Ukrajnai menekültek ellátásához kiadott utasítások

Ukrajnai menekültek ellátásához kiadott utasítások

Az ukrajnai menekültek ellátása során alkalmazott jogszabályokhoz az egészségügyért felelős államtitkárság ez év elején részletező magyarázatot adott ki.

Az Ukrajnában folyó háború következtében tömegével kényszerülnek arra emberek, hogy elhagyják az országot. A magyar állampolgársággal (is) rendelkezők számára az országban való tartózkodás eddig sem jelentett gondot. A menekülők többsége azonban nem kettős állampolgár. A jelen szabályok értelmében ők vízum híján maximum 90 napig tartózkodhatnának szabályszerűen a schengeni övezetben. A magyar kormány azonban rendelettel tette lehetővé, hogy ideiglenes védelmet (menedékes státusz) kapjanak az Ukrajnából menekülők. Ez minden, Ukrajna területéről érkezett ukrán állampolgárra, valamint az Ukrajnában jogszerűen tartózkodó harmadik országbeli állampolgárra vonatkozik.

Azok a menekültek, akik valamilyen okból egészségügyi ellátásra szorulnak, a következő okmányok valamelyikével azonosíthatják magukat:

 • ukrán útlevél, vagy személyigazolvány
 • kettős állampolgárok útlevéllel, vagy magyar személyigazolvánnyal és határátlépést igazoló dokumentum, melynek dátuma a háború kitörését (2022.február 24.) követő
 • Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság (OIF) által kiállított dokumentum (pl. befogadó igazolvány, regisztrációs kártya, stb.)
 • Ukrajnában jogszerűen tartózkodó harmadik országbeli személyek esetén útlevél

A medikai szoftverek többsége, így a NetDoktor is alkalmas a TAJ számtól eltérő azonosító rögzítésére.

Azok a menekültek, akik nem szereztek magyar biztosítási jogviszonyt (nem rendelkeznek TAJ számmal) menedékes jogállásúak részére nyújtott ellátásra és kedvezményre jogosultak. Ezek a következők lehetnek:

 • háziorvosi alapellátás és gyógykezelés
 • sürgős esetben járóbeteg-szakellátás és gyógykezelés
 • sürgős esetben kórházi ellátás, betegszállítás
 • onkológiai ellátás és gyógyszeres kezelés
 • fogászati ellátás, fogmegtartó kezelés
 • terhesgondozás és szülészeti ellátás
 • gyermekek életkor szerint kötelező védőoltása
 • egészségügyi térítésköteles és támogatott gyógyszer és kötszer
 • TB támogatással rendelhető gyógyászati segédeszköz

A személyazonosság ellenőrzésen átesett menekültek egészségügyi rendszerben történő azonosítására az EESZT által generált TAJ számot helyettesítő technikai azonosító szolgál. E mellett rögzíteni kell a beteg születési dátumát, a nemét, az állampolgárságát és a menekültes státuszát.

Gyógyszer, kötszer és gyógyászati segédeszköz felírása alapesetben elektronikus vényen történik. Az eRecepten fel kell tüntetni a beteg OIF számát, és a támogatási jogcímet. FIGYELEM: Azoknak a menekülőknek, akik még nem kérték a menedékeskénti elismerésüket a belépést követő 30 napban normatív támogatással, azt követően teljes áron rendelhetők készítmények. FONTOS: A betegnek felírási igazolást kell átadni. Ez azért is szükséges, hogy a gyógyszertárban keresni tudják a vényt.

Azok a menekültek, akik magyar biztosítási jogviszonnyal (TAJ számmal) rendelkeznek, a magyar társadalombiztosítási jogszabályoknak megfelelően láthatók el. Amennyiben beteg gyermek ellátása kapcsán keresőképtelenség igazolására van szükség, és a gyermek nem rendelkezik TAJ számmal, úgy ezt a mezőt üresen kell hagyni, viszont fel kell tüntetni a gyermek nevét, születési dátumát, és a keresőképtelenség jellegét „5”-ös kóddal kell jelölni. A heti jelentésben ezekhez az igazolásokhoz az „555 555 555” technikai kódot kell rögzíteni a gyermek TAJ száma helyett.

A menekültek korábbi, magyarországi egészségügyi ellátásai az EESZT-ből lekérdezhetők. A lekérdezés sikertelensége esetén érdemes érdemes más lehetséges azonosítót is megpróbálni.

A menekültek ellátásának NEAK felé  történő elszámolása a szokásos havi jelentéssel kerül beküldésre. A NetDoktor ezeket az ellátásokat automatikusan feltünteti a jelentésben.

Amennyiben Önnek is szüksége lenne egy a napi feladatok ellátását hatékonyan támogató medikai szoftverre, akkor vegye fel velünk a kapcsolatot!

További Blog

Váltson NetDoktorra!

Kérje kötelezettségmentes, ingyenes bemutatónkat.
Maximális támogatással!