Utazási költségtérítés - ELUKER

2022. július 1-től az ambuláns lap vagy a zárójelentés kitöltésekor kell elektronikusan kell feltölteni az érintett utazási költségtérítésre vonatkozó igényét.
Utazási költségtérítés - ELUKER

2022. július 1-től megszűnt az utazási költségtérés igénybevételére rendszeresített sárga színű, 6 ablakos, sorszámozott nyomtatvány.

Ettől a dátumtól kezdődően már nem papír alapon kell kiállítani az „Utazási utalvány”-t, hanem az ambuláns lap vagy a zárójelentés kitöltésekor kell elektronikusan igazolni a beteg megjelenését, és feltölteni az érintett utazási költségtérítésre vonatkozó igényét és az ehhez szükséges információkat.

2022. július 1-vel bevezetésre került a NEAK által üzemeltett, úgynevezett ELUKER rendszer.

A biztosítottnak nem kell a háziorvosától vagy az őt beutaló orvostól előzetesen semmilyen nyomtatványt, igazolást kérni az utazási költség elszámolásához. A kezelőorvosnak kell rákérdeznie a betegnél, hogy kíván-e utazási költségtérítést igénybe venni. Viszont érdemes felhívni a páciensek figyelmét is erre a változásra, mert a költségtérítéshez szükséges információk rögzítésére utólagosan-kivéve üzemzavar esete- nincs lehetőség. 

FIGYELEM: Az ellátott utazási költségtérítési igényének rögzítése az ELUKER—be, nem egyenlő a kérelem benyújtásával. A biztosítottnak az utazási költségtérítési támogatás kifizetését külön kérelmeznie kell. Ezt megteheti online vagy papír alapon. Az online ügyintézésre az Ügyfélkapus rendszeren keresztül van lehetőség. Akinek erre nincs módja, az az erre a célra közzétett űrlapon is benyújthatja a kérelmét postán feladva vagy a kormányablaknál leadva. Az új rendszer bevezetésével egyidejűleg eltörlésre került a menetjegy-csatolási kötelezettség.

Utazási költségtérítés az alábbi esetekben vehető igénybe:

  • orvosi beutalóval igénybe vett egészségügyi szolgáltatás esetén;
  • orvosi beutaló nélkül igénybe vett egészségügyi szolgáltatás esetén;
  • gyógyászati segédeszköz átvétele, illetve próbája esetén;
  • szűrővizsgálat igénybevétele esetén;
  • gyógyászati ellátás esetén;
  • orvosszakértői vizsgálatra történő berendelés esetén.
  • a tételes elszámolás alá eső hatóanyagot tartalmazó gyógyszerekkel történő kezelésben részesülő biztosítottnak a gyógyszer átvétele céljából az ellátó centrumokban történő megjelenése esetén.

Az utazási költségtérítés a beutalt lakóhelye és az egészségügyi szolgáltató közti útvonalon menetrend szerint közlekedő tömegközlekedési eszközön váltható legolcsóbb menetjegy árával megegyező összeg. FIGYELEM: Utazási költségtérítés csak annak jár, aki egyébként díjmentes utazásra nem jogosult.

További Blog

Váltson NetDoktorra!

Kérje kötelezettségmentes, ingyenes bemutatónkat.
Maximális támogatással!