Népegészségügyi célú, szervezett vastagbélszűrés

Népegészségügyi célú, szervezett vastagbélszűrés

A daganatos betegségek között a vastag- és végbélrák a harmadik leggyakoribb megbetegedés világszerte. Magyarországon a Nemzeti Rákregiszter adatai alapján évente körülbelül 10 ezer új esetet jelentenek, amelynek mintegy fele halálos kimenetelű. Ezért a 1121/2024.(V.7.) kormányhatározat országossá teszi a népegészségügyi célú, célzott, szervezett vastagbélszűrést.  A rendelet értelmében a szűrésre kétévente minden érvényes egészségbiztosítási jogviszonnyal rendelkező, 50–70 éves személy jogosult.

A biztosított háziorvosa a leletet egyszerűen megtekintheti az EESZT eLelet modulon keresztül. Ha fontos a gyorsaság, akkor a lekérdezés során érdemes olyan feltételeket beállítani, ami szűkíti a találati listát. A különböző időszakok beállítása mellett lehetőséget ad a rendszer a leletek szakirányú válogatására is. A betegellátást végző orvosok által elérhető adatok függnek az adott személy digitális önrendelkezésétől. Bármely magánszemély ügyfélkapus regisztrációt követően és saját érvényes TAJ számával, a Lakossági Portálon, vagy bármely kormányablakban korlátozásokat állíthat be a lekérdezőkre, és/vagy az adataira vonatkozóan, továbbá követheti, hogy ki kért hozzáférést az adataihoz.

Lelet megtekintés a NetDoktorban

Az ellátás nyitást követően a szoftver automatikusan lekérdezi az adott páciens leleteinek a találati listáját. A találati lista a dokumentum tárban tekinthető meg. A listában kék színnel jelölve szerepelnek azok a leletek, melyeket a kezelő orvos láthat. Ezeket a leleteket nem szükséges letölteni a NetDoktor saját tárhelyére, hiszen az egészségügyi adatok tárolására szolgáló EESZT-ből ezek bármikor elérhetők. Felesleges az adatokat duplikálni. Törekedni kell az adattakarékos adatkezelésre!

A vastagbélszűrés az indikátor finanszírozásban

A felnőtt és vegyes körzetek esetében a 83/2022. (XII. 30.)  a háziorvosok és fogorvosok indikátor alapú teljesítményértékeléséről szóló BM rendelet 12 darab (FV01-FV12) indikátort határoz meg. Ezek között szerepelnek a CV szűrések és a népegészségügyi célú, szervezett emlőszűrés (mammográfia). A jogszabály jelenleg hatályos verziója alapján a vastagbélszűrés nem része a háziorvosok indikátor alapú finanszírozási rendszerének.

Amennyiben Önnek is szüksége lenne egy a napi feladatok ellátását hatékonyan támogató medikai szoftverre, akkor vegye fel velünk a kapcsolatot.

További Blog

Váltson NetDoktorra!

Kérje kötelezettségmentes, ingyenes bemutatónkat.
Maximális támogatással!