Új indikátorrendszer

Új indikátorrendszer

2023. január 1-én életbe lépett a háziorvosok és fogorvosok indikátor alapú teljesítményértékeléséről szóló 83/2022.(XII.30.) BM rendelet. Ezzel hatályát veszítette a háziorvosok indikátor alapú teljesítményértékeléséről és az orvosok gyógyszerrendelése értékelésének egyes szabályairól szóló 11/2011. (III. 30.) NEFMI rendelet.

A jogalkotó célja a háziorvosi és házi gyermekorvosi szolgálatok által végzett minőségi és hatékony tevékenységek ösztönzése. Az egészségügyi szolgáltatások Egészségbiztosítási Alapból történő finanszírozásának részletes szabályairól szóló 43/1999. (III. 3.) Korm. rendelet értelmében a szolgáltató meghatározott követelmények elérése esetén jogosult a teljesítménydíjazásra. A finanszírozó az erre a célra elkülönített keretösszeget az egyes szolgáltatók teljesítményének arányában osztja szét a jogosultak között. 

Az indikátorrendszer működtetéshez szükséges adatokat részben a B300-as jelentések szolgáltatják, melyeket a fenntartó összevezet és kiegészít a járóbeteg-szakellátás és a fekvőbeteg ellátás adataival, továbbá a gyógyszer vényforgalmi atokkal is. Az egyes szolgáltatók teljesítményét finanszírozó havonta állapítja meg. Az indikátorrendszerben elért eredmények után járó díjazás kifizetése havonta történik.

2023-tól érvényes indikátorjegyzék

FIFYELEM: A rendelet mellékletében felsorolt indikátorok közé új tevékenységek is bekerültek, valamint a korcsoport meghatározásban is történt változás. Kikerültek a rendszerből a gyógyszerindikátorok továbbá a szakellátásba történő továbbküldési és az ügyeleti ellátásban részesültek arányának a figyelése.

A felnőtt és a vegyes körzetek a következő indikátorok alapján kerülnek értékelésre:

1. Influenza elleni védőoltásban részesült 60 év felettiek aránya

A háziorvosi szolgáltatóhoz bejelentkezett 60 éves és az a feletti biztosítottak közül azok aránya, akik influenza elleni védőoltást kaptak a megelőző 12 hónapon belül.

2. Népegészségügyi célú, szervezett emlőszűrésen (mammográfia) a megelőző két évben részt vett 45-65 éves nők aránya

Az adott hónapban a háziorvoshoz bejelentkezett 45-65 év közötti nők közül azok aránya, akik a tárgyhónapot megelőző 2 évben mammográfiás szűrésen vettek részt.

3. Magas vérnyomás miatti kezelésben részesültek aránya a 40-54 évesek körében

A háziorvosi szolgáltatóhoz bejelentkezett 40-54 év közötti biztosítottak közül azok aránya, akik magas vérnyomás kezelésére szolgáló, a C02, C03, C04, C05, C07, C08, C09 ATC csoportokba tartozó gyógyszert váltottak ki legalább 4 alkalommal a megelőző 12 hónapban.

4. Magas vérnyomás miatti kezelésben részesültek aránya az 55-69 évesek körében

A háziorvosi szolgáltatóhoz bejelentkezett 55-69 év közötti biztosítottak közül azok aránya, akik magas vérnyomás kezelésére szolgáló, a C02, C03, C04, C05, C07, C08, C09 ATC csoportokba tartozó gyógyszert váltottak ki legalább 4 alkalommal a megelőző 12 hónapban.

5. Szérum kreatinin vizsgálatban részesült magas vérnyomásos betegek aránya

A háziorvosi szolgáltatóhoz bejelentkezett magas vérnyomásban szenvedő betegek közül azok aránya, akik a megelőző 12 hónapban legalább egyszer jártak laboratóriumban szérum kreatininszint meghatározáson. Magas vérnyomásos betegnek minősül,aki magas vérnyomás kezelésére szolgáló, a C02,C03,C04,C05,C07,C08,C09ATC csoportokba tartozó gyógyszert váltott ki legalább 4 alkalommal a megelőző 12 hónapban.

