Praxisközösségi adatok lekérdezése

Praxisközösségi adatok lekérdezése

A szoros praxisközösséghez csatlakozott praxisoknak átlagosan havonta 100 pontot kell elérniük. A praxisközösségen belül az egyes praxisok teljesítménye lehet eltérő, mivel a pontok a praxisközösség szintjén összeadódnak. A praxisközösségek teljesítményeinek a  lekérdezésére szolgál az EESZT Ágazati Portálján keresztül elérhető visszamutató felület, melyen keresztül nem csak a konzorcium vezetők, hanem a praxisközösségi tagok is le tudják kérdezni a saját elvégzett tevékenységük adatait, de csak visszamenőlegesen, lezárt időszakra vonatkozóan, megfelelő jogosultságok mellett.

Ahhoz, hogy az adatok lekérdezhetők legyenek, ahhoz fel kell tölteni az elvégzett praxisközösségi tevékenységek adatait. Ez az adatszolgáltatás közvetlenül a medikai szoftverekből történik, de ehhez fontos, hogy a praxisközösség ötjegyű kódja be legyen rögzítve az orvosi programba. Ez az az azonosító, amit az OKFŐ a praxisközösségek nyilvántartásba vételi igazolásával egyidejűleg megküldött a praxisközösségi vezetőknek, és amit el kell küldeni a medikai szoftver üzemeltetőjének (DeriCom).

FIGYELEM: A tárgyhó adatai nem kérhetők le az Ágazati Portálon. A praxiskezelő a medikai szoftverek által beküldött adatokat csak a következő hónap 15. munkanapjáig tölti át ebbe az adatbázisba. Így valós idejű, azonnali adatok lekérdezésére ezen a felületen nincs lehetőség.

FONTOS: Az EESZT Ágazati Portál visszamutató felületének használatához jogosultság szükséges. Ezt a jogosultságot a praxis Intézményi Jogosultság Adminisztrátora tudja beállítani. Ezt úgy tudja megtenni, hogy belép az EESZT Ágazati Portál-ra, majd pedig a VMÁTRIX-ban felveszi az érintett felhasználó(k) számára a „PRAXISKOZOSSEG” jogosultságot (is). Ennek beállítása független a medikai szoftver beállításaitól. Ha a felhasználó praxisközösség vezetőként van definiálva az EESZT-ben, akkor le tudja kérni a praxisközösségi tagok teljesítményét egyben és egyesével is. Ezáltal a praxisközösségi vezető számára a praxisközösség összes tevékenysége, illetve az egyes praxisoknál végzett tevékenységek külön-külön is elérhetők.

A visszamutató felületen a „szakmai tevékenységek” lekérdezhetők egyben, de akár egy-egy szakmai tevékenységre külön-külön is. A teljesítmények százalékos értéke maximálisan 100 % lehet, még ha azok a pontszámok alapján magasabbak is mint az elvártak. A lekérhető legfrissebb adatok mindig csak az előző hónapra vonatkoznak. A tárgyhó adatainak a lekérdezésére nincs lehetőség az Ágazati Portálon. A tárgyhavi teljesítmények folyamatos nyomon követését a NetDoktor Praxisközösségi modulja biztosítja. A szoftver a praxisközösségi statisztikák menüjében megtekinthető, hogy melyek azok a tevékenységek, amik “EESZT-be küldött” illetve “EESZT-be nem küldött” státuszúak. Az adatokból készíthető statisztika megnevezés, darab, pont és arányszám szerint, de akár OENO kód, OKFŐ kód szerint is. A program online működéséből adódóan képes az egyes praxisok praxisközösségi tevékenységeinek a teljesítményeit automatikus összesíteni, folyamatosan szinkronizálni, amennyiben a praxisközösségi tagok mind a NetDoktort használják. Így a praxisközösségi vezető a számára biztosított felületen, szabályozott jogosultságok mellett online is lekérheti a tárgyhavi adatokat.

A praxisközösségekben elszámolható szakmai tevékenységek köre októbertől új tevékenységekkel bővült. A praxiskezelő (OKFŐ) elszámolhatóvá tette a házi gyermekorvosi és vegyes háziorvosi praxisokban a hirtelen csecsemőhalál szindróma (SIDS) prevenciót. Minden ilyen medikai szoftverben dokumentált edukáció 5 pontot jelent. Ugyanezen praxisokban elszámolhatóvá válnak a 6-18 éves korosztályban klinikailag releváns okból (palpitatió, syncope) végzett rendelői 12 csatornás EKG vizsgálatok, amennyiben a vizsgálat eredménye medikai szoftverben rögzítésre kerül. Ez a tevékenység 4 praxisközösségi pontot ér. A diabeteses láb vizsgálata és a NT-ProBNP (POCT) szintén újak a szoros praxisközösségek számára ajánlott tevékenységek listáján. Ezek a vizsgálatok valamennyi háziorvosi praxis esetén elszámolhatók, amennyiben megfelelően vannak dokumentálva. A diabeteses láb vizsgálata 8 pontot, a NT-ProBNP 10 pontot jelent a praxisok számára.

A NetDoktorba számos olyan megoldás került beépítésre, melyek segítik a praxisközösségi tevékenységet. A vizsgálatok menüpontban, a Fiziológia vagy a Műszeres vizsgálatok listájában külön jelölésre kerültek azok a tevékenységek, melyek praxisközösségi pontot érnek. A felhasználó a listából könnyen ki tudja választani azokat, melyekhez adatot kíván felvenni. Az egyes tevékenységekhez kapcsolódó kérdővek között ki vannak emelve azok, amelyek kitöltése praxisközösségi pontot ér. (Pl. Osas esetén az Alvási Apnoé után nem, de a Berlin kérdőív után jár pont.) A program a háttérben automatikusan gyűjti az elvégzett praxisközösségi tevékenységek után járó pontokat.

Ha Ön is szeretne egy olyan szoftverrel dolgozni, ami a praxisközösségi munkát maximálisan támogatja, kérje ajánlatunkat!

További Blog

Váltson NetDoktorra!

Kérje kötelezettségmentes, ingyenes bemutatónkat.
Maximális támogatással!