Mikor jár az indikátor pont?

Mikor jár az indikátor pont?

Az indikátor pontok számítása során a NEAK által felhasznált adatok részben a háziorvosi jelentésekből (B300) származnak, nagyobb részük forrása azonban a járó- és fekvőbeteg szakellátás adatai, illetve a gyógyszerforgalmi adatok. A rendszer igen komplex. Az alábbi leírásban néhány gyakran felmerülő kérdésre igyekszünk válasszal szolgálni.

Ha szakorvos utalja be a pácienst laborba, akkor is megkapja a vizsgálatnak megfelelő indikátor pontot az a háziorvosi praxis, amelyiknél a TAJ regisztrálva van abban az időszakban. Ehhez a labor eredményeket nem kell a medikai szoftverbe rögzíteni, viszont a biztonságos betegellátás szempontjából fontos lehet, hogy az adatok a páciens kórelőzményei közt szerepeljen. (Ezt a folyamatot automatizálja a NetDoktor elektronikus laborkapcsolat modulja.)

Ha kormányhivatal által kiküldött meghívó alapján kerül sor a mammográfiai vizsgálatra, akkor is megkapja az indikátor pontot a háziorvosi praxis, amelyiknél a TAJ regisztrálva van abban az időszakban. Ehhez a medikai szoftverben nem kell rögzíteni a vizsgálat tényét és eredményét, viszont a biztonságos betegellátás szempontjából fontos lehet, hogy az adatok a páciens kórelőzményei közt szerepeljen. 

Ezekben az esetekben az indikátor rendszer részére az adatokat a járóbeteg szakellátók szolgáltatják. (A magán szolgáltatók a vizsgálatokról nem küldenek adatokat a NEAK felé.) A NEAK a jelentésekben szereplő TAJ számokhoz hozzá rendeli a megfelelő praxist a nyilvántartásában szereplő adatok alapján. (A TAJ ütköztetés jelentőségéről és menetéről korábbi bejegyzésünkben írtunk.)

NetDoktor Indikátor modul

Habár sem a labor sem a mammográfiai vizsgálat esetén nem szükséges a medikai szoftverben rögzíteni a vizsgálatot, viszont a NetDoktor Indikátor modul pontosabb információkkal segíti a praxis munkáját, ha ezek az adatok is bekerülnek a szoftverbe.

A NetDoktor Indikátor modul praxis szinten informál a praxis aktuális indikátor helyzetéről. (Részben a NEAK-tól lekért indikátor tényadatok, részben a praxis adatbázisából számolt adatok alapján.)

A NetDoktor Indikátor modul tendenciákat mutat az egyes indikátorokkal kapcsolatban, amik folyamatos nyomon követése jelentős befolyásolja az indikátor alapú finanszírozást mértékét.

Szűrés indikátorok adatforrásai

A háziorvosi praxis által elvégzett szűrések során felvett adatokat nem továbbítják a medikai szoftverek a NEAK felé. Csak a vizsgálat megtörténtéről kell adatot küldeni. Az adatforrást a B300-as jelentés, B308 szűrési adatsora szolgáltatja. Ezért fontos, hogy a vizsgálat a megfelelő szűrési kóddal legyen rögzítve a medikai szoftverben. Például a kardiovaszkuláris kockázatfelmérés esetén a figyelembe vehető szűrés kód: 216; a 6 év alatti gyermekek esetén előírt kötelező szűrések esetén a figyelembe vehető szűrés kódok: 010,020,030,040,045,050,060,070,080,090. Ezekből viszont elég EGY kód is!

(A szűrővizsgálatok kódjait az 51/1997. (XII.18) NM rendelet 1. számú melléklete tartalmazza.)

FIGYELEM:

  • Az indikátorrendszer alapú értékelésben csak azok a háziorvosi szolgálatok vesznek részt, amelyeknél a bejelentett biztosítottak száma eléri a 200 főt.
  • Adott indikátor csak akkor kerül figyelembe vételre, ha a vizsgált célcsoport az adott szolgálatban eléri a 10 bejelentett biztosítottat.

Amennyiben Önnek is szüksége lenne egy a napi feladatok ellátását hatékonyan támogató medikai szoftverre, akkor vegye fel velünk a kapcsolatot!

További Blog

Váltson NetDoktorra!

Kérje kötelezettségmentes, ingyenes bemutatónkat.
Maximális támogatással!