6. Lipidanyagcsere kapcsán végzett vizsgálatban részesültek aránya a magas vérnyomásos vagy diabéteszes betegek körében

A háziorvosi szolgáltatókhoz bejelentkezett, diabéteszben vagy magas vérnyomásban szenvedő biztosítottak közül azok aránya, akik a tárgyhónapot megelőző 12 hónapban lipidanyagcsere kapcsán végzett vizsgálaton vettek részt.

7. Ischaemiás szívbetegek gyógyszeres kezelésének megfelelősége

A háziorvosi szolgáltatóhoz bejelentkezett, acut myocardialis infarctuson (AMI; BNO I21, I22.) és/vagy coronaria bypass műtéten (CABG) és/vagy szívkatéteres tágításon (PTCA) átesett biztosítottak közül azok aránya, akik béta-blokkolót (ATC: C07) váltottak ki legalább 4 alkalommal a tárgyhónapot megelőző 12 hónapban.

8. Gondozásban részesült cukorbetegek aránya - HbA1c vizsgálat

A háziorvosi szolgáltatóhoz bejelentkezettés a megelőző 12 hónapban A10 ATC kódú gyógyszert kiváltók közül azok aránya, akik haemoglobin A1C meghatározáson voltak a megelőző 12 hónapban.

9. Gondozásban részesült cukorbetegek aránya – mikroalbumin vizsgálat

A háziorvosi szolgáltatókhoz bejelentkezett és a megelőző 12 hónapban A10 ATC kódú gyógyszert kiváltók közül azok, akik mikroalbumin vizsgálaton megjelentek a megelőző 12 hónapban.

10. Antibiotikum kezelés gyakorisága a felnőtt lakosság körében

A háziorvosi szolgáltatóhoz bejelentkezett biztosítottak által a tárgyhónapot megelőző 12 hónapban átlagosan egy hónapra vetítve a kiváltott antibiotikum vények száma, melyet a saját háziorvosa írt fel.

(Azok a praxisok részesülnek pontozásban, amelyek „eredménye” nem éri el az ellátási területüknek megfelelő célértéket. Példa: Pest megye városi praxis esetén a célérték 2022-ben 1,8%)

11. Szűrővizsgálatok 65 év felett

A háziorvosi szolgáltatóhoz bejelentkezett 65 éves és az a feletti biztosítottak közül azok aránya, akik kardiovaszkuláris szűrésben részesültek a megelőző 12 hónapban.

12. Hyperuricaemia kapcsán végzett vizsgálatban részesültek aránya a magas vérnyomásos vagy diabéteszes betegek körében

A háziorvosi szolgáltatókhoz bejelentkezett, diabéteszben vagy magas vérnyomásban szenvedő biztosítottak közül azok aránya, akik a tárgyhónapot megelőző 12 hónapban hyperuricaemia szűrésen vettek részt.

A gyermekkörzetek a következőindikátorok alapján kerülnek értékelésre:

1. Meningococcus védőoltásban részesültek aránya a 2-11 hónaposak körében

A házi gyermekorvosi szolgálathoz bejelentkezett 2-11 hónapos gyermekek közül azok aránya, akik legalább egy meningococcus elleni védőoltást kaptak.

2. Anaemia szűrések aránya a 10-18 éves lányok esetében

A házi gyermekorvosi szolgáltatóhoz bejelentkezett 10-18 éves lányok közül az anaemia szűrésben részesültek aránya.

3. Antibiotikumos kezelésben részesültek aránya

A házi gyermekorvosi szolgáltatóhoz bejelentkezett biztosítottak által a tárgyhónapot megelőző 12 hónapban átlagosan egy hónapra vetítve azon kiváltott antibiotikum vények száma, melyet a saját házi gyermekorvosuk írt fel.

