Mi változik a veszélyhelyzet megszűnésével?

A járvány miatt kihirdetett veszélyhelyzet 2022.05.31-én véget ér. Mi lesz a lejárt érvényességű okmányokkal és szakorvosi javaslatokkal? Mi lesz a járványkezelés kapcsán bevezetett utazási kedvezménnyel?
Mi változik a veszélyhelyzet megszűnésével?

A járvány miatt kihirdetett veszélyhelyzet 2022.05.31-én véget ér.

Okmányok

A veszélyhelyzet alatt lejárt okmányok érvényessége egységesen 2022. június 30. Egy korábbi szabályozás nem konkrét dátumot jelölt meg, hanem a veszélyhelyzet megszűnésének időpontjától számított 60 napban határozta meg az okmányok érvényességi idejét. Az erről szóló kormányrendelet azonban januárban hatályát veszítette és a jogalkotó konkrét dátumot – 2022. június 30-át – jelölte meg az érvényesség határ napjaként.

A Belügyminisztérium adatai alapján a veszélyhelyzet alatt 350 ezer személyi igazolvány és 280 ezer vezetői engedély cseréje maradhatott el, így most közelítőleg 630 ezer okmányt kell lecserélni. A kormányhivatalok rendkívüli hétvégi nyitvatartással segítik az okmányok cseréjét.

Május végétől június végéig Budapest és Pest megye valamennyi kormányablaka, vidéken pedig több mint 120 kijelölt kormányablak fogadja az ügyfeleket szombaton és vasárnap 8 és 14 óra között, pünkösdvasárnap kivételével. Figyelem: Ezeken a hétvégéken kizárólag a veszélyhelyzet alatt lejárt személyigazolványok, vezetői engedélyek és útlevelek cseréje lehetséges.

Szakorvosi javaslatok

Az emelt és kiemelt támogatással rendelhető gyógyszerekre és gyógyászati segédeszközökre kiállított szakorvosi javaslatok érvényesek maradtak a veszélyhelyzet időtartama alatt, valamint a veszélyhelyzet megszűnését – 2022. május 31.- követően további 90 napig, az-az 2022. augusztus 29-ig. A torlódások elkerülése érdekében érdemes az újak beszerzését időben elindítani.

Utazási kedvezmények

A járvánnyal összefüggő veszélyhelyzet végét követően változnak az utazási kedvezmények is. Ennek megfelelően az egészségügyi dolgozók és a koronavírus-világjárvány elleni védekezésben részt vevő szociális és rendvédelmi dolgozók a díjmentes utazásra 2022. június 14-ig maradnak jogosultak.

Telemedicina

A koronavírus járvány a telemedicina és az online konzultációk terén forradalmi gyorsaságú változást idézett elő. Ezek a szolgáltatások a veszélyhelyzet megszűnése után is velünk maradnak. A telemedicinát lehetővé tévő technológiai fejlesztések az elmúlt időszakban egyre népszerűbbé váltak. A NetDoktor páciens applikáció a fiatalabb generációk körében egyre népszerűbb.

Az alkalmazás INGYENESEN letölthető a Google Play áruházból illetve az App Store-ból. Az idősebb generáció igényeit szem előtt tartva elkészítettük a NetDoktor Páciens alkalmazás webes verzióját is. Így most már ők is használhatják ugyanazokat a lakosság számára fejlesztett szolgáltatásokat, mint a fiatalabbak.

Elég egy számítógép, vagy egy laptop és otthonról is igényelni tudják állandó gyógyszereik felírását, kérdést tudnak feltenni orvosuknak, mindezt anélkül, hogy telefonálniuk kellene. Készítettünk egy weblapot, ahol összeszedtük azokat az információkat a NetDoktor lakossági szolgáltatásairól. Tovább az oldalra >>>

Ha a praxisokkal szemben megnövekedett elvárásokat jobban támogató, funkcionalitásában bővebb, modern szoftvert keres, akkor kérje ajánlatunkat!

Lépjen velünk kapcsolatba!

Egy jól átgondolt döntéssel nemcsak egy újabb szoftvert kap a munkához, hanem egy olyan rendszert, ami csökkenti a felesleges munkát, segít minimalizálni az adminisztrációt és optimalizálni az ügyviteli folyamatokat. Egy jó szoftverrel annyit nyerhet, mintha plusz egy főt alkalmazna a praxisában.

További Blog

Váltson NetDoktorra!

Kérje kötelezettségmentes, ingyenes bemutatónkat.
Maximális támogatással!