Változik a praxisközösségi pontszámítás

A járvány miatti veszélyhelyzet megszűnésével változnak a „szoros” praxisközösségekre vonatkozó előírások. A szoros együttműködést választó praxisközösségeknek a továbbiakban is a tagok száma x 3 (hónapok száma) x 100 pont a képlet.
Változik a praxisközösségi pontszámítás

A járvány miatti veszélyhelyzet megszűnésével változnak a „szoros” praxisközösségekre vonatkozó előírások. A szoros együttműködést választó praxisközösségeknek a továbbiakban is a tagok száma x 3 (hónapok száma) x 100 pont képletnek megfelelően kell elszámolniuk a negyedéves teljesítményüket.

Az egyes hónapok és egyes praxisok teljesítményében lehetnek eltérések, a lényeg, hogy a negyedévre és a praxisközösség egészére összesítve kijöjjön a matek. Az elvárt teljesítménybe továbbra is csak az OKFŐ által ajánlott feladatok számítanak be, viszont 2022. június 1-től figyelni kell az egyes tevékenységi csoportokba tartozó tevékenységek után járó pontok százalékos arányára is.

Az egyazon kategóriába sorolt szakmai tevékenységek pontértéke nem haladhatja meg a szoros praxisközösség összes pontjainak a 30%-át. (Ez a korlátozás az egyes praxisok szakmai teljesítményére nem vonatkozik.)

A másik, amire szintén figyelni kell júniustól, hogy a szív- és érrendszeri betegségekkel kapcsolatos szakmai tevékenységek után járó pontoknak praxisközösségi szinten el kell érniük az összes pont 15 %-át.

A kardiovaszkuláris vonatkozású szakmai tevékenységek pontértékei:

2 pontot érő tevékenység(ek)
 • Stroke prevenció, pitvarfibrilláció szűrés 65 év felett
6 pontot érő tevékenység(ek)
 • Rendelői 12 csatornás EKG vizsgálat 65 év felett, vagy stroke prevenció (pitvarfibrilláció szűrés) részeként, egyéb klinikailag releváns okból
 • TT -EKG alkalmazása akut kardiális kórképekben
 • TT -EKG alkalmazása egyéb (nem akut, klinikailag releváns) esetben
 • EKG telemetriával
 • Távmonitoring – Vérnyomásvizsgálat
 • Távmonitoring – Pulzoximetria vizsgálat és szívfrekvencia monitorozás COVID -19 betegeknél
10 pontot érő tevékenység(ek)
 • Szív – és érrendszeri megbetegedések rizikófaktorainak értékelése, a kockázati szint meghatározása 40 -65 év közötti pácienseknél
 • Kardiovaszkuláris rizikószűrés és gondozás 18 éves kor alatt
 • D -dimer mérése (POCT)
 • Troponin T mérése (POCT)
 • ABPM/CBPM vizsgálat
 • Boka -kar index (BKI) mérés
 • Arteriográfos vizsgálat
12 pontot érő tevékenység(ek)
 • Holter EKG

(A nyilvántartásba vételi felhívás 1. sz. mellékletében külön megjelölt sorok).

A medikai szoftvereknek tudni kell

 • összesíteni adott időszakra vonatkozóan a praxisban végzett praxisközösségi tevékenységeket, mely összesítés alapján a praxisközösségi vezető a kötelező negyedéves jelentéseket be tudja nyújtani a praxiskezelő felé;
 • adatot szolgáltatni az EESZT felé, ha egy ellátás alkalmával az OKFŐ által közzétett, a háziorvosi, házi gyermekorvosi és fogorvosi praxisokban végezhető prevenciós és egyéb szakmai feladatok végzésére is sor kerül.

FIGYELEM: A szoftverek az EESZT felé csak abban az esetben tudják az adatszolgáltatási kötelezettséget teljesíteni, ha a praxisközösség ötjegyű kódja előzőleg rögzítésre került a rendszerbe. Ezt az azonosítót, az OKFŐ a praxisközösségek nyilvántartásba vételi igazolásával egyidejűleg megküldte a praxisközösségi vezetők számára.
FIGYELEM: Akik csak a kollegiális praxisközösség tagjai, azoknak ebben a formában nem kell jelenteniük. Számukra nincs szükség praxisközösségi azonosítóra.

NetDoktor medikai szoftver minden szoros praxisközösségi együttműködésre vállalkozó praxis számára biztosítja a minimálisan elvárt jelentések elkészítését. Ezen túlmenően azonban számos egyéb a praxisközösségi tevékenységet támogató funkció is elérhető a NetDoktor Praxisközösségi Moduljában.

A NetDoktor online működéséből adódóan képes az egyes praxisok praxisközösségi tevékenységeinek a teljesítményeit automatikus összesíteni, folyamatosan szinkronizálni, amennyiben a praxisközösségi tagok mind ugyanazt az orvosi programot használják. A praxisközösségi jelentésekhez még csak riportolni sem kell, mert a praxisközösségi vezető a számára biztosított felületen, szabályozott jogosultságok mellett online is lekérheti a szükséges adatokat a beszámoló összeállításához.

Ha Ön is szeretne egy olyan szoftverrel dolgozni, ami a praxisközösségi munkát maximálisan támogatja, kérje ajánlatunkat! Írjon nekünk.

További Blog

Váltson NetDoktorra!

Kérje kötelezettségmentes, ingyenes bemutatónkat.
Maximális támogatással!