Védőoltások indikátor finanszírozása

Védőoltások indikátor finanszírozása

Az ajánlott védőoltások beadását az alapellátás finanszírozásán keresztül az állam kiemelten támogatja. A területi ellátási kötelezettséggel rendelkező felnőtt és vegyes háziorvosi praxisok esetén támogatott az influenza elleni védőoltások beadása, míg a gyermek praxisok esetén a meningococcus elleni vakcináció.

A felnőtt és a vegyes körzetekre vonatkozó indikátorrendszerben az influenza elleni vakcináció már korábban is szerepelt, viszont más korcsoportra vonatkozóan. 2023. januárjától a háziorvosi szolgáltatóhoz bejelentkezett 60 éves és az a feletti biztosítottakra vonatkozik, a korábbi 65 éves és az a feletti korosztály helyett.

A számítás alapján a B300-as jelentés B312 OENO adatsorai. OENO kód: 43591, 43592

A gyermek körzetekre kiadott indikátorrendszerben a meningococcus elleni védőoltás korábban a 3-24 hónapos gyermekekre vonatkozóan szerepelt, 2023-tól a korcsoport bontva, 2-11, illetve 12-24 hónapos korcsoportok vakcinációjának eredményei alapján kerül számításra.

A számítás alapján a B300-as jelentés B312 OENO adatsora. OENO kód: 43594

A felnőtt és a vegyes körzetek esetén az indikátor számításánál a háziorvosi szolgálathoz bejelentkezett 60 év feletti biztosítottak közül azok vehetők figyelembe, akik influenza elleni védőoltást kaptak az elmúlt 12 hónapon belül. Az adott 12 hónapos intervallumban egy TAJ csak egyszer számolható el.

A gyermek körzetek esetén az indikátor számításánál a háziorvosi szolgálathoz bejelentkezett

  • 2-11, hónapos gyermekek közül azok vehetők figyelembe, akik legalább egy meningococcus elleni védőoltást kaptak. A számítás során 24 hónapos intervallum kerül figyelembe vételre. Ebben az intervallumban egy TAJ csak egyszer szerepelhet.
  • 12-24 hónapos gyermekek közül azok vehetők figyelembe, akik legalább egy meningococcus elleni védőoltást kaptak. A számítás során 24 hónapos intervallum kerül figyelembe vételre. Ebben az intervallumban egy TAJ csak egyszer szerepelhet.

FIGYELEM: Nem kerül kihirdetésre előre meghatározott célérték azoknál az indikátoroknál, amelyek esetében

  • a számítási módszer változott az elmúlt 12 hónapban,
  • a számítási módszer bár változatlan legalább 12 hónapja, de volt olyan tényező, amely jelentős mértékben befolyásolta az adott indikátor havi értékét az előző időszakban.

Ezeknél  havi szinten kerül megállapításra egy „lebegő célérték”. Az indikátorok szezonális ingadozását az egyes mutatóknál több hónap összesített, vagy átlagolt értékeinek meghatározása küszöböli ki.

Az oltások adminisztrálása

FONTOS: Ahhoz, hogy a medikai szoftver a jelentés összeállításánál le tudja gyűjteni az adott időszakban beadott védőoltásokat, elengedhetetlen, hogy az ellátás megfelelő módon legyen rögzítve.

Az oltások adminisztrálása a NetDoktorban

Az oltásokat minden esetben a páciens ellátásához tartozó Oltási felületen kell rögzíteni ahhoz, hogy a B300-as jelentés megfelelő sorában a megfelelő OENO kód megjelenjen. Első lépés az ellátásnyitás. Ezt követően az Oltások menüpontban a vakcina rögzíthető manuálisan, vagy kiválasztható az adott listából is.

FIGYELEM: A páciensek oltásai az Infopanel OLT részén is megtekinthetők, viszont ha itt kerül rögzítésre a beadott vakcina, akkor a B300-as jelentésben nem fog szerepelni.

NetDoktor Indikátor modul

A NetDoktor a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően a lehető legtöbb segítséget nyújtja az indikátor alapú finanszírozás maximalizálásához. Egy-egy páciens ellátása során az összes indikátorhoz tartozó szükséges tevékenységet jelzi, illetve a praxis szintjén folyamatosan informálja a felhasználót arról, hogy mely indikátor terén van elmaradás a területi átlaghoz képest, illetve mely pácienseknél lenne szükség adott indikátor esetében beavatkozásra, ahhoz, hogy az adott hónapban az indikátor-pontot a praxis megszerezze.

Az Indikátor modul, akár csak a többi NetDoktor modul egy hónapig díjmentesen kipróbálható.

Amennyiben Önnek is szüksége lenne egy a napi feladatok ellátását hatékonyan támogató medikai szoftverre, akkor vegye fel velünk a kapcsolatot!

További Blog

Váltson NetDoktorra!

Kérje kötelezettségmentes, ingyenes bemutatónkat.
Maximális támogatással!