Védettségi, oltási, EU-s igazolvány

A kormány döntött. A korábbi védettségi igazolványok oltási igazolványokká alakulnak át. Ugyanakkor az Uniós Digitális C0VlD-igazolványok érvényességére vonatkozó szabályozás is változik.
Védettségi, oltási, EU-s igazolvány

A kormány döntött. A korábbi védettségi igazolványok oltási igazolványokká alakulnak át. Ám a határidőt kitolták a választások utánra.

Mi a különbség a védettségi és az oltási igazolvány között?

A fertőzésen átesettségre kiadott védettségi igazolványok 2022. május 1-től érvénytelenné válnak.

Az oltottak esetében az igazolvány érvényessége a második oltás felvételét követő hat hónap. A harmadik oltást követően az igazolvány korlátlan ideig érvényes marad. Az egydózisú Janssen vakcina esetében szintén 6 hónapon belül kell felvenni a megerősítő második oltást ahhoz, hogy az igazolvány érvényes maradjon.

A 18 éven aluliaknál az egydózisú oltóanyag esetén egy, a kétdózisú oltóanyag esetén két oltás is elegendő ahhoz, hogy az igazolvány korlátlan ideig érvényes maradjon.

FONTOS: A jogszabályi változás nem teszi szükségessé az igazolványok cseréjét, mert az érvényességükre vonatkozó információkat a QR kód mögött lévő központi adatbázis tartalmazza.

Azok a helyszínek és események, amelyek eddig csak védettségi igazolvánnyal voltak látogathatók, májustól már csak az oltottak számára lesznek elérhetők. (Ha csak nem születik addig újabb döntés.) Az okmányok érvényességének ellenőrzése a szervezők és az üzemeltetők együttes felelőssége. A szabályok megsértése bírságot vonhat maga után.

Az Uniós Digitális C0VlD-igazolványok érvényességére vonatkozó szabályozás is változott

Magyarországon az igazolványokat Budapest Főváros Kormányhivatala állítja ki, az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térben (EESZT) elérhető adatok alapján.

FIGYELEM: Ha valakinek nincs utazási szándéka Uniós országba, akkor nem szükséges beszereznie az igazolványt. Magyarországon belül a korábbi védettségi igazolvány is elegendő.

Az Uniós Digitális C0VlD-igazolvány három különféle jogcímen adható.

Ha annak tulajdonosa
  • megkapta a koronavírus elleni vakcinát,
  • egy meghatározott időintervallumon belül átesett a fertőzésen és erről pozitív PCR teszttel rendelkezik,
  • érvényes negatív teszttel rendelkezik.
Ennek megfelelően az igazolvány lehet:
  • uniós oltási igazolvány
  • gyógyultsági igazolvány
  • tesztigazolvány

Gyógyultsági igazolvány kiállításának kettős feltétele van. A kérelmező személynek egészségügyi szakember vagy képzett tesztelőszemély által az EESZT rendszerbe feltöltött pozitív NAAT (nukleinsav-amplifikációs teszt) – például RT-PCR teszt eredménye van, és felgyógyult a fertőzésből.

Tesztigazolvány akkor adható ki, ha a kérelmező személyen egészségügyi szakember vagy képzett tesztelőszemély NAAT-tesztet (PCR) vagy antigén gyorstesztet (a COVID-19 antigén gyorstesztek közös és frissített jegyzékében felsorolt valamely típusát) elvégezte, és annak eredménye negatív.
FONTOS: Az Unió nem minden tesztet fogad el.

Jelenleg több száz C0VlD teszt típus van forgalomban. Ezen teszteknek csak egy kis hányada felel meg az EU hivatalos validációs eljárásának. Ezért a NetDoktor külön jelzi azokat a teszteket, amelyek nem alkalmasak Uniós Digitális C0VlD-igazolvány kiállítására.

Az egyes igazolványok érvényessége

Az Európai Bizottság 2021. december 21-én az Uniós Digitális C0VlD-igazolványhoz kapcsolódó új szabályokat fogadott el, melyek 2022. február 1-jétől alkalmazandók. Ennek megfelelően az oltási igazolványok érvényességi ideje 9 hónap. A rendelet értelmében az igazolványok érvényességét az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által jóváhagyott oltóanyagok alapoltási sorozatának utolsó adagjától kezdődően kell számítani.

A Johnson & Johnson által kifejlesztett vakcina esetében ez azt jelenti, hogy az igazolvány az első és egyetlen adag beadásától számítva 270 napig marad érvényben. Kétadagos oltóanyag esetében a 270 napot attól a naptól kell számítani, amikor az okmány birtokosa felvette az oltási sorozathoz tartozó második oltást.

A harmadik oltást felvettek esetében az igazolás korlátlan ideig használható. A gyógyultsági igazolvány a teszt elvégzésétől kezdve a 11. naptól 180 napig állítható ki és eddig érvényes. A tesztigazolvány negatív PCR teszt esetében 72 órán, negatív antigén gyorsteszt esetében pedig 48 órán keresztül érvényes.

Az Uniós Digitális C0VlD-igazolványhoz több módon is hozzá lehet jutni:
  • háziorvos, vagy az ellátást végző egészségügyi szolgáltató útján;
  • TAJ számmal rendelkezők esetén az EESZT lakossági portálján, vagy az EESZT mobilapplikáción keresztül;
  • kormányablakokban.

Az igazolványok hitelességét minden esetben a rajtuk lévő QR kód biztosítja. Azt mind a 27 uniós tagállam, valamint több Unión kívüli ország is elfogadja. Természetesen az Uniós Digitális C0VlD-igazolvány nélkül is lehet utazni, de az igazolvánnyal rendelkezők számára könnyebb az utazás. Az igazolvány birtokosai (elviekben) mentesülnek a teszt-, illetve karanténkötelezettség alól.

FONTOS: A járvány alakulásának függvényében a tagállamok utazási korlátozásokat vezethetnek be, ezért utazás előtt érdemes tájékozódni.

További Blog

Váltson NetDoktorra!

Kérje kötelezettségmentes, ingyenes bemutatónkat.
Maximális támogatással!