Új szabályok készülnek a távoli ellátásokra

Új szabályok készülnek a távoli ellátásokra

Megkezdődött a körzethatárok átalakítása. Az első körben azok az a háziorvosi, házi gyermekorvosi, fogorvosi körzeteknek az átalakítására kerül sor, melyek hat hónapot meghaladóan tartósan betöltetlennek minősülnek, és nem felelnek meg a méretgazdaságossági kritériumnak. Előző bejegyzésünkben ezt a témát jártuk körbe. Kitértünk arra, hogy, mely körzetek számítanak méretgazdaságosnak, hogy fog történni az átalakítás és milyen további lépésekre lehet számítani.

Folyamatosan zajlik azoknak a szervezési és technikai eszközöknek a felkutatása, melyekkel a helyzet kezelhetővé tehető. A fent hivatkozott bejegyzésben bemutattuk, hogy az online működő NetDoktor, különféle digitális diagnosztikai eszközökkel kiegészítve miként képes lehetővé tenni, hogy egy orvos több körzet lakosságát képes legyen megfelelő színvonalon ellátni és az ellátásokat adminisztrálni akár távolról is.

A telemedicina kiemelt témája lesz a Háziorvosok Online Szervezete (HAOSZ) közelgő konferenciájának, melyre Balatonalmádiban 2024. június 6-8. között kerül sor.  A DeriCom vezetői és munkatársai megtisztelőnek tartják, hogy a HAOSZ Konferenciájának a szervezői érdemesnek találták a NetDoktor telemedicinális szolgáltatásait arra, hogy egy szimpózium keretében bemutatásra kerüljenek. Az eseményre a konferencia harmadik napján, 2024. június 8-án, szombaton 9 órakor kerül majd sor, melyre minden felhasználót, minden érdeklődőt szeretettel várunk.

A telemedicinát támogató fejlesztéseink két fő területe a különbféle digitális diagnosztikai eszközök integrálása a NetDoktor medikai rendszerébe, valamint az orvos és páciens kapcsolattartását támogató applikáció és kommunikációs modul.

Digitális diagnosztikai eszközök

A digitális eszközök illesztésének területén végzett fejlesztéseinket a Digital Health Summit szakmai grémiuma is elismerte, amikor a díjjal jutalmazta a Máltai Szeretetszolgálat telemedicina pályázatát. A Máltai Szeretetszolgálat mobil egészségügyi programja számára nagylátószögű, térmikrofonos kamera, digitális fonendoszkóp, vizelet tesztcsík eredményeinek leolvasását és értékelését elvégző eszköz került integrálva a NetDoktor medikai rendszerbe.  Ezek az eszközök teszik lehetővé, hogy a mozgó rendelőkben jól képzett egészségügyi szakasszisztensek végezzék el a páciensek állapotfelmérését és kockázati csoportokba sorolását. A vizsgálatot az orvos online követhesse és  meghatározhassa a páciens kezelését, felírhassa a szükséges gyógyszereket, kiértékelhesse a beteg leleteit, és ha szükséges, további szakorvosokat vonhasson be a telemedicina segítségével.

NetDoktor Páciens Applikáció

A NetDoktor Páciens applikáció egy olyan ingyenes alkalmazás, mely lehetővé teszi, hogy az orvos és a páciens között egy biztonságos, zárt csatornán keresztül történjen a kommunikáció, melyet a rendszer közben automatikusan adminisztrál, és a kötelező adattartalmat továbbítja az Elektronikus Szolgáltatási Tér (EESZT) felé. Az app számos funkciója közül a legnépszerűbbek az időpontfoglalás, a gyógyszerigénylés és az online konzultáció, mely során akár dokumentumokat is küldhetnek egymásnak páciens és az orvos az alkalmazás biztonságos csatornáján keresztül. Ezzel is védve a sokszor szenzitív információkat is tartalmazó adatcserét. A gyógyszerfelírás igénylésnek a lehetősége elsősorban a páciens állandó gyógyszereinek újrafelírását támogatja. A beteg gyógyszereit az app a NetDoktor medikai szoftverből veszi át. Ha a kérést az orvos jóváhagyja, akkor a szükséges készítményekről elkészül az eRecept, az-az a vény feltöltődik az EESZT-be. Ezzel párhuzamosan a rendszer azonnal értesítést küld a beteg számára hogy mehet a patikába a készítményekért. Az app maximálisan támogatja a távoli ellátást, mely célja természetesen nem lehet a fizikai vizsgálatok teljes kiváltása, sokkal inkább kiegészítése és a felesleges, körülményes adminisztráció megszüntetése.

A telemedicinális ellátások adminisztrációjának szoftveres támogatása ma már egy jogos elvárás a háziorvosi szoftverekkel szemben, hiszen a háziorvosok betegforgalmának ezek az ellátások nagyjából 10-15 százalékát teszik ki. Ez az irányú eltolódás indokolja, hogy a technikai fejlesztések mellett elkészüljön a telemedicinális ellátások jogi szabályozása is.

A témáról Dr. Békássy Szabolcs országos kollegiális vezető háziorvos az InfoRádióban az alábbiakat mondta:  "Jelenleg is zajlik egy munkafolyamat, ami jogszabályi szinten is kezelné ezt a kérdést. Semmi esetre sem fordulhat elő az, hogy egy-egy beteg személyes jelenléttel járó vizsgálata kizárólag kényelmi okból marad el. Természetesen mind a betegeknek, mind pedig az orvos kollégáknak az ezzel kapcsolatos ismereteket el kell sajátítaniuk, hiszen hosszú távon azért évente legalább kétszer még a teljesen egészséges, jól gondozott betegeknek is meg kell jelenniük a rendelőben"

Amennyiben Önnek is szüksége lenne egy a napi feladatok ellátását hatékonyan támogató medikai szoftverre, akkor vegye fel velünk a kapcsolatot!

További Blog

Váltson NetDoktorra!

Kérje kötelezettségmentes, ingyenes bemutatónkat.
Maximális támogatással!