Új „magi” díjak

Új „magi” díjak

47/2023.(XI.15.) BM rendelet módosította a társadalombiztosítási támogatással rendelhető gyógyszerekről és a támogatás összegéről szóló rendeletet. A módosítás 2023. november 16-én lépett életbe. A változással háromszorosára emelkedett a magisztrális készítmények készítési díja.

A 1/2003. (I. 21.) ESzCsM rendelet „A magisztrális gyógyszerek közfinanszírozás alapjául elfogadott ára részeként figyelembe vehető készítési díjak” című mellékletében felsorolt valamennyi részköltség a háromszorosára emelkedett.

A magisztrális gyógyszerek díja több mint húsz éven át változatlan volt, ami komoly gazdaságossági problémát okozott a patikáknak. A rendelet módosításával a Belügyminiszter a gyógyszertári finanszírozással kapcsolatos helyzetet kívánta korrigálni. Amint arról számos hírportál beszámolt, több gyógyszerész anyagi okokból megtagadta egy-egy keverést igénylő gyógyszer elkészítését, mivel bizonyos alapanyagok csak nagyobb kiszerelésben szerezhetők be, miközben csak ritkán van szükség rájuk, így azok készleten tartása nem kifizetődő. A rendelet módosítás hatására a magisztrális készítmények jelentősen drágultak, amit érdemes figyelembe venni a jövőbeni felírásaik során.

Amennyiben Önnek is szüksége lenne egy a napi feladatok ellátását hatékonyan támogató medikai szoftverre, akkor vegye fel velünk a kapcsolatot!

További Blog

Váltson NetDoktorra!

Kérje kötelezettségmentes, ingyenes bemutatónkat.
Maximális támogatással!