Változás a praxisközösségi tevékenységekben

Változás a praxisközösségi tevékenységekben

2023 július elejétől új tevékenységekkel bővül a szoros praxisközöss égek számára ajánlott tevékenységek listája. Ugyanakkor egy eddig négy pontot érő tevékenység elszámolhatósága megszűnik.

Az egészségügy átalakítása kapcsán gyakran emlegetett célkitűzések a lakóhelyhez közeli ellátások bővítése és a prevenciós tevékenységek kiszélesítése. Ezzel összhangban új tevékenységek kerülnek fel arra a listára, melyet az OKFŐ a szorosan együttműködő praxisok számára javasol.

2023 harmadik negyedévétől kezdődően praxisközösségi pontot ér

  • a tartósan rögzített húgycsőkatéter kivétel és új katéter behelyezés,
  • a műtétek utáni bőrvarrat, illetve kapocssor eltávolítás,
  • a cerumen külső hallójáratokból történő eltávolítása,
  • a célzott antibiotikum használat érdekében végzett mikrobiológiai mintavétel bakteriális eredetű fertőzések gyanúja esetén, valamint
  • a kérdőíves COPD szűrés.

A mikrobiológiai mintavétel valamennyi praxis számára elszámolható, míg a varrat és kapocssor eltávolítás, a hallójárat tisztítás csak a felnőtt és vegyes körzetek esetén.

Az új tevékenységek közül a legtöbb pontot érő a hólyagkatéter behelyezése és cseréje, ami 10 pontot jelent. Ezt követi a cerumen eltávolítása, ami alkalmanként 8 pontot ér, majd a varrat eltávolítás és a mikrobiológiai mintavétel következik, melyek mindegyike 6 pontos tevékenység, a listát a COPD kérdőíves szűrése zárja, mely 2 pontot ér.

A szoros praxisközösségekben elszámolható tevékenységek listájáról lekerül a 6-18 éves korban klinikailag releváns okból végzett rendelői 12 csatornás EKG vizsgálat.

A változások nyomon követését megkönnyíti a NetDoktor Praxisközösségi modulja.

NetDoktor Praxisközösségi modul

A vizsgálatok menüpontban, a Fiziológia vagy a Műszeres vizsgálatok listájában külön jelölésre kerültek azok a tevékenységek, melyek praxisközösségi pontot érnek. A felhasználó a listából könnyen ki tudja választani azokat, melyekhez adatot kíván felvenni.

Az egyes tevékenységekhez kapcsolódó kérdővek között ki vannak emelve azok, amelyek kitöltése praxisközösségi pontot ér. (Pl. Osas esetén az Alvási Apnoé után nem, de a Berlin kérdőív után jár pont.)

A program a háttérben automatikusan gyűjti az elvégzett praxisközösségi tevékenységek után járó pontokat.

A praxisközösségi tevékenységekről a Riportok menüben lehet statisztikákat lekérni. Az adott időszak adatait megnevezés, darab, pont és arányszám szerint, de akár OENO kód, OKFŐ kód szerint  is összesíteni lehet. A statisztikák Excel formában le is tölthetők.

Ha Ön is szeretne egy olyan szoftverrel dolgozni, ami a praxisközösségi munkát maximálisan támogatja, kérje ajánlatunkat!

Kapcsolat>>>

További Blog

Váltson NetDoktorra!

Kérje kötelezettségmentes, ingyenes bemutatónkat.
Maximális támogatással!