Szűrővizsgálatok támogatása

Szűrővizsgálatok támogatása

A szűrővizsgálatokon való részvétel tíz év alatt 47 százalékról 39 százalékra csökkent Magyarországon. Azért, hogy ez a trend megforduljon, a háziorvosi praxisok finanszírozásába beépített új indikátorrendszerben hangsúlyosabb részt képviselnek a szűrővizsgálatok.

Ezek közé tartozik a 45-65 év közötti nők kétévente történő emlőszűrése. Az indikátorhoz rendelt területi csoportonkénti célértékét a NEAK teszi közzé. Egy TAJ-t 24 hónap alatt egyszer vesz számításba a rendszer. A számítás alapja a járóbeteg-szakellátás által szolgáltatott adatok.

Mammográfiai célértékek 2022 (forrás: NEAK)

A népegészségügyi célú szűréseket a NetDoktor különböző funkciókkal támogatja

Az érintettek értesítése

Az adott korcsoportba, vagy kockázati csoportba tartozó bejelentett biztosítottakat könnyen le lehet válogatni. Az érintettek számára a szűréssel kapcsolatos értesítő e-mailben is kiküldhető. A csoportos üzenetküldés a NetDoktor Kommunikációs modul használatával egyszerűen megoldható. Az értesítésekhez beépített sablonok állnak a felhasználók rendelkezésére. A sablon szövegek tetszőlegesen módosíthatók, sőt az e-mailhez akár mellékletek is csatolhatók. Az e-mail címzettjei előtt a további címzettek rejtve maradnak, ezzel is védve a személyes adatok biztonságát.

A NetDoktor Kommunikációs modulról bővebben >>>

Amennyiben a praxisba bejelentettek használják az ingyenes NetDoktor Páciens applikációt, akkor az e-mail értesítéssel párhuzamosan a mobilkészülékére is kiküldhető az értesítés.

A NetDoktor Páciens applikáció a Google Play áruházból illetve az App Store-ból ingyenesen letölthető.

A NetDoktor Páciens applikációról bővebben >>>

Az e-Beutaló kiállítása

A mammográfiai vizsgálatra a beutalót a háziorvos elektronikus úton állítja ki. A beutaló a kiállítástól számított 90 napig érvényes. Ezt úgy kell értelmezni, hogy az időpont kérésnek kell 90 napon belül megtörténnie, maga a vizsgálat történhet ennél későbbi időpontban is, amennyiben a járóbeteg-szakellátó ennél későbbi időpontban fogadja a pácienst.

A NetDoktor számos beállítással rendelkezik, amelyek kényelmesebbé, pontosabbá, gyorsabbá tehetik a beutalók kiállítását.

Beállítások fül alatt az  Ellátás Beutalás menüjében találhatók az Alapértelmezett beállítások. Itt találhatók a beutaláshoz kapcsolódó beállításokat Ezek a következők:  a fő diagnózis beemelése a beutalóra, meghatározott páciens adatok automatikus átemelése a beutalóra, az alapértelemzett Területi ellátási kötelezettség beállítása, stb.

A NetDoktor automatikusan továbbítja az EESZT rendszere felé a beutaló adatait. Előfordulhat, hogy az eBeutaló hibára fut. A zavartalan működésnek ugyanis feltétele (lenne) egy olyan központi adatbázis, ami mindig naprakészen tartalmazza a fogadó intézmények különböző központi adatbázisokban szereplő szolgáltató kódjainak az összerendelését, és amit a medikai rendszer le tud kérni.

A probléma mentesen működő eBeutalóra épülhet majd a jövőben az az erőforrás publikáció kezelését megvalósító rendszer, mely a személyes időpontfoglalást átcsatornázza interneten keresztül történő foglalássá.

FIGYELEM: A magánszolgáltatók az általuk végzett egészségügyi ellátásokról csak az EESZT felé kötelesek adatokat szolgáltatni, viszont nem küldenek jelentést a NEAK felé. Így ha a páciens a mammográfiai vizsgálatot valamely magánellátónál veszi igénybe, úgy arról jelenleg nem kerül be adat a NEAK rendszerébe. Ugyan ez érvényes a magán laboratóriumokban elvégzett vizsgálatokra is.

Amennyiben Önnek is szüksége lenne egy a napi feladatok ellátását hatékonyan támogató medikai szoftverre, akkor vegye fel velünk a kapcsolatot!

További Blog

Váltson NetDoktorra!

Kérje kötelezettségmentes, ingyenes bemutatónkat.
Maximális támogatással!