Új kihívások az alapellátásban

Új kihívások az alapellátásban

A történelem során a drámai helyzetek gyakran váltak a fejlődés mozgatórugójává.  A XXI. század új kihívások elé állítja az emberiséget. Világjárványokkal kell szembe néznünk, a társadalom elöregszik, miközben szakemberhiánnyal küzd az egészségügy. Megoldást kell találni arra a problémára, hogy egyre kevesebb orvossal miként oldható meg az egyre több beteg ellátása.

Takács Péter, az egészségügyért felelős államtitkár az egészségügy átalakításával kapcsolatosan nemrégiben azt nyilatkozta, hogy „egy modern egészségügyi ellátórendszer nagyobb hangsúlyt fektet a megelőzésre, értve ez alatt a szűréseket is, másrészt sokkal több helyben megoldható, definitív ellátást nyújt, aminek az egyik része az alapellátásban történik meg.” Beszélt arról is, hogy fontos feladatnak tartja az új technológiák értékelését és beárazását, amire azért van szükség, hogy a legmodernebb technológiák, eljárások és készítmények elérhetők legyenek a hazai ellátórendszerben is.

A 2024-es orvos konferenciák kiemelten kívánnak foglalkozni az új technológiák megismertetésével. Mind az Oktató Családorvosok Továbbképző Konferenciáján (2024. április 11-14. – Siófok) mind pedig a Háziorvosok Online Szervezete (HAOSZ) Konferenciáján (2024. június 6-8. – Balatonalmádi) téma lesz a mesterséges intelligencia egészségügy területén történő alkalmazása, ami a diagnosztizálás területén egyre hatékonyabb támogatást képes biztosítani. Lesznek olyan diagnosztikai eszközökkel foglalkozó előadások és workshopok, melyeken a résztvevők elsajátíthatják a POC készülékek és a POC UH készülékek gyakorlati alkalmazását.  A központilag gyűjtött egészségügyi információ egyre bővülő halmaza számos lehetőséget ad a kutatási célú felhasználáson túl, a betegségek beazonosítására, sőt akár az előrejelzésükre is. Vegyük például különböző bőrelváltozások felvételeit tartalmazó hatalmas méretű adatbázist, melyre az AIP Labs egy olyan alkalmazást épített fel, mely a mesterséges intelligencia (MI) segítségével gyorsan és nagy pontossággal képes felismerni és diagnosztizálni számos dermatológiai elváltozást. Ugyanígy bevethető a MI a TTEKG-k értékelésében és a képdiagnosztikai eljárások számos területén. Az MI által felállított és orvos által ellenőrzött diagnózist fel kell tölteni az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térbe (EESZT) , ami újabb elemezhető adatot eredményez. Ennek megvalósításához a NetDoktor orvosi szoftver széles körű támogatást nyújt. A legmodernebb online technológiákon alapuló fejlesztésnek köszönhetően a program képes közvetlen adatokat fogadni külső rendszerekből. Vegyük például a már említett AIPDerm dermatológiai alkalmazást, mely a telemedicinális ellátásokról az EESZT felé történő kötelező adatszolgáltatást a NetDoktor medikai rendszerén keresztül valósítja meg.

Ha az egészségügy átalakításával az a cél, hogy egyre közelebb vigye az ellátást a beteghez, és elvárás, hogy már az alapellátásban felállításra kerüljön a lehető legtöbb diagnózis, akkor célszerű lenne, az ilyen és ehhez hasonló alkalmazások használatához szükséges feltételrendszer biztosítása.

Örvendetes, hogy az idei orvos konferenciák lehetőséget teremtenek az elméleti ismereteken túl a mindennapi betegellátáshoz nélkülözhetetlen gyakorlati tudás átadására is. A DeriCom vezetői és munkatársai megtisztelőnek tartják, hogy a HAOSZ Konferenciájának a szervezői érdemesnek találták a NetDoktor telemedicinális szolgáltatásait arra, hogy egy szimpózium keretében bemutatásra kerüljenek.

A DeriCom célja az online technológiákra épülő NetDoktor fejlesztésének elindításával az volt, hogy, olyan szoftvert alkosson, ami jobban megfelel a jövő kihívásainak. Amikor 2018-ban elkészült a program első verziója, a koronavírus okozta világjárvány még a kanyarban sem volt. A pandémia igazolta, hogy jó irányba indult el a fejlesztés.  A járvány alatt az online technikai megoldások népszerűsége robbanás szerűen megugrott.

Célunk, hogy megkönnyítsük az orvosok munkáját, valamint technikai eszközökkel is segítsük a kapcsolatteremtést, az elköteleződést páciens és orvos között. Amennyiben Önnek is szüksége lenne egy a napi feladatok ellátását hatékonyan támogató medikai szoftverre, akkor vegye fel velünk a kapcsolatot!

További Blog

Váltson NetDoktorra!

Kérje kötelezettségmentes, ingyenes bemutatónkat.
Maximális támogatással!