(Azok a praxisok részesülnek pontozásban, amelyek „eredménye” nem éri el az ellátási területüknek megfelelő célértéket. Példa: Pest megyei praxis esetén a célérték 2022-ben 4 %))

4. Colecalciferol belsőleges oldatos csepp gyógyszerformájú készítmény adásában részesültek aránya a 3 éves kor alattiak körében

A háziorvosi szolgálathoz bejelentkezett 3 éves kor alatti gyermekek közül Colecalciferol belsőleges oldatos csepp gyógyszerformájú készítmény kezelésben részesültek aránya. Azt a gyermeket tekintjük megfelelően ellátottnak, akinek a részére a megelőző 12 hónapban legalább 1 alkalommal váltottak ki Colecalciferol belsőleges oldatos csepp gyógyszerformájú készítményt a patikában.

5. Szűrővizsgálatok végzésének aránya a 6 éves kor alattiak körében

A háziorvosi szolgálathoz bejelentkezett 6 éves kor alatti gyermekek közül azok aránya, akiknél szűrési tevékenységek közül legalább 1 megtörtént a megelőző 12 hónapban.

6. Kizárólag anyatejes táplálásban részesültek aránya a 6 hónapos kor alattiak körében

A háziorvosi szolgálathoz bejelentkezett 6 hónapos kor alatti gyermekek közül azok aránya, akiknél a megelőző 6 hónapban maximum 1 anyatej helyettesítő tápszer vény került kiváltásra.

7. Szűrővizsgálatok végzésének aránya 5 éves korban

A háziorvosi szolgálathoz bejelentkezett 5 éves korú gyermekek közül azok aránya, akiknél szűrési tevékenységek közül legalább 1 megtörtént a megelőző 12 hónapban.

8. Vérzsír-tükör vizsgálat a túlsúlyos 18 év alattiak körében

A háziorvosi szolgálathoz bejelentkezett túlsúlyos gyermekek közül azok aránya, akiknél a vérzsír-tükör vizsgálat megtörtént a megelőző 12 hónapban.

9. Túlsúlyos 18 év alattiak gondozása

A háziorvosi szolgálathoz bejelentkezett túlsúlyos gyermekek közül azok aránya, akik legalább 4 alkalommal megjelentek a háziorvosnál a megelőző 12 hónapban.

10. Meningococcus védőoltásban részesültek aránya a 12-24 hónaposak körében

A házi gyermekorvosi szolgálathoz bejelentkezett 12-24 hónapos gyermekek közül azok aránya, akik legalább egy meningococcus elleni védőoltást kaptak.

A háziorvosi praxisok teljesítményének meghatározása

Minden olyan mutatóhoz, amely már legalább 12 hónapja változatlan formában szerepel az értékelési rendszerben, a finanszírozó célértéket határoz meg területi csoportonként és praxistípusonként éves felülvizsgálat mellett. Az egyes indikátorok szezonális ingadozásából adódó eltéréseit a finanszírozó több hónap összesített, vagy átlagolt értékeinek meghatározásával küszöböli ki (pl. influenza elleni védőoltás). (Az aktuális célértékeket a NEAK teszi közzé.)

Minden területi ellátási kötelezettséggel működő háziorvosi szolgálat az elért pontszáma arányában részesül a központi költségvetésben előirányzott összegből.

Tekintettel arra, hogy a mind a háziorvosi indikátorrendszer, mind a szoros praxisközösségek számára előírt pontrendszer hatással van a háziorvosi szolgálatok finanszírozására, ezért fontos, hogy azok a tevékenységek, melyeket mindkét rendszer nevesít, csak az egyik helyen kerüljenek számbavételre. Ilyen például a védőoltások kezelése.

A NetDoktor a teljesítménydíjazás maximalizálását és a praxisközösségi tevékenységeket számos beépített automatizmussal és funkcióval támogatja.

Amennyiben Önnek is szüksége lenne egy a napi feladatok ellátását hatékonyan támogató medikai szoftverre, akkor vegye fel velünk a kapcsolatot!

További Blog

Váltson NetDoktorra!

Kérje kötelezettségmentes, ingyenes bemutatónkat.
Maximális támogatással!