Új indikator számítás júliustól

Új indikator számítás júliustól

2023  júliusától ismét megváltozik a területi ellátási kötelezettséggel bíró háziorvosi és fogorvosi szolgálatok teljesítmény értékelési rendszere, vagyis módosult a 2023. január 1-én életbe lépett 83/2022.(XII.30.) BM rendelet.

Ami változatlan maradt, hogy az érintett praxisok ugyan akkora tortán osztozhatnak. Az elérhető pontok száma maximálisan havi 24.

Az indikátor pontot érő tevékenységek köre megváltozott. A gyermek háziorvosok indikátor jegyzékéből, a szűrővizsgálatok közül kikerült a túlsúlyos gyermekek körében végzett vérzsír tükör vizsgálat, és a gondozási tevékenységek körébe tartozó túlsúlyos gyermekek gondozása sem számít bele az indikátor pontokba 2023. júliusától. Ezzel a házi gyermekorvosok indikátor jegyzéke ismét 8 tevékenységre szűkült. További változás, hogy az anyatejes táplálás indikátor a 4 hónapnál fiatalabb csecsemőkre vonatkozik, a korábbi 6 hónapos kor helyett, és ezzel együtt a vizsgált célcsoportba tartozók száma is megváltozott, az adott szolgálatban 10 bejelentkezett biztosítottról 7-re módosult.

A legnagyobb változás a számítás módszertanát érinti.

A számítás lényege, hogy az indikátor alapú finanszírozásra elkülönített összeg az elért teljesítmények arányában kerül felosztásra az egyes háziorvosi praxisok kötött. Ami valamennyi praxis érintő változtatás, az a „saját érték” beemelése a rendszerbe.  Az egyes indikátorokban kétféle módon kapható pont, a csoporton belüli helyezés alapján, illetve a saját érték alapján.

A teljesítmény számítása során az adott hónapban oltottak, szűrtek, gondozottak, gyógyszerezettek száma kerül elosztásra a praxisra vonatkozó területi és típus szerinti csoportra meghatározott értékekkel. Csoportos számítás esetén minden olyan mutatóhoz, amely már legalább 12 hónapja változatlan formában szerepel az értékelési rendszerben, a finanszírozó célértéket határoz meg területi csoportonként és praxistípusonként éves felülvizsgálat mellett. Addig pedig „lebegő célértékek” kerülnek megállapításra. Az egyes indikátorok vonatkozásában a felnőtt és vegyes praxisok legjobban teljesítő 25%-a 2 pontot, a 25-50%-os sávba esők pedig 1 pontot kapnak. Ebben nincs változás. Viszont a gyermek praxisok pontértékei megváltoztak. A legjobban teljesítők, a felső 25%-ba tartozók 3 pontot, a 25%-50%-os sávba esők 1,5 pontot kapnak. Ezért marad változatlan a maximálisan elérhető 24 pont a gyermek praxisok 8 indikátorával számolva is.

A saját érték számításánál 7 kategória került megállapításra. A legalacsonyabb a 30%-os arány, majd tizes lépésekkel haladva jut el a rendszer a 90%-ig. Adott indikátor tekintetében a saját praxison belüli 30%-os teljesítmény felnőtt és vegyes praxisok tekintetében 0,5 pontot, gyermek praxisok esetén 0,75 pontot ér. A pontérték kategóriánként felnőtt és vegyes körzetek esetén 0,25,  gyermek praxisok esetén 0,375 ponttal emelkedik, így éri el a 90%-os teljesítmény esetén a felnőtt és vegyes praxisok esetén a 2,  illetve a gyermek praxisok esetén a 3 pontot. Az antibiotikumos kezelés indikátor esetén a teljesítmény számítás fordítva alakul. Ott a 10%-os vagy annál kisebb arány elérése esetén jár a maximálisan elérhető 2, illetve 3 pont, és 70% esetén már csak 0,25 illetve 0,5 pont szerezhető.

Ha a két számítás szerinti pontszám eltér egymástól, akkor a pontérték meghatározásnál minden esetben a magasabb pontszám kerül megállapításra.

Amire még fontos odafigyelni, az a jelentés beküldés határideje. Ugyanis a szolgáltató a finanszírozó által formailag és tartalmilag hibátlannak talált teljesítményjelentésére javító jelentést legfeljebb a teljesítés hónapját követő második hónap 5. munkanapjáig küldheti meg, az elmaradt jelentés pótlására viszont  a teljesítés hónapját követő negyedik hónap 5. munkanapjáig beküldhető.

NetDoktor Indikátor modul

A NetDoktor Indikátor modul tendenciákat mutat az egyes indikátorokkal kapcsolatban, amik folyamatos nyomon követése jelentős befolyásolja az indikátor alapú finanszírozást mértékét. A NetDoktor Indikátor modul praxis szinten informál a praxis aktuális indikátor helyzetéről. Részben a NEAK-tól lekért indikátor tényadatok, részben a praxis adatbázisából számolt adatok alapján.

NetDoktor Indikátor-2023 modul használata az ellátás során

Amennyiben az Indikátor modul be van kapcsolva a NetDoktor az Info panelen jelzi, hogy az adott páciensre mely indikátorok vonatkoznak (korcsoport, gondozási csoport, stb. alapján).  Az IND felirat piros színre vált, és ha a felhasználó rákattint, akkor részletes tájékoztatást ad a szükséges teendőkről. Azon indikátorok, amelyek  páciensre nem vonatkoznak “(célcsoporton kívül)” jelölést kapnak, és ott nem történik indikátor figyelés.

 NetDoktor Indikátor-2023 modul teljesítmény figyelés

A múltbéli (2-3 hónappal ezelőtti) indikátor-számok a NEAK-nál elérhetőek (jelentés oldal csatolmányok). Ezt a NetDoktor folyamatosan letölti, feldolgozza, és ezekből a tényadatokból grafikonok segítségével szemlélteti a praxis múltbéli teljesítményét.

Amennyiben Önnek is szüksége lenne egy a napi feladatok ellátását hatékonyan támogató medikai szoftverre, akkor vegye fel velünk a kapcsolatot!

További Blog

Váltson NetDoktorra!

Kérje kötelezettségmentes, ingyenes bemutatónkat.
Maximális támogatással!