

További Blog

Váltson NetDoktorra!

Kérje kötelezettségmentes, ingyenes bemutatónkat.
Maximális támogatással!