TAJ adatok összevezetése

TAJ adatok összevezetése

A háziorvosi praxisok finanszírozása sok ponton függ a bejelentett páciensek számától, egyrészt a fejkvóta másrészt az indikátorok lévén. Ugyanakkor a medikai rendszerekben bejelentettként nyilvántartottak száma akár jelentős mértékben is eltérhet a NEAK által ténylegesen finanszírozott páciensekétől. Ennek az az oka, hogy háziorvos váltás esetén sok esetben az új ellátó nem kéri ki a páciens törzskartonját, hanem az EESZT-ben található adatokkal dolgozik. Az adatállományok összevetésére eddig évente egy alkalommal volt lehetőség. A változásjelentés beküldése után lehetett az eltéréseket kimutatni, és manuálisan megváltoztatni a medikai  rendszerben a páciensek státuszát a NEAK listának megfelelően. 2024-től, a NEAK havi rendszerességgel strukturált formátumú TAJ adatbázist bocsájt a praxisok rendelkezésére, mely alapján az adatok összevethetők.

A NEAK strukturált listája alkalmas arra, hogy a medikai rendszerekben tárolt adatok és a NEAK adatok automatikusan összevezetése beépítésre kerüljön a háziorvosi szoftverekbe.

NetDoktor NEAK modul

A taj egyeztetés funkció a NEAK modulban érhető el, ahol a NEAK e-jelentésre beérkező dokumentumok is megtalálhatóak. Ebben a modulban érhető el az a műszaki megoldás, amely lehetővé teszi, hogy a NetDoktor minden éjjel automatikusan szinkronizáljon a NEAK e-jelentés rendszerével, és az előfizetéssel rendelkező felhasználók esetén a programba bekerüljön az összes NEAK által küldött dokumentum:

  • indikátor elszámolások,
  • rövid, részletes, kötelező havi és heti jelentések eredményei,
  • hibalisták,
  • finanszírozási dokumentumok.

A NetDoktor NEAK modul TAJ egyeztetés funkciója

A NetDoktor háziorvosi program Riportok főmenüjében, a NEAK felületen található a TAJ egyeztetés ND-NEAK menüpont. A felületen többféle összehasonlítás végezhető el.

A Finanszírozott páciensek listában találhatók a fejlécben szereplő dátumra vonatkozóan a NEAK nyilvántartása szerint az adott szolgáltatóhoz tartozó, és a NetDoktorban is bejlentett státuszú páciensek. (A listát a NetDoktor a NEAK modul szolgáltatásaként minden éjszaka frissíti, így itt mindig az elérhető legfrissebb adatok látszanak.)

A NEAK-nál hiányzó páciensek listában azok a páciensek láthatók, akik a fejlécben szereplő dátumra vonatkozóan a NetDoktorban bejelentett státuszúak, ám a NEAK szerint nem tartoznak a praxishoz. Ha a felhasználó szeretné ezeket, vagy egy részüket kijelenteni, akkor a kijelölésük után a  program az előző hónap utolsó napjával automatikusan kijelenti őket. Ha azonban bizonyos benn, hogy a NEAK nyilvántartása nem a valós állapotot tükrözi, akkor a listából a kiválasztott páciensek az aktuális hónap első napjával automatikusan bejelentésre kerülnek. (Az aktuális havi változásjelentéssel a bejelentésük ténye elküldésre kerül a NEAK-hoz, aminek hatására a NEAK újra finanszírozott státuszúvá teszi őket, miután feldolgozta a jelentést.)

A NetDoktorból hiányzó páciensek listában azok a személyek adatai szerepelnek, akik a fejlécben szereplő dátumra vonatkozóan a NEAK szerint a praxishoz tartoznak, ám a NetDoktorban nincsenek bejelentve. A kijelölésükkel a program végrehajtja a státusz módosítást. A módosítás az előző hónap utolsó napjára vonatkozóan történik, így a változás jelentésbe nem fognak belekerülni.

A Folyó hóban bejelentettek listában azok a páciensek láthatók, akiknek az utolsó bejelenési dátuma a fejlécben látható időszakra esik.

Amennyiben Önnek is szüksége lenne egy a napi feladatok ellátását hatékonyan támogató medikai szoftverre, akkor vegye fel velünk a kapcsolatot!

További Blog

Váltson NetDoktorra!

Kérje kötelezettségmentes, ingyenes bemutatónkat.
Maximális támogatással!