Telemedicina, távdiagnosztika a diabeteses betegek ellátásában

Telemedicina, távdiagnosztika a diabeteses betegek ellátásában

Az egészségügy digitalizációjától a társadalom nagy része javuló egészségügyi ellátást és a gyógyító munka általános megkönnyítését várja. Várakozásuk megalapozott, hiszen a technológiai fejlesztések sokban képesek hozzájárulni az egészségügyi szakdolgozók munkaterhelésének a csökkentéséhez és a minőségi betegellátáshoz.

Ma már számos olyan okoseszköz érhető el, mely képes a mért értékek digitális rögzítésére, és az adatok online továbbítására a kezelő orvos részére illetve az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térbe (EESZT). Az IT eszközök által közvetített adatok központi kezelése a mesterséges intelligencia bevonásával elősegíti újfajta összefüggések felismerését és új típusú terápiák kidolgozását. Az ilyen PHR (Personal Health Records) eszközök használata a társadalmi hasznosságon túl számtalan egyéni előnnyel is jár. Segíti a pontosabb diagnózis felállítást, hosszabb távon pedig az egészségi állapot változásának folyamatos nyomonkövetését.

Az újfajta technológiákban rejlő lehetőségek kiaknázásának azonban fontos feltétele a digitális képességek fejlesztése. Ezt felismerve a Magyar Diabetes Társaság Digitalis Diabetes Munkacsoportja a Háziorvosi Munkacsoport együttműködésével pontszerző továbbképzést szervez az alapellátó háziorvosoknak telemedicina témában. A többállomásos képzés keretében a résztvevők megismerkedhetnek a legújabb technológiákkal, melyek támogatják munkájukat a diabeteses betegek diagnosztizálásában és gondozásában. Az okoseszközök alkalmazásának ismertetése mellett bemutatásra kerül az EESZT-be beküldött, elemzett adatok használatának lehetősége.

Természetesen az orvost nem helyettesítheti a technológia, de az egészségügyi ellátásban dolgozók munkáját megkönnyítheti, a beteg ellátását pedig gördülékenyebbé teheti.

A DeriCom fejlesztő csapata most azon dolgozik, hogy a NetDoktorba  beépítse azt a funkciót, ami alapján a háziorvos a betegei által az EESZT-be feltöltött telemedicinális adatokat le tudja tölteni, és  azonnal meg is tudja jeleníteni azokat. Ez hozzájárulhat  a praxisok amúgy is jelentős adminisztratív terheinek a mérsékléséhez.

Amennyiben Önnek is szüksége lenne egy a napi feladatok ellátását hatékonyan támogató medikai szoftverre, akkor vegye fel velünk a kapcsolatot!

További Blog

Váltson NetDoktorra!

Kérje kötelezettségmentes, ingyenes bemutatónkat.
Maximális támogatással!