Védöoltások az indikátorrendszerben és a szoros praxisközösségi tevékenységek között

Védöoltások az indikátorrendszerben és a szoros praxisközösségi tevékenységek között

2023-ban új indikátorrendszer alapján kerül szétosztásra a háziorvosi praxisok között a teljesítménydíjazásra előirányzott összeg. Ugyanakkor a szoros praxisközösségek számára felállított pontrendszer is érvényben van.

Tekintettel arra, hogy a mind a háziorvosi indikátorrendszer, mind a szoros praxisközösségek számára előírt pontrendszer hatással van a háziorvosi szolgálatok finanszírozására, ezért fontos, hogy azok a tevékenységek, melyeket mindkét rendszer nevesít, csak az egyik helyen kerüljenek számbavételre. Ilyen például a védőoltások kezelése.

A védőoltások egyrésze kötelező, másrészük ajánlott. Az ajánlott védőoltások esetén a NEAK bizonyos korcsoportokat is meghatároz, melyekre vonatkozóan a védőoltás beadását kiemelten támogatja. Ezek után indikátor finanszírozást kaphat az adott praxis, amennyiben eléri az ellátási területének megfelelő célértéket.

A felnőtt és a vegyes körzetekre vonatkozó indikátorrendszerben az influenza elleni vakcináció már korábban is szerepelt, viszont más korcsoportra vonatkozóan. 2023. januárjától a háziorvosi szolgáltatóhoz bejelentkezett 60 éves és az a feletti biztosítottakra vonatkozik, a korábbi 65 éves és az a feletti korosztály helyett.

A B300-as jelentés, B312 OENO adatsoron jelentésre kerülnek a praxisba bejelentett 60 éves és az ennél idősebb páciensek számára beadott influenza elleni védőoltások, viszont  a szoros praxisközösségi tevékenységekről az EESZT felé küldött adatszolgáltatásnak nem részei. Az influenza elleni védőoltás beadása a szoros praxisközösségi tevékenységek között akkor kerül az EESZT felé lejelentésre, ha a beoltott biztosított személy még nem töltötte be a 60. életévét. A nem kötelező és indikátorrendszerrel sem támogatott védőoltásokkal történő immunizáció a 43599 OENO kóddal kerül rögzítésre és jelentésre.

Ugyanezen logika mentén a 2-11, 12-24 hónapos gyermekek meningococcus elleni védőoltása is szerepel a B300-as jelentés B312-es adatsorán, de nem történik róla adatszolgáltatás, mint szoros praxisközösségben végzett ajánlott tevékenység.

A szoros praxisközösségi teljesítmények lekérdezésére szolgál az EESZT Ágazati Portálján keresztül elérhető visszamutató felület, melyen nem csak a konzorcium vezető, hanem a praxisközösségi tagok is le tudják kérdezni a saját elvégzett tevékenységük adatait.

FIGYELEM: A tárgyhó adatai nem kérhetők le, mivel azokat az üzemeltető a következő hónap elején tölti fel. Így valós idejű, azonnali adatok lekérdezésére nincs lehetőség ezen a felületen.

FONTOS: Az EESZT Ágazati Portál visszamutató felületének használatához jogosultság szükséges. Ezt a jogosultságot a praxis Intézményi Jogosultság Adminisztrátora tudja beállítani. Ezt úgy tudja megtenni, hogy belép az EESZT Ágazati Portál-ra, majd pedig a VMÁTRIX-ban felveszi az érintett felhasználó(k) számára a „PRAXISKOZOSSEG” jogosultságot (is).                                                                  

A tárgyhó adatainak a lekérdezésére az Ágazati Portálon nincs lehetőség, viszont a NetDoktorban igen. A NetDoktor  Riportok menüjében az adatok különböző szempontok alapján lekérdezhetők. Az adatokból készíthető statisztika megnevezés, darab, pont és arányszám szerint, de akár OENO kód, OKFŐ kód szerint is.

