Mi szükség van a „TAJ ütköztetésre”?

A háziorvosi praxisokba bejelentett páciensek száma nem csak a finanszírozásra van befolyással, hanem számos egyéb jogszabályi megfelelésre is hatással van. A jogalkotó a kártyaszámhoz köti többek közt a kötelező prevenciós rendelés idejét...
Mi szükség van a „TAJ ütköztetésre”?

A háziorvosi praxisokba bejelentett páciensek száma nem csak a finanszírozásra van befolyással, hanem számos egyéb jogszabályi megfelelésre is hatással van.

A jogalkotó a kártyaszámhoz köti többek közt a kötelező prevenciós rendelés idejét és a bértámogatással foglalkoztatható asszisztensek számát is. Ha a bejelentett páciensek száma meghaladja a 2000 főt, akkor szoros praxisközösségi tagság esetén a négy órát meghaladóan további prevenciós rendelési időt kell meghatározni. Továbbá a háziorvosi szolgáltatók a szakdolgozói bértámogatásra is a bejelentkezett biztosítottak korcsoportonkénti száma alapján jogosultak.

FONTOS: A fentiek tekintetében mindig a NEAK-nál nyilvántartott adatok a mérvadók.

A praxisban kezelt adatok a NEAK adataitól sok esetben eltérnek, mivel a páciensek sokszor úgy kerülnek át másik szolgáltatóhoz, hogy az előző háziorvosuk erről nem kap tájékoztatást. Ezért célszerű időről időre összevetni a praxisban kezelt adatokat, a NEAK nyilvántartásával. Erre szolgál a NetDoktorban a “TAJ ütköztetés” funkció. Ennek a lefuttatására minden évben egyszer  van lehetőség, miután a praxisvezető beküldte a havi változásjelentést, és azt a NEAK feldolgozta, vagyis átvezette, hogy kik az új bejelentettek. Ezután indítható a „TAJ ütköztetés”.

FONTOS: A “TAJ ütköztetéstre” kizárólag jelentési időszakban van lehetőség.

A következő lépés, hogy a NetDoktorban a szezonális jelentésben létre kell hozni a TAJ regisztert, majd a letöltés gombbal le kell tölteni a számítógépre. Ezután be kell jelentkezni az ejelentes.neak.gov.hu oldalra. A NEAK felületén ki kell választani a csere menü pontot, meg kell keresni az aktuális havi feldolgozott változás jelentést, rá kell kattintani, majd be kell tallózni a NetDoktorból letöltött TAJ regisztert és fel kell tölteni.

FONTOS: Érvényesíteni ugyan úgy szükséges, mint bármelyik beküldött jelentést.

A NEAK erre válaszként megküldi azt a listát, hogy nála kik szerepelnek az adott praxishoz bejelentettként. A válasz olykor néhány nap, ritkán néhány hét alatt érkezik meg az e-jelentés oldal csatolmányok felületén keresztül. A kapott táblázatot (EXCEL) kell a háziorvosi szoftverbe betölteni. A kezelő felületen a “TAJ ÜTKÖZTETÉS” nyomógombra kattintva lehet a NEAK-tól kapott fájlt betölteni a programba.

Ezután a program készít egy összehasonlító táblázatot a két nyilvántartásról, ami alapján az adott háziorvos manuálisan meg tudja változtatni a saját rendszerében a páciense státuszát a NEAK listának megfelelően, hogy a két adatbázis megegyezzen.

Az adatbázis aktualizálása azért is fontos, mert ha az orvos, olyan beteget lát el, aki átjelentkezett, de nála még bejelentettként szerepel, akkor csak bizonyos keretek között nyújthat számára a biztosító által finanszírozottan ellátást.

További Blog

Váltson NetDoktorra!

Kérje kötelezettségmentes, ingyenes bemutatónkat.
Maximális támogatással!