Teszteléssel járó adminisztráció automatizálása

Az Országos Mentőszolgálat 2022. április 18-án éjféltől már nem fogad mintavételre vonatkozó kéréseket, azoknak a gyanús eseteknek a tesztelése, ahol az érintettek nem tudnak tesztelőhelyre elmenni, a háziorvosok feladata lett.
Teszteléssel járó adminisztráció automatizálása

Az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) húsvét hétvégén levélben tájékoztatta a háziorvosi szolgáltatókat, hogy 2022.04.19-től megváltozik a koronavírus tesztelés eljárásrendje. Az operatív törzs döntése alapján az Országos Mentőszolgálat visszaáll az alapfunkcióinak ellátásra, és a koronavírus tesztelést a továbbiakban a háziorvosoknak kell elvégezniük.

A rendelkezés értelmében az Országos Mentőszolgálat 2022. április 18-án éjféltől már nem fogad szűrővizsgálat jellegű  koronavírus tesztelésre, mintavételre vonatkozó háziorvosi megrendeléseket. A jelzett időpontól kezdődően, azokhoz a gyanús esetekhez, melyek érintettjei valamilyen okból adódóan nem tudnak tesztelőhelyre elmenni, azokhoz a háziorvosnak kell kimenni.

A NetDoktor tesztelést támogató funkciója – Rapid Antigén Tesztek (RAT) feltöltés

A Rapid Antigén Tesztek (RAT) eredményeit a NetDoktor közvetlenül továbbítani tudja az EESZT felé. Ez egy olyan kényelmi funkció, ami szükségtelenné teszi az ágazati portálra történő bejelentkezést, és az ismételt adminisztrációt. A funkció használatához készített leírás.

Mintavételezésért járó pontok adminisztrálása a NetDoktorban

Szoros praxisközösségi tagok számára a „epidémia, pandémia esetén speciális orvosi mintavételezés (fertőzés kimutatását szolgáló tesztek elvégzése), eredmény medikai szoftverben adott BNO kóddal dokumentálva” (jelenleg) 8 pontot ér. A NetDoktor a kibővített eseménykatalógus adatai között ezt is leadminisztrálja az EESZT felé.

FIGYELEM: A szoftverek az EESZT felé csak abban az esetben tudják az adatszolgáltatási kötelezettséget teljesíteni, ha a praxisközösség ötjegyű kódja előzőleg rögzítésre került a rendszerbe.

Fertőzőbetegség jelentés támogatása a NetDoktorban

A jelenleg érvényes járványügyi és infekciókontroll eljárásrend értelmében, ha tesztelés eredménye pozitív, akkor nem elég csak az EESZT –be feltölteni az adatokat. A fertőző betegség bejelentést 24 órán belül meg kell tenni a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) által működtetett Országos Szakmai Információs Rendszer (OSZIR) Járványügyi Szakrendszer Fertőzőbeteg-jelentő alrendszerébe is.

A NetDoktor használata esetén ehhez nem szükséges az OSZIR-ba is belépni. A szükséges adatok közvetlenül a szoftverből is továbbíthatók. Az EESZT funkciók közt rá kell kattintani a „Fertőzőbeteg jelentés” gombra, és akkor az adatokat a program feltölti az OSZIR Járványügyi alrendszerébe is.

Ugyanígy a beteg gyógyulását követően sincs szükség dupla adminisztrációra a kijelentéshez. A koronavírusos esetek utánkövetése során ugyancsak a programon belülről indítható a kötelező adatszolgáltatás az NNK rendszerébe. A fertőzőbeteg jelentés OSZIR-ba történő beküldésének sikeressége az antsz.hu oldalán, a szokásos belépés után ellenőrizhető.

Lehetséges hibák:
  • Az adatküldés a praxis/intézmény 4 jegyű finanszírozási azonosítójának a használatával történik. Amennyiben ez az azonosító az NNK oldalán hibásan szerepel, vagy hiányzik, akkor a jelentés küldés hibára fut. Ilyen esetben az NNK helyileg illetékesével kell felvenni a kapcsolatot.
  • Minden csillaggal jelölt adatmező kitöltése kötelező.

A “Fertőzőbeteg jelentés” funkció az alapcsomag részeként minden netdoktoros felhasználó számára elérhető.

A „Fertőzőbeteg jelentés” funkció természetesen nem csak a koronavírusos esetek kötelező NNK adatszolgáltatására használható, hanem minden egyéb – Clostridium difficile által okozott fertőzés, multirezisztens kórokozó által okozott fertőzések, véráramfertőzés, stb. – a rendelet által bejelentendő fertőzésnek nyilvánított esetben is. Így például a bárányhimlő fertőzés lejelentésére is.

További Blog

Váltson NetDoktorra!

Kérje kötelezettségmentes, ingyenes bemutatónkat.
Maximális támogatással!