A NetDoktor Praxisközösségi modulról bővebben >>>

Az oltási kampányokat a NetDoktor különböző funkciókkal támogatja

Az adott korcsoportba, vagy kockázati csoportba tartozó bejelentett biztosítottakat könnyen le lehet válogatni. Az érintettek számára a védőoltással kapcsolatos értesítő e-mailben is kiküldhető. A csoportos üzenetküldés a NetDoktor Kommunikációs modul használatával egyszerűen megoldható. Az értesítésekhez beépített sablonok állnak a felhasználók rendelkezésére. A sablon szövegek tetszőlegesen módosíthatók, sőt az e-mailhez akár mellékletek is csatolhatók (pl. oltási nyilatkozat). Az e-mail címzettjei előtt a további címzettek rejtve maradnak, ezzel is védve a személyes adatok biztonságát.

A NetDoktor Kommunikációs modulról bővebben >>>

A NetDoktor Kérdőív moduljában található sablonok közt szerepel a páciensek olthatóságának előzetes felmérésére szolgáló kérdőív. A kérdőív a Kommunikációs modulból szintén egyszerűen kiküldhető. Ugyan ezen a csatornán keresztül az oltásra vonatkozó beleegyező nyilatkozatot is el lehet küldeni a páciens e-mail címére.

A NetDoktor Kérdőív modulról bővebben >>>

A NetDoktor Orvos applikáció szkennelő és aláírás funkciója hatékonyan támogatja a nyilatkozatok kezelését. A szkennelő funkcióval a papíralapú dokumentumok fotóit pillanatok alatt a páciens kórlapjához lehet csatolni.

Másik lehetőség, hogy az oltási nyilatkozatot a pácienssel történt egyeztetést követően az érintett egy tablet, vagy egy telefon képernyőjén aláírja, és a NetDoktor Orvos applikáció azonnal beilleszti a dokumentumba, majd a szoftver elmenti a digitális tárba. A dokumentumtárba elmentett nyilatkozatok bármikor előhívhatók. Visszakeresésük gyors és egyszerű.

A NetDoktor Orvos applikáció a Google Play áruházból illetve az App Store-ból ingyenesen letölthető.

A NetDoktor Orvos applikációról bővebben >>>

Az oltás lebonyolításának a megszervezésében hasznos segítséget jelent az időpontfoglalások automatizált kezelése. Az előjegyzés alapfeltétele, hogy a praxis naptára, rendelési ideje legyen megfelelően beállítva. Erre a Beállításokon belül a Naptár alapadatok menüben van lehetőség. A naptárban a létrehozott előjegyzési időszakhoz tevékenységeket, kategóriákat lehet megadni. Így meg lehet határozni, hogy a páciensek az adott időszakokban milyen típusú ellátásokra (pl. felülvizsgálat, oltás, stb.) foglalhatnak időpontokat.

Ha a praxis naptárában meg vannak nyitva a foglalható időpontok, akkor a pácienseknek lehetőségük van az orvos naptárába online betekinteni, és kiválasztani a számukra megfelelő szabad időpontok egyikét. Ezt megtehetik a NetDoktor Páciens applikációban, vagy bármely webböngészőn keresztül.

Ha valamilyen ok miatt az orvos mégsem fogad az adott időpontban beteget, lehetősége van törölni az előjegyzést. A törléssel egyidejűleg a beteg is automatikusan értesítést kap a mobilkészüléskére, és lehetősége van másik időpontot választani. Ugyan ez fordítva is érvényes. Az időpont foglalás biztonságos és automatizált kezelése nem csak a praxis dolgozóinak vesz le terhet a válláról, hanem a betegeknek illetve a hozzátartozóiknak is kényelmes megoldást jelent az orvossal való kapcsolattartásra. Ugyanis egy felhasználó több profilt is létrehozhat, így nem csak a saját, de a szeretteinek az egészségügyi ellátását is kézben tarthatja.

A NetDoktor Páciens applikáció a Google Play áruházból illetve az App Store-ból ingyenesen letölthető.

A NetDoktor Páciens applikációról bővebben >>>

A NetDoktor moduláris felépítésű, így mindenki csak azokat a funkciókat használja belőle, amelyekre szüksége van. Valamennyi modul kipróbálható, próbaként egy hónapig bekapcsolható és éles módon használható.

Amennyiben Önnek is szüksége lenne egy a napi feladatok ellátását hatékonyan támogató medikai szoftverre, akkor vegye fel velünk a kapcsolatot!

További Blog

Váltson NetDoktorra!

Kérje kötelezettségmentes, ingyenes bemutatónkat.
Maximális támogatással!