NetDoktor vs. miniHIS

NetDoktor vs. miniHIS

Az egészségügyi ellátórendszer megújítását célzó intézkedés csomag részeként benyújtásra került egy a medikai szoftvereket érintő javaslat. A javaslat nem jelenti azt, hogy az alapellátás résztvevői számára kötelező lenne az OKFŐ által fejlesztett miniHIS programra történő átállás. Az előterjesztés arról szól, hogy azok a szoftverek, amelyek az EESZT és más állami rendszerek felé a kötelező adatszolgáltatásra vonatkozó előírásokat a 2024-ig szóló türelmi idő elteltével sem képesek teljesíteni, nem lesznek alkalmazhatóak a praxisokban. Vagyis azok a medikai rendszerek jövőjét illető találgatások, melyek szerint az OKFŐ által fejlesztett miniHIS egy központilag kötelezővé tett szoftverré lép elő tévesek.

Az előterjesztő arra számít, hogy az elvárások teljesítésének garantálásával biztosított lesz az ágazatvezető által elvárt pontos adatszolgáltatás.

Bár a miniHIS valóban egy, már a háziorvosok számára is fejlesztett állami szoftver, de nem célja a piacon működő teljes EESZT kompatibilitással és megfelelő adatbiztonsági szinttel rendelkező piaci szoftverek kiszorítása. Szabó Bálint (az EESZT szülőatyja és jelenleg az ESZFK, a magyar állami egészségügyi informatika fejlesztését összefogó szervezet vezetője) a HAOSZ Családorvos Naprakész V. eseményén Dr. Békássy Szabolcs és a hallgatók kérdésére elmondta, hogy a miniHIS-t bár folyamatosan fejlesztik, de nem szándékoznak kötelezővé tenni, és véleménye szerint azon háziorvosi szotfverek, amelyek az EESZT követelményeinek (akkreditációinak) megfelelnek, és megfelelő adatbiztonsági szinttel rendelkeznek (itt célzott a 4-es biztonsági szintre), azok továbbra is hosszútávon a piacon maradnak.

A NetDoktor már évek óta szinte mindig elsőként teljesíti az összes EESZT akkreditációs előírást, és az on-line struktúrájából, illetve a fejlesztésnél figyelembe vett GDPR és adatvédelmi előírások miatt megfelelő adatbiztonsági szinttel rendelkezik. Ezért úgy gondoljuk, hogy az alapellátási informatikai piacról a szigorú előírások miatt jó néhány jelenleg működő szoftver fog eltűnni a közeljövőben, de a NetDoktor nem tartozik közéjük, és hosszú éveken keresztül az eddig megszokott minőségben és fejlesztési ütemet követve ott lesz sok ezer háziorvos, szak- és üzemorvos PC-jén, tabletjén és mobilján.

A NetDoktor számos olyan a betegellátást kényelmesebbé, gyorsabbá és az adminisztrációt pontosabbá tévő funkcióval rendelkezik, melyek messze túlmutatnak az államilag előírt kötelező elvárásokon. A NetDoktort fejlesztő és üzemeltető Dericom Kft folyamatosan dolgozik a szoftvertámogatás és a kapcsolódó ügyfélszolgálat kibővítésén és fejlesztésén. A DeriCom nyitott a betegellátás folyamatát érintő egyedi igények megvalósítására is. Ilyen szintű szolgáltatást a központilag üzemeltett rendszerek általában nem képesek biztosítani.

A NetDoktor megfelel valamennyi az alapellátásra vonatkozó követelménynek,

ezért a NetDoktor felhasználókat semmi sem kötelezi a miniHIS-re való áttérésre.

Amennyiben Önnek is szüksége lenne egy a napi feladatok ellátását hatékonyan támogató medikai szoftverre, akkor Önnek a NetDoktorra van szüksége. További információért vegye fel velünk a kapcsolatot!

További Blog

Váltson NetDoktorra!

Kérje kötelezettségmentes, ingyenes bemutatónkat.
Maximális támogatással!