Új tevékenységek a praxisközösségi listán

Új tevékenységek a praxisközösségi listán

Október elsejével változik a praxisközösségekben elszámolható tevékenységek listája.

A szoros praxisközösségeknek 2022. januárjától kezdődően negyedévente el kell készíteniük, és be kell küldeniük az OKFŐ-nek a praxisközösségi tevékenységről készített szakmai beszámolót. Az októberi beszámolót még a régi listában szereplő tevékenységek alapján kell összeállítani a praxisközösségi vezetőknek.

A praxisoknak havonta 100 pontot kell elérniük. Ez egy átlagérték. Beszámolót negyedévente kell benyújtani, de az elvárt pontértéket éves szinten kell teljesíteni. Vagyis ha a nyári hónapokban elért pontérték alacsonyabb, azt az őszi hónapok teljesítménye kompenzálni tudja. A praxisközösségen belül az egyes praxisok teljesítménye is lehet eltérő, mivel a pontok a praxisközösség szintjén összeadódnak.

Nézzünk példaként egy öt praxisból álló praxisközösséget. Az öt praxisnak 1500 pontot kell együttesen elérnie. Ez havi 500 pontot jelent. Előfordulhat, hogy augusztusban nem sikerült elérniük ezt az elvárást, viszont szeptemberben fölötte teljesítenek. Így a teljesítmények kiegyenlítődnek. Az is megtörténhet, hogy az egyik praxis jóval a tőle várt 100 pont fölötti eredményt produkál az egyik hónapban, míg egy másik praxis ugyan ezen időszakban nem éri el az elvárt minimumot. Az eltérések praxisközösségi szinten elsimúlnak.

Októbertől új tevékenységekkel bővül a praxisközösségekben elszámolható szakmai tevékenységek köre.

Új tevékenységek

A praxiskezelő (OKFŐ) elszámolhatóvá tette a házi gyermekorvosi és vegyes háziorvosi praxisokban a hirtelen csecsemőhalál szindróma (SIDS) prevenciót. Minden ilyen medikai szoftverben dokumentált edukáció 5 pontot jelent. Ugyanezen praxisokban elszámolhatóvá válnak a 6-18 éves korosztályban klinikailag releváns okból (palpitatió, syncope) végzett rendelői 12 csatornás EKG vizsgálatok, amennyiben a vizsgálat eredménye medikai szoftverben rögzítésre kerül. Ez a tevékenység 4 praxisközösségi pontot ér.

A diabeteses láb vizsgálata és a NT-ProBNP (POCT) szintén újak a szoros praxisközösségek számára ajánlott tevékenységek listáján. Ezek a vizsgálatok valamennyi háziorvosi praxis esetén elszámolhatók, amennyiben megfelelően vannak dokumentálva. A diabeteses láb vizsgálata 8 pontot, a NT-ProBNP 10 pontot jelent a praxisok számára.

Praxisközösségi tevékenységek dokumentálása

A NetDoktorba számos olyan megoldás került beépítésre, melyek segítik a praxisközösségeket.

A vizsgálatok menüpontban, a Fiziológia vagy a Műszeres vizsgálatok listájában külön jelölésre kerültek azok a tevékenységek, melyek praxisközösségi pontot érnek. A felhasználó a listából könnyen ki tudja választani azokat, melyekhez adatot kíván felvenni. A program a háttérben automatikusan gyűjti az elvégzett praxisközösségi tevékenységek után járó pontokat. A praxisközösségi tevékenységekről a Riportok menüben lehet statisztikákat lekérni. Az adott időszak adatait megnevezés, darab, pont és arányszám szerint, de akár OENO kód, OKFŐ kód szerint  is összesíteni lehet. A statisztikák Excel formában le is tölthetők.

Ha szeretne többet megtudni a NetDoktor Praxisközösségi moduljáról, írjon nekünk, vagy hívja a kapcsolattartóját telefonon!

EESZT adatszolgáltatás

A NetDoktor képes a praxisközösségi  tevékenységekről közvetlen adatot szolgáltatni az EESZT felé,  ha a praxisközösség ötjegyű kódja előzőleg rögzítésre került a rendszerbe. Ezt az azonosítót, az OKFŐ a praxisközösségek nyilvántartásba vételi igazolásával egyidejűleg küldte meg a praxisközösségi vezetők számára. A szoftver a praxisközösségi statisztikák lekérdezésénél egyértelműen megmutatja, hogy melyek azok a tevékenységek, melyek “EESZT-be küldött” illetve “EESZT-be nem küldött” státuszúak. Ha az OKFŐ által megadott listán szereplő tevékenységről nem történt adatfeltöltés, annak az az oka, hogy a praxis ötjegyű praxisközösségi azonosítója nincs feltöltve a rendszerbe. Ettől függetlenül a páciens ellátása és felírt vényei természetesen megjelennek az EESZT-ben, és a praxisközösségi pontok a negyedéves jelentéssel szintén felkerülnek a TÉR-be.

FIGYELEM: Akik csak a kollegiális praxisközösség tagjai, azoknak ebben a formában nem kell jelenteniük. Számukra nincs szükség praxisközösségi azonosítóra.

Amennyiben Önnek is szüksége lenne egy a napi feladatok ellátását hatékonyan támogató medikai szoftverre, akkor vegye fel velünk a kapcsolatot!

További Blog

Váltson NetDoktorra!

Kérje kötelezettségmentes, ingyenes bemutatónkat.
Maximális támogatással!