Új finanszírozási rendszer

Új finanszírozási rendszer

A 2023. április havi kifizetésektől kezdődően a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő az egészségügyi ellátásokat a vonatkozó jogszabályi rendelkezéseknek megfelelően teljesítmény alapján finanszírozza. A fix összegű díjak közel a negyedükre csökkenek, míg az indikátor alapú díjak csaknem az ötszörösére emelkednek. Az indikátordíjazás a teljes háziorvosi kasszán belül 3%-ról 10,9%-ra változik.

Az indikátor alapú finanszírozásra elkülönített összeg az elért teljesítmények arányában kerül felosztásra az egyes háziorvosi praxisok kötött. A teljesítmény számítás során az adott hónapban oltottak, szűrtek, gondozottak, gyógyszerezettek száma kerül elosztásra a praxisra vonatkozó területi és típus szerinti csoportra meghatározott értékekkel. Az egyes indikátorok vonatkozásában a legjobban teljesítő 25% 2 vagy 2,4 pontot, a 25-50% pedig 1 illetve 1,2 pontot kap. (A magasabb pontértékek, 2,4 és 1,2 a gyermek praxisokra lettek megállapítva.)

A számítás során felhasznált adatok forrásai különbözőek. Részben a háziorvosi jelentésekből (B300) származnak, nagyobb részük forrása azonban a járó- és fekvőbeteg szakellátás adatai, illetve a gyógyszerforgalmi adatok.

Felnőtt és vegyes praxisok esetén két olyan indikátor van, melynek az adatforrása a B300-as jelentés. Ezek az influenza elleni védőoltás és a kardiovaszkuláris kockázat becslés. Ezek azok az indikátorok, melyekre a praxis a leginkább befolyással tud lenni. Ahhoz azonban, hogy az ezekhez tartozó adatok megfelelően kerüljenek be a jelentésbe, az ellátásokat megfelelően kell adminisztrálni a medikai rendszerekben.

Influenza elleni védőoltás indikátor

A felnőtt és a vegyes körzetekre vonatkozó indikátorrendszerben az influenza elleni vakcinációnál a számítás alapja a B300-as jelentés B312 OENO adatsorai. OENO kód: 43591, 43592

Ahhoz, hogy a jelentés összeállításánál a NetDoktor valamennyi, az adott időszakban a célcsoportban végzett influenza elleni védőoltás adatát legyűjtse, elengedhetetlen, hogy a vizsgálat megfelelő módon legyen rögzítve a programban.

Az oltásokat minden esetben a páciens ellátásához tartozó Oltási felületen kell rögzíteni ahhoz, hogy a B300-as jelentés megfelelő sorában a megfelelő OENO kód megjelenjen. Első lépés az ellátásnyitás. Ezt követően az Oltások menüpontban a vakcina rögzíthető manuálisan, vagy kiválasztható az adott listából is. FIGYELEM: A páciensek oltásai az Infopanel OLT részén is megtekinthetők, viszont ha itt kerül rögzítésre a beadott vakcina, akkor a B300-as jelentésben nem fog szerepelni.

Bővebben >>> 

Kardiovaszkuláris kockázat becslés indikátor

A kardiovaszkuláris szűrés indikátornál a számítás alapja a B300 jelentés, B308 szűrési adatsor. A figyelembe vehető szűrés kód a 216-os.

Ahhoz, hogy a jelentés összeállításánál a NetDoktor valamennyi, az adott időszakban a célcsoportban végzett kardiovaszkuláris kockázat becslés adatát legyűjtse, elengedhetetlen, hogy az ellátás megfelelő módon legyen rögzítve a programban.

A fiziológiai vizsgálatok közül ki kell választani a CV szűrést, majd a vizsgálati lapon a „Szűrés történt” felirat előtti jelölő négyzetbe bele kell kattintani, hogy ki legyen pipálva. Ha a „Szűrés történt” ki lett pipálva, akkor a szűréseknél automatikusan elkészül egy CV rizikószűrés sor, ami bekerül a B300-as jelentés B308 adatsorába.

Bővebben >>>  

Magas vérnyomás betegség gondozása indikátor

A magas vérnyomás betegség gondozása esetén az indikátor számítás adatforrását a gyógyszeradatok jelentik.

Ennél az indikátor mutatónál a NEAK leírat szerint csak az adott korcsoportra maghatározott ATC kóddal felírt készítmények kiváltását figyeli. A meghatározott, NEAK által vizsgált ATC kódok: C02; C03, C04, C05, C07, C08, C09.

A Netdoktorban a felhasználónak lehetősége van az aktuális PUPHA törzsben az egyes ATC csoportokhoz tartozó készítményeket leszűrni. A programnak ez a funkciója hasznos segítség annak a megfelelő készítménynek a kiválasztásában, melyet a NEAK az indikátor számításnál figyelembe vesz.

Bővebben >>> 

NetDoktor Indikátor-2023 modul

A NetDoktor Indikátor-2023 modult két szinten támogatja a felhasználók munkáját indikátor pontok, és ezáltal a praxis finanszírozásának maximalizálásában.

Egyrészt az adott páciens ellátásánál információt nyújt azzal kapcsolatban, hogy a páciens ellátása milyen indikátorokat érint. Felhívja a figyelmet arra, hogy adott páciens esetében mik azok a teendők, amiket el kell végezni az indikátor pontok szempontjából, és részben a páciens megfelelő preventív és/vagy gondozási ellátása érdekében.

Másrészt praxis szinten ad információt a praxis aktuális indikátor helyzetéről. Részben a NEAK-tól lekért indikátor tényadatok, részben a praxis adatbázisából számolt adatok alapján. Indikátoronként megmutatja a jelen és az elmúlt 12 hónap tendenciáját, ami alapján Ön döntést tud hozni, hogy jelenleg mely indikátorokra helyezzenek nagyobb hangsúlyt.

A NetDoktor Indikátor modul tendenciákat mutat az egyes indikátorokkal kapcsolatban, amik folyamatos nyomon követésével a praxis jelentős befolyással lehet az indikátor alapú finanszírozás maximalizálására.

Bővebben >>> 

Amennyiben Önnek is szüksége lenne egy a napi feladatok ellátását hatékonyan támogató medikai szoftverre, akkor vegye fel velünk a kapcsolatot!

További Blog

Váltson NetDoktorra!

Kérje kötelezettségmentes, ingyenes bemutatónkat.
Maximális támogatással!