MI a távdiagnosztikában

MI a távdiagnosztikában

Nagy lépés a mesterséges intelligencia távdiagnosztikai alkalmazásában a DeriCom által fejlesztett NetDoktor és az AIPDerm telemedicinális dermatológiai alkalmazás összekapcsolása. Az alkalmazást  a mesterséges intelligencia alapú orvostechnikai eszközök fejlesztésével foglalkozó AIP Labs fejlesztette és a Semmelweis Egyetem Klinikája tesztelte.

Az alkalmazás mögött lévő különböző bőrelváltozások felvételeit tartalmazó adatbázis és a páciensekhez kapcsolódó  részletes adatok alapján a mesterséges intelligencia (AI)  képes felismerni és diagnosztizálni számos dermatológiai elváltozást. Az alkalmazást a Semmelweis Egyetem Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinikája tesztelte, és már teljes körű az elérhetősége.

Az AI által felállított diagnózist minden esetben bőrgyógyász szakorvos ellenőrzi, melyet követően a  beteg értesítést kap az applikáción keresztül arról, hogy nincs teendője az elváltozás miatt, vagy arról, hogy a szakorvos eRecepten rendelt számára bizonyos készítményeket, vagy arról, ha ezen túlmenően személyes konzultáció is szükséges.

Az AIPDerm a telemedicinális ellátásokról az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) felé történő kötelező adatszolgáltatást a NetDoktor medikai rendszerén keresztül valósítja meg. Az EESZT adatbázisának tovább bővülése pedig egyre pontosabb diagnózisok felállítását és újabb a gyógyítást támogató kutatásokat tesz lehetővé.

A digitalizációban és az adattudományban rejlő lehetőségek kiaknázásától jelentős javulást várnak az ágazat szereplői az egészégügyi ellátás, az oktatás és a kutatás területén egyaránt. A következő szakterület, melyen az AI fejlesztések jelentős javulást hozhatnak a diagnosztikában és ezáltal az ellátásban, az a kardiológia.

A Semmelweis Egyetem és az AIP Labs között létrejött kutatás-fejlesztés megállapodás keretében a mesterséges intelligenciát alkalmazó orvostechnikai eszközök és szoftverek közös fejlesztése, tesztelése és bevezetése a jövőben folytatódni fog és a DerCom büszkén nyújt támogatást az elért eredmények gyakorlati alkalmazásához.

“Missziónk, hogy olyan komplex szolgáltatást nyújtsunk, mely jövőbe mutató és innovatív, ugyanakkor gyakorlatias és felhasználóbarát.”

Célunk, hogy megkönnyítsük az orvosok munkáját, valamint technikai eszközökkel is segítsük a kapcsolatteremtést, az elköteleződést páciens és orvos között.

További Blog

Váltson NetDoktorra!

Kérje kötelezettségmentes, ingyenes bemutatónkat.
Maximális támogatással!